Deyrin; “İlimizin adını duyuracağız”

Yaz tatilinde en çok ilgi ve istek basketbol alanına oldu... Yakın zamanlarda Kırklareli olarak adımızı duyurmaya yardımcı olan Nejat Deyrin basketbol ve öğrenciler hakkında bilgi verdi.

Genç yaşta spora merhaba diyen miniklerin çalışmaları haftanın 3 gününde devam ediyor. Derslerin ardından boş zamanlarının artmasıyla verimli zaman geçirmek için en iyi tercihin basketbol olduğunu ifade eden Basketbol Antrenörü Nejat Deyrin, “Gençlerimizin spor yaparak güzel zaman geçirmesi güzel bir şey. Spor ile arkadaş ediniyorlar, sosyalleşiyorlar. Kötü alışkanlıklardan da uzak duruyorlar” dedi.
“Çalışmalarımıza 20 Haziran’da başladık”
Çalışmalarımıza yaklaşık 20 Hazirandan beri devam ediyoruz sadece yaz çalışması için tabi, kışa da okullar kapandıktan sonra başlıyoruz hafta içi ve hafta sonu olarak devam ediyoruz. Ben zaten profesyonel basketbol hayatımı tamamladıktan sonra yani 2000 yılından itibaren 17 senedir Kırklareli'nde devam ediyor. 17 yıldır güzel ve iyi işler yapıyoruz, bir sürü takımlarımız var profesyonel olarak bölgesel ligde oynamaya çalıştık ama sizede dediğim gibi biraz küçülmeye başladık yeniden yapılanmaya başlıyoruz, u-11 ve u-14 takımlarımız var şuanda, inşallah çalışmalarımızın ve yazın sonunda takımlarımız şekillenecek iyi işler yapacağız”
“TEOG ve Üniversite sınavına girecek öğrenciler ile antrenmanları azalttık”
“Normalde kız ve erkek olmak üzere altısı erkek altısı kız olmak üzere 12 grubumuz var, u-11 den u-17 ye kadar gidiyor. Ama dediğim gibi federasyonunda bize biraz yol gösterdi çünkü sınava giren çocuklarda biz ciddi sıkıntı yaşıyoruz yani TEOG ve üniversite sınavına girecek olan yaş grubundakilerle antrenmanları biraz kısalttık, üniversite çağındakilerle hiç yapmıyoruz. Yani onları tamamen üniversiteye hazırlanmaları için bıraktık, federasyonda şuanda TEOG sınavına girecek olanların Marmara şampiyonasını iptal etti zaten, o yaş grubu sadece yerel ligde yarışacak. Bizde dolayısıyla tekrar yapılanmak için iyice küçüldük yani ben burada u-11 diyorum ama burada u-8 falan var neredeyse yani 8 yaştan itibaren 12 yaşa kadar var”
“Erken yaşta çocuklarımıza sporu sevdirmeliyiz”
“Spor ve basketbolu sevdirecek en erken yaşı yakalıyoruz, en ideal yaş ilkokul 1. sınıf ve sonrası yani anasınıfı falan çok erken oluyor. Gücümüzün yettiği kadar burada çalışacağız. Son olarak şunu eklemek istiyorum Kırklareli'nde basketbol ile uğraşan herkesi destekliyorum. Birisi alıp on kişiyi, on beş kişiyi bir araya getirip spor yaptırabiliyorsa o kişilerle birlikte bir yol katledebiliyorsa yapacağı en güzel iş budur, basketbol branşım olduğu için sadece bunu söylüyorum ama bu futbol içinde tenis içinde voleybol içinde aynıdır.17 yıldır Kırklareli'nde çok ilerledik, sağolsunlar baya oyuncumuz 2. ligde oynuyor, 1. ligin alt yapılarına yolladık, sağ olduğumuz sürede buna devam edeceğiz inşallah.”dedi.
Nejat Deyrin Basketbol tarihi hakkından bilgi verdi
“Basketbol Türkiye'de ilk defa, 1904 yılında Amerikan Robert Koleji öğrencileri tarafından oynanmıştır.
Basketbol’un Türkiye'de bilinçli ve kapsamlı yayılmasını, 1911 yılında Galatasaray Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni olan Ahmet Robenson sağlamıştır.
Yine 1913 yılında ilk basketbol şubesi Fenerbahçe'de açılmıştır. İlk zamanlarda savaş yılları olması ve oynayacak rakip bulunamaması nedeni ile, basketbolda bir gelişme olamamıştır.
Bilinen ilk resmi müsabaka 1921 yılında Yüksek Öğretmen Okulu öğrencileri ile İstanbul'da yaşayan Amerikalılar arasında olmuştur.
1923 yılında ilk resmi spor teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kurulması ve yine 1927 yılında Halkevlerinin kurulması, bu spor dalının bütün yurda yayılmasında etkili olmuştur.
Basketbol Milli Takımı 1934 yılında kurulmuş, ilk resmi maçını 1936 yılında Yunanistan'la yapmıştır. 49 - 12 gibi bir skorla galip gelen basketbol takımı şu oyunculardan kuruluydu: Naili Moran (Kaptan) - Jak Habib - Feridun Koray - Dionis Sakalak - Hazdayi Penso Hayri Arsebük - Sadri Usuoğlu ve Nihat Ertuğ.
Basketbol 1936 - 1959'a kadar, Spor Oyunları Federasyonu adı altında voleybol ve hentbolle birlikte yürütülmüştür. 1 Mart 1959 yılında Türkiye Basketbol Federasyonu resmen kurulmuştur. 1966 yılına kadar yapılan Türkiye Basketbol Şampiyonalarının yerini Deplasmanlı Türkiye Basketbol Ligi almıştır” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol