Diyabetin verdiği zararların mikro ve makro ölçekte toplumda farkındalığını artırmayı amaçlıyoruz

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Kadın Kolları Teşkilatı 14 Kasım Diyabet Günü nedeniyle farkındalık etkinliği düzenledi. İstasyon Caddesi’nde toplanan partililer diyabet hakkında farkındalık yaratmak adına basın açıklaması gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra
diyabetin sembol rengi olan “mavi” balonları vatandaşlara dağıttı.

14 Kasım Çarşamba saat 13.00’da başlayan etkinliğe İl Kadın Kolları Başkanı Aslı Karakahya ve yönetiminin yanı sıra İl Gençlik Kolları Başkanı Bahadır Kovankaya’da katılım gösterdi.
“Her 11 kişiden 1'i diyabet
hastasıdır”
Diyabet konusu ile ilgili basın açıklamasını okuyan Başkan Aslı Karakahya, “Diyabet, zamanında ve iyi tedavi edilmediğinde tüm sistemlerde bozukluğa yol açabilmektedir. Özellikle hipertansiyon, obezite, aile öyküsünün varlığı Tip 2 diyabet gelişimi için birinci sırada hazırlayıcı etkenleri oluşturmaktadır.
Uluslararası Diyabet Federasyonu IDF 2017 verilerine göre, dünyada 425 milyon diyabetli yetişkin vardır; bu demektir ki her 11 kişiden 1'i diyabet hastasıdır. 2 diyabetli yetişkinden 1'ine (0/046,5) ise teşhis konulmamıştır, yani kişi diyabetli olduğunu bilmemektedir” dedi.
“Dünyada diyabet farkındalığını artırmak amacıyla 14 Kasım Diyabet Günü
olarak kutlanır”
Etkinliği yapmalarındaki amacın farkındalık arttırmak olduğu vurgulayan Başkan Karakahya, “Diyabet açısından risk grupları belirlenip hastalığın ilerlemesi önlenmediğinde hasta sayısı artmakta, başta kalp krizi, böbrek yetmezliği, göz sorunları, ayak yaraları ve ampütasyonları gibi ciddi komplikasyonlar görülmektedir.
Bu kadar ciddi komplikasyonları olan diyabetin önlenmesi ve halk sağlığının korunması için tüm dünyada diyabet farkındalığını artırmak amacıyla 14 Kasım Diyabet Günü olarak kutlanır.
Bu vesile ile diyabetin verdiği zararların neler olduğunun mikro ölçekte ailede hem de makro ölçekte toplumda farkındalık artırmak için AK Parti Kırklareli Kadın Kolları olarak yaptığımız bu etkinliğin gerekli bilinci oluşturmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından Aslı Karakahya ve teşkilat üyeleri vatandaşlara mavi balon dağıttı.
Diyabet Nedir?
Diyabet, vücudunuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Diyabetli kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaz ve kan şekeri yükselerek hiperglisemi denilen durum oluşur. Diyabetin ortaya çıkışı genelde ani ve dramatik olur. Diyabet hastalığının erken teşhisi için hekime başvurmayı gerektirecek belirtileri: Aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı ve tekrarlayan enfeksiyonlar, sık görülen belirtilerdir, özellikle çocuklarda bu belirtiler çok kısa süre içinde ortaya çıkabilir. Kan şekeri belli bir düzeyi geçince idrarla şeker atılmaya başlar. İdrardaki şeker miktarının artması ile sık idrara çıkma, aşırı susama ve çok su içme görülür. İnsülin eksikliği veya yetersizliğine bağlı olarak hücreler glikozu kullanamaz; gerekli olan enerji yağlar ve proteinlerden sağlanır. Bunun sonucu diyabetli birey hem zayıflar, hem de idrarda keton oluşur. Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde 140 mg/dl‘nin üstüne çıkmaz.
Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir. Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir.
Dünya’da Diyabet Verileri İç Açıcı Değil
Avrupa kıtası verilerine bakarsak; Avrupa’da 60 milyon diyabetli olduğu bildirilmekte. 2040 yılında bu 60 milyon diyabetli sayısının 71 milyon diyabet hastasına çıkacağı öngörülmekte. Dünya’da da bu şekilde gidişat olursa 2040 yılında 640 milyon diyabetli sayısına ulaşılacağı tahmin ediliyor. Bu sayılar sadece yetişkin hasta verileri iken çocuk hasta verileri buna dahil değildir.
Diyabet hastalığının nasıl ortaya
çıktığı bilinmiyor
Erkek ve kadın istatistiklerine baktığımızda eşit gözükse de, erkek hasta sayısı bir tık ilerde olduğunu görüyoruz. Dünyada 215 milyon diyabetli erkek hasta var. 200 milyon da kadın diyabet hastası var. Ön planda olan bir cinsiyet ayrımı yok.
Hangi bölgelerde diyabet daha yoğun görüldüğüne bakıldığında; kentsel alanda diyabet daha fazla ortaya çıkıyor. Diyabet hastalığının nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor. Dünyanın keşfettiği bir hastalık değil. Oluşmasına etki eden etkenler var. Bunlar obezite, aşırı dengesiz beslenme, hareketsizlik. Bu kentsel yaşamdaki insanların yaşayışı ile alakalı. Kentsel alanda yaşayan 270 milyon diyabetli varken, kırsal alanda 145 milyon diyabetli var. Dünyada iki kişiden biri diyabetli ama farkında değil. 2015’te 11 kişiden biri diyabetliyken, 2040’ta bu oran 10 kişiden birine yükselecek diye tahmin var.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. seçtiklerinin kurbanları 16 Kasım 2018 Cuma 18:28:31

    "Dünyanın keşfettiği bir hastalık değil."!!!??? Uzaylıların keşfedip dünya halklarına mı tebelleş ettiği bir hastalık bu yoksa kapitalizmin aşlara kattığı binlerce inorganik kimyasalın neden olduğu mu daha doğru ve de toplumun insanca yaşaması için gerekli tüm imkanlarından edilip kaosa atılmalarının mı bir sonucu?

  2. glikoz şurubu ve hem rafine hem ölçüsüz doğal şeker kullanımı başlıca sebepleri. bu ikisi her şeyde her yerde bulunuyor. algıyı sürekli mutluluğa hazırlar bağlar ve nur topu gibi gerizekalı bir nesliniz olur. oldu da! ilaç firmalarının papağanı doktorlarımıza o kadar da güvenmeyin...