Dev panayıra sayılı günler kaldı

Bölgemizin sahip olduğu en yaşlı panayır için geri sayım başladı. Hazırlıklar tam gaz devam ederken İlçenin Belediye Başkanı herkesi tarihin için yolculuğa çağırdı. Yetiştirici oğlaklarını hazırladı, esnaf tezgâhlarını, ziyaretçiler ise bavullarını Pehlivanköy için topladı
Dünya üzerinde nefes alanların dışından birçok yerleşim yerindeki, festival, panayır gibi sosyal etkileşimlerden daha yaşlı olan PAVLİ 107. YAŞINA basıyor. Kırklareli'nin nüfus anlamında en küçük ilçeleri arasında yer alan Pehlivaköy'ün panayırı için geri sayım başladı.

Hem ilçenin Belediye Başkanı hem de ilçe sakinlerinin eylül ayındaki panayır için hazırlıkları tüm hızı ile devam ediyor. Pehlivaköy İlçesi Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel yaptığı açıklamasında herkesi 107'nci doğum gününde PAVLİ'nin yanında olmaya çağırdı. Açıkel, "Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı sadece Pehlivanköy'ün değil, Kırklareli'nin değil, Trakya bölgesinin değil, Maramara bölgesinin değil, Türkiye'nin değil, tüm dünya insanlarının benimsemesi ve bir şeyler vererek bir şeyler alması gereken bir sosyal etkileşim sahasıdır. Paylaşmanın, bölüşmenin, neşenin, sevincin ve tüm duyguların doğal olarak yaşandığı PAVLİ panayırımıza herkesi davet ediyoruz." Sözleri ile tarihi panayırım herkes için önemli bir dönüm noktası olduğunu işaret etti.
15 - 16 - 17 - 18 Eylül
Sosyal etkileşimin, insanlar arasındaki dayanışması ile tavan yaptığı, beton bloklar ile kuşatılmış kamusal kullanım alanlarının, iş ve ev arasında sıkışıp kalan insanı, belli güzergâhlar arasına sabitleyen düzenin dışında 107'nci kez ülkemize MERHABA demeye hazırlanan PAVLİ, 1910 yılından günümüze ırk, renk, din, dil ve mezhep gözetmeksizin, bir anne edası ile kucakladığı insanların desteği sayesinde 2'nci Yüzyıla doğru dimdik yürüyüşüne 2016 yılının 15-16-17-18 Eylül tarihlerinde devam etmeye hazırlanıyor.
“Bu yıl çok şey yaşadık gelin kardeş olalım beraber olalım”
Paylaşmanın, Arkadaşlığın, dostluğun, muhabbetin 106 yıllık adresi PAVLİ, geleneklerimizin, adetlerimizin, örfümüzün ve tarihimizin gözler önüne serildiği bir efsane olarak 4 günlüğüne aramıza katılıyor. Sosyal etkileşimin, insanlar arasındaki dayanışması ile tavan yaptığı, beton bloklar ile kuşatılmış kamusal kullanım alanlarının, iş ve ev arasında sıkışıp kalan insanı, belli güzergâhlar arasında sabitleyen düzenin dışında 106. kez ülkemize MERHABA diyen tarihi Pavli, 1910 yılından günümüze ırk, renk, din, dil ve mezhep gözetmeksizin bir anne edası ile kucakladığı insanların desteği sayesinde ayakta durmaktadır. 15-16-17-18 Eylül tarihlerinde 107'nci kez PANAYIR ZAMANI diyecek olan PAVLİ efsanesi, Türkiye'nin 81 ilinden misafirlerini yine kendine hayran bırakacak. Pehlivanköy Belediye Başkanı Açıkel "107 yılı devirmiş gelenek PAVLİ" isimli yazısı ile herkesi bu tarihi dokunun içinde yerini almaya çağırdı. Eylül ayının 15-18 Tarihleri arasında yapılacak olan Pehlivanköy Sonbahar Panayırı için geri sayım başladı. İlçenin kendine ait web sayfasında 2016 yılında hangi tarihler arasında yapılacağı belirlenen ve davetiyeleri de bastırılan PAVLİ 107'nci kez halk ile buluşuyor. Pehlivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel,"1.906 nüfusa sahip şirin bir ilçe Pehlivanköy. Yılın 11 ayında sadece demiryolunu döver gibi geçen trenlerin sessizliğini bozduğu bu ilçe, Eylül ayında iğne atsan yere düşmeyecek kalabalıklarla dolar taşar. Eylül ayını, sevgiliyi bekler gibi bekler Pehlivanköylüler. Bu güzel kamusal etkileşimde herkesi aramızda görmek istiyoruz."diyerek herkesi 15 - 18 Eylül tarihleri arasında Pehlivanköy'e davet etti. Pavli Panayırı 1910 yılından beri kesintisiz olarak kutlanıyor. Bazıları bu tarihin daha da geriye gittiğini söylese de, bu ola ki ilgiyi artırmak için abartılmış bir durumdur.
Geleneksel Pavli Panayırı Tarihçesi
Pavli Panayırı bu yıl ( 2016 ) 107. yaşını kutluyor ve "Dalya !" diyor. Panayırlar, pagan ve Helen toplulukların önemli gördükleri kale şehirler etrafında belli zamanlarda bir araya gelip, eğlenceler düzenleyerek ticari mal alışverişlerinde bulundukları önemli aktiviteler olarak günümüze değin ulaşmıştır. Yunanca' da "Panegrysis" diye söylenen bu kelime, büyük toplantı, kurultay, festival, kalabalıklar gibi anlamlar içermektedir.70' li yılların sonlarına kadar Trakya' nın birçok yerinde ( Keşan, Lüleburgaz, Pınarhisar, Silivri, Havsa vb...) bu tip panayırlara rastlanırdı. Bu panayırlar daha çok mal ve hayvanların satıldığı, o bildik adıyla "Hayvan ve Emtia Panayırları" şeklinde düzenlenirdi. Pavli Panayırı' nın bir diğer adı da "Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı" olarak herkesçe bilinmektedir.
Trakya Genelinde ki En Büyük Panayır
Pehlivanköy Sonbahar Panayırı, Trakya'da Çatalca'da düzenlenen panayırla birlikte günümüze ulaşmayı başaran son iki panayırdan en büyüğüdür. Panayırın kendine has bir özelliği de, uzun seneler Eylül ayının ikinci haftası başlayıp 4 gün sürmesidir. Pavli Panayırı'nın düzenlenmesine ilişkin, 1908 yılında Sultan II. Abdülhamid döneminde tarafından verilen izinde ( İrade-i Seniyye ) panayırın Eylül'ün 7. günü ( ilk haftası ) başlaması ve yukarıda bahsedildiği gibi 4 gün sürmesi kararlaştırılmıştır. Pavli'nin Gözleri ( c ) Hülya BAYRAK. Bu özellik günümüz şartlarında artık rafa kaldırılmıştır. Bunun yerine, çok özel bir durum olmadıkça Eylül ayının ikinci haftasına denk düşen Perşembe günü panayır başlar, dördüncü gecesine rastgelen Pazar gecesi en coşkulu gecesini yaşar, ertesi gün olan Pazartesi günü artık alabildiğine geniş panayır çayırında gelecek yıla görüşmek üzere yükünü toplayan panayırcılardan başka kimsecikler kalmaz. Tren yolunun hemen karşısında bulunan, Ergene nehri kıyısındaki alabildiğine geniş çayırlıkta kuruluyor. Panayır her ne kadar Romanlar'ın baskın tekelinde gibi düşünülse bile, aslında durum pek de böyle değildir. Romanlar genellikle lunapark bölümünde, kendilerine has eğlence anlayışlarıyla panayırın eğlence ayağını diri tutuyorlar. Kendilerine has, artık kanıksanan jargonlarıyla bu işi en iyi de onların yaptığı şüphe götürmez bir gerçek. Lunapark sadece çocuklara ve gençlere hizmet etmiyor. Yaşı bir hayli ileri olanları da fırdöndü zincirli salıncaklarda, ruhunu emanet ederek cesaretle bindiği gondollarda, muzipçe diğerlerinin araçlarına bindirmek için orta yerde deli gibi dolaşan çarpışan otolarda görmek mümkün. İki kişinin karşılıklı ayakta durarak hızlandırdıkları, küçük gondol tarzı nostaljik salıncaklarda köylü kadınların korku dolu şen kahkahalarını ve basma kumaştan şalvarlarının rüzgara karışan uğultusunu duyabilirsiniz.
Tarihi ve Geleneksel 107. Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı 15 Eylül 2016 tarihinde;
14.30 - Açılış ve Bando Takımı Gösterisi
14.45 - Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
15.00 - Açılış Konuşmaları
15.20 -Gelen Mesajların Okunması
15.30 - Mehter Takımı ce Folklor Gösterileri
16.30 - Panayır Açılış Kurdelesinin Kesimi
16.40 - Panayır Gezisi
17.00 - Hayvancılık Teşvik Yarışması Ödül Töreni
17.30 - Belediye Pilav İkramı
Gece ise Açık Hava Konseri ve Havai Fişek gösterisi ile son bulacaktır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol