Dünya Ormancılık ve Su Günü

Dünya Ormancılık ve Su günü dolayısıyla Kırklareli Kent Konseyi. Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem bir basın açıklaması yayınladı. Çidem açıklamasında şunları söyledi;
“21 Mart Dünya Ormancılık günü, Ormanların sesi değişti. 22 Mart Dünya Su günü, Suyun rengi değişti. Ormanlarımız daraldı. Suyumuz kirlendi. Suyumuz azaldı. Sayısı her geçen gün azalan orman ve sulak alanlar için bir çok kutlama yapılacak ve mesaj yayınlanacak. Kutlama olur mu.? Neyi kutlayacağız..?
Ormanlarımız ve sularımız var olmamızın ve yaşamamızın temel nedeni. Ormanların yapısı ve suların rengi değişince, Hastalıklar ve buna bağlı olarak ölümler de değişti. Vefat eden yakınlarımız arasında, kanserden gidenlerin sayısı o kadar çok arttı ki. Kanıksamaya başladık. Uzmanlar, bunun nedeni olarak ta, Çernobil faciası ve GDO’lu ürünler, Kimyasal gübreler, zirai ilaçlar ve kirli sanayinin tüm doğal yaşam varlıklarımızı kirleterek yok etmesi sonucu olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya koydular.. Ergene 283 km boyunca zehir akıyor. Niteliği belirsiz bu sıvı yaşamları yok etmiş, etmeye de devam ediyor. Ancak 40 yıl önce nehirde yaşam olduğunu, hatta balıkçılık yaparak geçinenler olduğunu biliyoruz. Yer altı sularımız yıllarca çekilip, kirletilip, dereler aracılığı ile Ergeneye bırakıldı.. Gelişmiş ülkelerin terk ettiği kirli sanayi bizlere aş iş diye geldi. Ergenenin önce içinde ki, sonra etrafında ki yaşamları yok ettiler. 283 km zehir akan bir nehrin havzasında, tarım yapılamayınca, çiftçimiz kredi ekip, haciz biçer duruma gelmiştir. Girdiler yükselmiş, üretim düşmüş bunun sonucunda da ithal gıdalara bağımlı hale geldik. Ormanlarımız azaldı. Ormanlar da doğal seslerin yerini, ağır iş makineleri ve patlayan dinamitlerin sesi aldı. Ormanlar yapılaşmaya, vahşi madenciliğe teslim edildi. Kaybettiğimiz ve kaybetmeye devam ettiğimiz doğal varlıklarımız için, su günü, orman günü kutlaması yaparak kendimizi kandırmayıp, aynaya bakma ve kendimizle yüzleşme zamanıdır. 1 nehri, 3 denizi ve 3 ormanı olan Trakya’da, ne ormandan, ne denizden ne de nehrinden faydalanamıyoruz. Denizde balık, Ormanda ağaç azaldı. Nehir zaten yok oldu. 21 ve 22 Martta gelecek nesillere yaşayabilecekleri orman ve su bırakmak için neler yapacağız bu konuşulmalı. Çünkü UNİCEF Geçtiğimiz yıl Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı bir açıklamada, kirli sudan dolayı dakikada 7 kişi hayatını kaybediyor. Her gün 4 bini aşkın çocuk ishalli hastalıklardan dolayı ölüyor. Siz bu yazıyı, bu satıra kadar okuduğunuz süre içerisinde yaklaşık 15 kişi daha temiz suya erişemediği için öldü. Orman ve su varlıkları hem bugün, hem de yarınlar için kayıtsız şartsız korunmalı.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol