Dünya Kadın Hakları Günü ile Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesi

Dünya Kadın Hakları Günü ile Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin yıl dönümü dolayısıyla Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ile CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu birer mesaj yayımladı. 

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, “Dünya Kadın Hakları Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Bilgin mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in, “Cennet, anaların ayağı altındadır” sözüyle kadınlarımızın değerini en iyi şekilde anlatmıştır. Bizim tarihimizde ise dünyanın birçok yerinde kadına Seçme Seçilme Hakkı verilmemişken, 5 Aralık 1934 yılında kadınlarımıza bu imkân tanınmıştı. Bu hakkın verilmesinde önderlik eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, kadınlarımız hakkında "Bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse ilerlemesine ve medenileşmesine teknik bakımdan imkân, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur" sözleriyle hatırlanmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında büyük payı olan Türk kadınına her zaman çok önem vermiş, milletlerin ilerlemesinde kadınlara verilen değerin etkili olduğunu savunmuştur. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği 1934 yılından günümüze kadar kadınlarımız, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye kadar hayatın her alanında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam edeceklerdir. Toplumların ilerlemesi, cinsiyet gözetmeden eşitliklerin uygulanması ile mümkündür.
Hayatımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, desteklerini bizden hiçbir zaman esirgemeyen kadınlarımızın Kadın Hakları Günü'nü en içten dileklerimle kutluyor, sevginin, şefkatin ve özverinin simgesi olan kadınlarımıza saygılarımı sunuyorum.”
Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesi
AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ile CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin yıl dönümü dolayısıyla birer mesaj yayımladılar. AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında “Türkiye; dünyanın birçok ülkesinden önce kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği bir ülkedir.
Bu anlamlı günde; kadınlarımızın hayatın her alanında daha fazla yer almasını temenni ediyor ve kadınlara seçme-seçilme hakkının verilişinin 85. yıl dönümünü kutluyorum” dedi.
CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ise “Kadınlarını geri bırakan toplum, geride kalmaya mahkûmdur” başlığıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi;
“Genç Cumhuriyetin kadınlara ve topluma en büyük armağanı olan 5 Aralık 1934'te kadınların seçme-seçilme haklarını elde etmeleri, ülkemizin çağdaşlaşması yolunda önemli bir dönüm noktası olmuştur.
Mustafa Kemal önderliğindeki genç Türkiye Cumhuriyeti; Fransa, İtalya, 11 yıl, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı.Bu da Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının insan haklarına bakışını, öngörüsünü, devlet adamlığını bir kez daha dünyaya kanıtlamıştır.
Yaşamın her alanında yok sayılan Türk kadını; Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte önemli siyasi ve sosyal haklar kazanmış, toplumsal alanda varlığını ortaya koymuş, eşit yurttaşlar olarak ülke yönetiminde söz sahibi olmaya başlamıştır.
Bugün 17 yıllık AKP iktidarlarının uygulamaları, dayattığı sosyal düzen kadını önceleyen değil, öteleyen bir anlayışın hakim olmasına neden olmuştur.
Kadını çalışma hayatından uzaklaştıran, eşitsizliği, gericiliği dayatan uygulamaları ile AKP iktidarı büyük bir yanılgı içine düşmektedir.
Kadının gücünü, yapabileceklerini, değiştirip, dönüştürebileceklerini göz ardı etmek toplumsal yaşama ve geleceğimize en büyük ihanettir.
Aileden başlayarak, tüm kurum ve kuruluşlarda ve yaşamın her alanında cinsiyet, ırk, dil, din ayrımını yok ederek, eşit birey anlayışının hakim kılınması önceliğimiz olmalıdır.
ulusumuzun refahı ve mutluluğu için kadınların güçlendirilmesi, çalışma hayatına etkin katılımı, eğitim, sağlık, siyaset gibi tüm alanlarda fırsat eşitliğinin sağlanması olmazsa olmazımızdır.
Büyük önder Atatürk’ün Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda ifade ettiği gibi, toplumun yarısını yok sayarak çağı yakalayamayız.
Bu duygularla;
Genç Cumhuriyetin ve Mustafa Kemal’in milletimize ve kadınlarımıza armağanı en büyük devrimlerimizden olan Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 85.yıldönümünde tüm kadınlarımıza saygılarımı sunuyorum.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol