Dünyayı çubukla ölçtüler

Kırklareli Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri dik bir çubuğun gölge boyu uzunluğunu ölçerek dünyanın çevresini hesapladı. 2 bin yıl önce dünyanın çevresini ölçen Eratosthenes'in yöntemini kullanan öğrenciler, TÜBİTAK'ın önceden planladığı "Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum" etkinliği çerçevesinde aynı boylam üzerinde bulunan Manisa Bilim ve Sanat Merkezi ile aynı anda ölçüm yaptı. Yapılan ölçümler sonucunda yaklaşık 3cm'lik bir fark bulundu. Alınan değerlerle işlem yapan öğrenciler büyük bir başarı sergileyerek dünyanın çevresini yaklaşık 400km'lik bir sapma ile hesapladılar.
Ölçüm için TÜBİTAK tarafından tasarlanan üzerinde ölçüm değerleri ve su terazisi bulunan çubuk kullanıldı. Bu çubuğun kullanılmasının amacı ise çubuğun tam düz durmasını sağlayarak oluşabilecek herhangi bir hesap hatasının önüne geçmek ve üzerindeki değerler sayesinde kolayca hesap yapabilmek.
Neredeyse ölçemeyeceklerdi
Öçlüm işleminin başladığı sırada havanın bir anda bulutlanması sonucu neredeyse ölçüm yapılamıyordu. Kısa süreli bulut geçişleri sonrasında havanın hemen açılmasıyla öğrenciler rahat bir nefes aldı.
Havanın açılmasıyla beraber 6 öğrenci birer dakika arayla ölçümlerini yapmaya başladı. Tüm öğrencilerin ölçümlerinin bitmesiyle birlikte Manisa'daki okulla iletişime geçildi. Manisa'dan alınan ölçümler üzerine öğrenciler yaptıkları bazı işlemlerle dünyanın çevresini hesapladı. Yapılan hesaplar sonrası bulunan sonuç ile dünyanın yarı çapı, çapı, kütlesi, hacmi gibi hesapları da yapıldı. Gençlerin bilime olan ilgisini arttırmayı amaçlayan proje ile gençler hem bilimi hem de tarihteki gelişimini uygulayarak öğrendi. Birlikte ve koordineli çalışmayı da öğretmeyi amaçlayan proje ile öğrenciler ve öğretmenleri kendilerinden kilometrelerce uzaktaki Manisa Bilim ve Sanat Merkezi ile organize şekilde aynı anda ölçüm yaparak iş birliği ile bu projeyi gerçekleştirdiler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol