Dupnisa Mağarasına yeni hat

Kırklareli Valisi Osman Bilgin’i ziyaret eden TREDAŞ Genel Müdürü Reşat Bilgili ve TREDAŞ Kırklareli İl Müdürü Mesut Çamdere, Dupnisa Mağarası’na çekilecek elektrik hattı hakkında görüşmelerde bulundular. Ziyarette ayrıca TREDAŞ’ın Trakya’da 2019 yılında yapacağı enerji yatırımları ve şirketin çalışmaları hakkında Vali Bilgin’e bilgi verildi.

Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) Dağıtım Grup Direktörü Reşit Bilgili, Kırklareli Valisi Osman Bilgin’i makamında ziyaret etti.Reşit Bilgili, TREDAŞ’ın Trakya’da 2019 yılında yapacağı enerji yatırımları ve şirketin çalışmaları hakkında Vali Bilgin’e bilgi vererek, müşteri odaklı çalışmalardan söz etti. Ayrıca, TREDAŞ tarafından Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa Mağarası’na enerji hattı çekilmesi konusunda görüşmelerde bulunuldu. Bilgili, ziyaret sonunda TREDAŞ’ın düzenlediği “1. Trakya’da Hayatın Enerjisi” fotoğraf yarışmasında dereceye giren bir Kırklareli fotoğrafını Vali Osman Bilgin’e takdim etti. Ziyarette, TREDAŞ Kırklareli İl Müdürü Mesut Çamdere de hazır bulundu.
Vali Bilgin Fatih
Dökümhanesini ziyaret etti…
Öte yandan Vali Osman Bilgin ve beraberindekiler, Demirköy’deki Fatih dökümhanesini ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.
Demirköy Fatih Demir Dökümhanesi
Kırklareli’nin Demirköy ilçesi’ne güneydoğu istikametinden 3.800 m. mesafede bulunmaktadır. Döneminin en modern dökümhanesi sayılan ve Demirköy Tophane-i Amiriye İşletmeleri olarak anılan Demirköy Dökümhanesi’nde, Osmanlı ordularının bir kısım harp malzemeleri ile gemi, top ve silah yapımında kullanılan demir aksamın bir kısmı üretilmekteydi. Özellikle Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1453 yılında İstanbul’un fethinde kullandığı topların güllelerinin bir kısmını burada döktürdüğü belirtilmektedir. Osmanlı dönemine ait olan bu demir dökümhanesinde enerjinin su ile sağlanıyor olması ise ayrıca dikkate değer bir husus olarak önem taşımaktadır. Demir Çağı süresince madencilik açısından büyük öneme sahip olduğu anlaşılan Demirköy ve çevresinin, bu önemini Osmanlı Devleti’nin gelişimi sürecinde daha da arttırdığı anlaşılmaktadır. Döneminin en ileri teknolojisi ile demir dökümü gerçekleştirilen bu komplekste 15. y.y. ortalarından 19. y.y. sonlarına değin aralıksız üretim yapıldığı düşünülmektedir. 2000-2001 yıllarında yapılan araştırma ve kazı sonrasında Osmanlı Dönemine ait önemli bir sanayi tesisi kısmen de olsa kurtarılmış ve üzerinde bilimsel çalışmaların yapılabileceği bir alan haline getirilmiştir. Bu aşamadan itibaren “Kırklareli Demirköy Osmanlı Dönemi Demir Dökümhanesi Araştırma-Kazı ve Restorasyon Projesi” adı altında, Türk Bilim Tarihi Kurumu ile Müze Müdürlüğümüzün birlikteliğinde 2003- 2006 yıllarında devam edilmiştir. Bu kazı çalışmalarında seramik, cam eserlerin yanında top güllelerinin de yer aldığı 34 adet arkeolojik eser ile 14 adet sikke ortaya çıkarılarak Müzeye alınmıştır. 2011, 2012 ve 2013 yılı kazı çalışmaları sırasında Dökümhane'nin işlevine uygun olarak çok sayıda buluntu ele geçirilmiştir. Bunlar arasında kanalda yapılan kazı çalışmaları sonucunda çark sistemine
ait olması muhtemel demir parçalar önemli bir yer tutmaktadır. Osmanlı endüstri arkeolojisini belgeleyen somut veriler olan bu parçalardan bir kısmı iyi durumdadır.
Bir kısmı ise tanımlanamayan küçük demir parçalar halindedir. Dökümhane’de bu iki sezonda ele geçen buluntular arasında gülleler, lüle parçaları, porselen ve seramik parçaları, daha önceki yıllarda yapılan kazı çalışmalarında da çok sayıda bulunan cüruf, yerli üretim ve ithal (İngiliz) ateş tuğla örnekleri çıkmıştır. 2011, 2012 ve 2013 sezonu buluntularından Osmanlı Endüstri arkeolojisi açısından önem arz ettiği anlaşılan ve üretimle ilgili donanımlara ait olduğu düşünülen büyük boyutlu, beş demir parça envanterli eser olarak müzeye teslim edilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda açığa çıkarılan tesislerin restorasyonu ve çalışır vaziyette dökümhanenin bir açık hava endüstri müzesi olarak düzenlenerek Kırklareli turizmine kazandırılması ön görülmektedir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol