Düzensiz göç ve alınabilecek tedbirler değerlendirildi

Düzensiz göç ve alınabilecek tedbirlere ilişkin üst düzey değerlendirme toplantısı Edirne’de yapıldı. Toplantıda Trakya bölgesinde yaşanan düzensiz göç ve göçmen olaylarının güncel durumu ve alınan tedbirler, düzensiz göçle mücadeleye yönelik görev yapabilecek güvenlik güçleri konuları ele alındı. Toplantıya Kırklareli Valisi Osman Bilgin’de katıldı.  

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, 13 Şubat 2019 Çarşamba günü, Edirne’de gerçekleşen, “Trakya Bölgesi Düzensiz Göçe Yönelik Üst Düzey Koordinasyon Toplantısı” ile “Ege Denizine Kıyısı Olan İllerin Düzensiz Göçe Yönelik Üst Düzey Koordinasyon Toplantısına” katıldı.
Edirne Valiliğinin ev sahipliğinde ve Vali Ekrem Canalp Başkanlığında düzenlenen toplantıya Trakya ve Ege Denizi'ne kıyısı olan illerin valileri, kolluk kuvvetleri ve diğer birim yöneticileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Edirne Valisi Ekrem Canalp; “Türkiye 10 yıl öncesine kadar her zaman için düzensiz göç bir transit ülke algısı ile ele alınır ve öyle görülüyordu. Devletlerin hayatında çok fazla bir süre sayılmayacak 10 yıl içinde, Türkiye düzensiz göç açısından bu gün hedef ülke haline gelmiş durumdadır” dedi. Toplantıda Karadeniz’den Akdeniz’e kadar bütün bir hat boyunca ele alınması gereken konuların değerlendirileceğini belirten Edirne Valisi Ekrem Canalp; “Malumlarınız olduğu üzere dünyada bugünün gelişmiş ülkelerine baktığımızda gündemlerinin ilk maddelerinden bir tanesinin düzensiz göç olduğunu görebiliyoruz. Türkiye’de de 10 yıl öncesine kadar her zaman için düzensiz göç bir transit ülke algısı ile ele alınır ve öyle görülüyordu. Devletlerin hayatında çok fazla bir süre sayılmayacak 10 yıl içinde, Türkiye düzensiz göç açısından bu gün hedef ülke haline gelmiş durumdadır. Rakamlara baktığımızda bu tablo çok daha vurucu ve net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Türkiye, dünyada en fazla göçmeni barındıran ülkedir. Aynı zamanda Türkiye 2017 yılında dünyada uluslararası en fazla insani yardımı yapan ülkedir ve iki açıdan da ülkemiz dünyanın bir numaralı ülkesi haline gelmiştir. Bu rakamlar da bizler için düzensiz göçün ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından son derece önemlidir. Ülke olarak bizim de elbet bazı önlemleri alma durumumuz ortaya çıkmıştır. Bizim bir ulusal göç politikamız ile alınmış tedbir ve uygulamalarımız vardır. Bunlardan bir tanesi de iller arasındaki koordinasyonun sağlanmış olması ihtiyacıdır. Başlangıç İzmir ilimizin merkez kabul edilerek belli bir koordinasyon mekanizması öngörülmüştür. Bu mekanizma içerisinde Valilerimiz, İl Jandarma Komutanlarımız, Emniyet Müdürlerimiz, Sahil Güvenlik Ekiplerimiz, İl Göç İdareleri ve ilgili diğer kurumlar bir araya gelerek bir mekanizma kurmuştur. Bakanlığımız da bir şekilde bir mekanizmanın faydalı olduğunu gördüğü içindir ki Trakya Bölgesi için de aynı mekanizmayı devreye koymuş durumdadır. Biz biliyoruz ki Trakya ve Ege için kurulan mekanizma yakın bir gelecekte bütün Türkiye için geçerli hale gelecektir. Bugün buradaki toplantımız bir açıdan çok daha anlamlıdır. Bu güne kadar Trakya Bölgesi olarak iki toplantı yaptık; ilkini Tekirdağ’da ikincisini İçişleri Bakanımızın katılımları ile burada yaptık. Bugünkü toplantımız da Ege ve Trakya’yı bir araya getiren bir toplantı haline gelmiş, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar bütün bir hat boyunca ele alınması gereken konular itibari ile çok daha anlamlıdır. Çünkü bu hat Türkiye’de düzensiz göçmenlerin dörtte üçünün yakalandığı hattır. Bizler hepimiz burada alınacak kararlarla düzensiz göçe karşı ülkemizin karşı karşıya kaldığı olduğu sorunlara katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Toplantıya; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Muğla Valisi Esengül Civelek, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Çanakkale Valiliği adına Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, İzmir Valiliği adına Vali Yardımcısı Aydın Memük, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir, vali yardımcıları, jandarma komutanları, emniyet müdürleri ve ilgili birim yetkilileri katıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol