Dikkatli Olalım Ormanlarımızı Koruyalım

Türkiye son günlerde peşpeşe yaşanan orman yangınlarıyla sarsıldı. Adana, Mersin, Osmaniye, Kayseri, Marmaris, Kocaeli, Bodrum, Didim ve özellikle Manavgat’ta yaşanan yangın hadiselerinde hektarlarca orman kül oldu. Yaşanan yangınların ardından Bakanlık yetkilileri, AFAD ve UMKE personeli yangın alanlarına akın ederken, yangınlar büyük oranda kontrol altına alındı. Yakın tarihlerde yaşanan yangınlar akıllara kundaklama ihtimalini getirirken, yetkilerden henüz bu konu hakkında bir açıklama gelmedi. İlimiz baştaIstırancalar olmak üzere ormanlara ev sahipliği yapan bir şehir konumunda.
Bu yüzden biz de Kırklareli halkı olarak ormanlarımıza sahip çıkmalı, gittiğimiz piknik, gezi ve benzeri aktivitelerde riskli bölgelerde ateş yakmamaya ve yaktğımız ateşleri ise söndürmeye özen gösterelim. Sigara izmaritlerimizi orman ve yangın çıkabilecek alanlara asla atmayalım ve anız yakmamaya da özen gösterelim.

Maalesef son günler ülkemizin pek çok farklı noktasında yaşanan yangınlar ile geçti. Yangınlar sonucunda doğal hayat ciddi zarar görürken, hektarlarca yeşil alan kül oldu. Kırklareli’nde ve çevresinde herhangi bir yangın çıkmaması yüreğimize su serpse de diğer şehirlerimizde yaşanan yangınlar bir o kadar üzücü durumda. Bizler Kırklareli halkı olarak bu gibi üzücü durumları yaşamamak adına ormanlarımızı korumaya özen gösterelim.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli yangınlara ilişkin açıklamada bulunurken, Türkiye genelinde çıkan yangınlardan 31'inin kontrol altında olduğunu, 10 yangını da kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
"Manavgat yangını
kontrol altında"
Orman yangınlarıyla ilgili de bilgi veren Pakdemirli, şunları kaydetti:"Antalya Manavgat yangınımız kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki'de çıkan bir yangın hala devam ediyor. Kayseri Yahyalı'da bir yangın var. Mersin'in Aydıncık ilçesinde yangın devam ediyor. Silifke'deki yangının yüksek gerilim hattından olduğu düşünülüyor. Yangınları kontrol altına almak için 3 uçak, 29 helikopter, 458 arazöz ve 1832 personel, bu alanda görev yapmaktadır. Maalesef bir kaybımız var. Akseki Kepezbeleni Mahallesi'nde 82 yaşındaki bir vatandaşımız vefat etmiştir. Malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan daha önemli değil. Kepezbeleni boşaltılırken evinde yalnız kalan 82 yaşındaki bir amcamız vefat etmiş durumda. Anonslara ve çağrılara uymamız gerekiyor."
Bakan Pakdemirli, yangınlara havadan müdahalenin sabahın erken saatlerinde başladığını, zorlu şekilde faaliyetlerini yürüttüklerini söyledi.
Çıkış Sebepleri Araştırılıyor
Çalışmalarda önceliklerinin yerleşim yerleri olduğunu vurgulayan Pakdemirli, rüzgârın çok kuvvetli, nemin de düşük olması nedeniyle çalışmaların zorlaştığını bildirdi.Yangınların çıkış sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturma yürütüldüğünü ifade eden Pakdemirli, "Elbette yangınların tespiti son derece önemli ama şu anda tespitten çok yangınların kontrol altına alınması, mümkünse cana ve mala zarar gelmemesi konusu daha önemli. Arkadaşlarımız çalışıyorlar" dedi.
"Sahada hiçbir şeye ihtiyaç yok"
Yangın kontrol altına alındıktan sonra zarar tespitlerinin yapılacağını belirten Pakdemirli, tespitler yapıldıktan sonra vatandaşların yarasının sarılması yoluna gidileceğini kaydetti.
Bir gazetecinin bölgede herhangi bir ihtiyacın olup olmadığı yönündeki sorusuna Bakan Pakdemirli, "Şu an sahada ne iaşe ne yemek ne su, ne de başka bir şeyle ilgili herhangi bir ihtiyaç yok. Burada evlerinden olan veya tahliye etmek zorunda kaldığımız evlerle alakalı da vatandaşlarımıza sunulan yurtlar ve kalış imkânlarının da yüzde 90'nından fazlasının reddedildiği, vatandaşımızın kendi imkânlarıyla kaldığını görüyoruz." yanıtını verdi.
Pakdemirli, yangında ne kadar alanın zarar gördüğü ile ilgili ölçümlerin, yangından birkaç hafta sonra çıkacağını bildirdi. (Ö.Gönültaş)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol