Dünyanın en eski sporunda “Koşarak zirveye yerleşmek istiyorlar”

Kırklareli spor anlamında hemen her branş ile adından epey söz ettiriyor. Taekwondo’dan voleybola, futboldan basketbola hemen her dalda çalışmalar tüm hızı ile devam ederken, Atletizm sporu da gözünü zirveye dikti. Kırklareli Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Atletizm Antrenörü Ayfer Arslan, Atletizmde hedeflerinin çok büyük olduğunu, bunun için Kırklareli Atatürk Stadyumu'nda çalışmalara devam ettiğini ifade etti.
Atletizm, bir pist veya alanda yapılan, dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu oyunlarda atletler koşu, yürüyüş, atlama ve atma yeteneklerini gösterirler. Bu tür etkinlikler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür. Kırklareli Atletizm spor dalına gönül veren genç sporcuların çalışmaları hız kesmeden Kırklareli Stadyumunda devam ediyor. Genç sporcuların Antrenörü Ayfer Arslan şehrini en iyi şekilde temsil edebilmek adına çalışmalarına durmadan devam ettiklerini belirterek “ Bu gençlerimiz illerini temsil etmek için koşacaklar. Ama bizim amacımız sadece madalya kazanmak değil, esas önemli olan onları kazanmaktır" dedi.
Kırklareli'nin spor anlamında son yıllarda yakaladığı başarılara dikkat çeken Ayfer; "Birçok spor branşında son yıllarda büyük bir atılım yaptık. Gerek ülke çapında gerekse Dünya çapında dereceler elde ederek, ilimizin tanınmasını sağladık. Bizim antrenörler olarak tek amacımız, spor anlamında başarılı ve düzgün sporcular yetiştirebilmek. Bu noktada da yakaladığımız birçok başarı, bunu en iyi şekilde başardığımızı gösteriyor. İnşallah bu yılda iyi sporcular yetiştireceğiz ve onları da ülke çapında tanınan sporcular haline getireceğiz" diye yorumladı.
Spor bilincini genç yaşta kazandırmak gerek
Aslan sporcuları ile birebir temas içinde olduğunu belirterek gelecek neslin düzgün bir şekilde yetişmesi adına da çaba gösterdiklerini belirterek; “Sporcuların kendilerini kötü alışkanlıklardan uzak tutması çok önemli. Kişiyi birey olarak var etmesini bizler öğrencilerimiz üzerinde de gözlemliyoruz. Geleceğimiz olan gençlerimizi vücudu ve zihni kuvvetli bireyler olarak yetiştirmek isteriz. Atletizm gençlerin yönelmesi gereken ve aynı zamanda çok da güzel bir daldır. Ben isterim ki küçük yaştan başlayan evlatlarımız olsun ve onları başarılı sporcular yapalım. Başarılı sporcular olmalarının yanında, kötü alışkanlıklardan uzak duran, çevresine örnek olan bireyler olsunlar. Spor yapmanın gençler üzerinde olumlu etkileri var. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Spor bilincini ne kadar erken kazandırabilirsek, geleceğimiz çocuklarımızın alt yapı konusunda gelişimi o kadar erken olur.” dedi.
“Hayallerinin peşinden koşarak zirveye ulaşacaklar”
Aslan ayrıca bu sporun büyük önem ve fedakârlık gerektirdiğine de vurgu yaptı. Aslan;
“Koştukları mesafelerdeki süreler federasyona gönderilecek. Yarışmalar öncesi bizlerden bu süreler isteniyor. Ayrıca son performanslarını da görmüş oluyoruz. Ellerinden geleni yapmaları en önemlisi. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalarımızın karşılığını hep beraber alacağız. Kırklareli'ni temsil etmek için çalıştık, umarız ki güzel derecelerle döneriz. Her zorlu meşakkatli işin sonucunda bir başarı elde etmek ister sporcular. Bu yüzden bizim çocuklarımızda bunun bilincinde olup, gerek bazı zamanlarda sosyal hayatlarından kısıp antrenmanlarda yoğun tempoda çalışıyorlar. Çünkü cefa çekmeden sefa sürülmüyor maalesef. Antrenmanlarımızı sadece pistte değil arazi antrenmanlarımız, merdiven çalışmalarımız, tepe antrenmanlarımız da oluyor. Onlar için en uygun antrenmanları yapmaya özen gösteriyorum. Madalya kazanmak benim için onların başarılı olduğunun kanıtıdır. Ama madalyadan daha önemli olan bir şey varsa spor yapmaya devam etmeleri ve örnek bireyler olmalıdır” dedi.
Atletizm sporunun gelişimi
Atiklik, çeviklik, kuvvet gibi beden yeteneklerini geliştirme esasına dayanan ve koşu, atma, atlama hareketleriyle yapılan, çeşitli dallarda tek başına icra edilen vücut çalışmaları atletizm olarak bilinir. Olimpiyatların esası olan atletizm, ana spor kabul edilir. Kökü, eski Yunancada başarı, armağan, savaş, kavga anlamlarına gelen Athlos kelimesidir. Çeşitli aralar üzerinden yapılan sürat ve mukavemet koşularıyla, disk atma, cirit atma, gülle atma, çekiç atma, tek adım(uzun) atlama, üç adım atlama, yüksek atlama, sırıkla atlama bölümlerine ayrılır. Ona keza beş yarıştan kurulu pentatlon ve on yarıştan kurulu dekatlon bölümleri de mevcut var olmaktadır. Atletizm günümüze baktığımızda çok bariz fazlaca bir şekilde yapılan bir spor dalını oluşturmaktadır. Atletizmin tarihi insanlık tarihi kadar eskidir diyebiliriz. Çünkü insan bedeni her daim mevcuttu. Ancak bir spor olarak benimsenmesi eski Yunanlılara kadar gitmektedir. Çin, Hindistan, Mezopotamya, Mısır ve Girit’ de yapılan tarihi kazılarda bu sporun yıllar öncesinden var olduğunu kanıtlayan belgeler ortaya çıkarılmıştır. İlk atletizm müsabakalarının MÖ. 1453 yılında Yunanistan’da Tanrıça Athena’nın(zekâ, sanat tanrıçası) adına Pan Athenian Oyunları olarak uygulandığı elde edilen tarihi eserlerden anlaşılmaktadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol