Dünya Çevre Günü’nü kutlarken

Lüleburgazlı aktivist Hakan Dedeoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, Trakya başta olmak üzere, tüm dünyanın çevre sorunlarını değerlendirdi ve bu sorunlar mevcutken, Dünya Çevre Gününün kutlanmasının anlamsız olduğunu vurguladı. 

Dedeoğlu açıklamasında şunları kaydetti; “Çevrenizde olup bitenlerden haberiniz var mı? Uzağa gitmeye gerek yok!En yakınımızda İlimiz Kırklareli, ya da Trakya dediğimizde bile onlarca sorun var!
Ve yıllardır mücadele içinde sadece yaşamaya çalışıyoruz. Mesela taş ocakları, RES'ler - ormanların kesilmesi, doğal kaynaklarımız olan suların kirletilmesi ve tüketilmesi kömürlü termik santraller, çarpık sanayileşme sonucunda kirletilen Ergene Nehrimiz ağlarken, ölen her on kişiden 7'sinin kanserden öldüğü bölgemizde yetkililer "Dünya Çevre Günü"nü hala nasıl kutlayabiliyorlar, çok merak ediyorum..
- Bilim insanları, her 24 saatte 150 ile 200 arası türün yok olduğunu tahmin ediyorlar. Bu tükenişin sorumlusu insandır. Çeşitli gerekçelerle ormanlar, tarım alanları, meralar, sulak alanlar, tahrip edilmekte, balık stokları azalmakta, Dünyanın ısınmasına neden olan gazlar atmosfere karışmaktadır.
- Geçmişten günümüze türlerin yok olduğu devirler olmuştur, ancak geçmiş 65 milyon yıldaki en hızlı tür yok oluşu günümüzde yaşanmaktadır.
- İklim değişikliği biyolojik çeşitliliğe karşı en ciddi tehdittir.
- Sıcaklıklardaki 1,5 ile 2,5 derece arasındaki artış bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık %20-30’unun yok olmasına neden olacaktır.
- Dünya nüfusunun yaklaşık %60’ı için gerekli olan ilaçlar bitkilerden elde edilmektedir. (Tema Vakfı bülteninden)
Doğallık yok edildiğinde insan yok olacaktır! Herkes alması gereken önlemleri tek tek düşünmeli... Geleceğine sahip çık!”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol