Dev bütçeli projede detaylar belli oldu

Kırklareli Valisi Osman Bilgin başkanlığında TCDD İstanbul Bölge Müdürü Levent M. Meriçli ve DSİ Edirne 11. Bölge Müdürü Nesip Özen’in katılımıyla İl Özel İdare Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda dün “Halkalı Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy Kapıkule Kesmi Hızlı Tren Projesi Koordinasyon Toplantısı“ yapıldı. Vali Osman Bilgin yapılan toplantıyla ilgili “Belki de 20 yıl sonra dünyanın seyrini değiştirecek büyük bir projeyle ilgili çalışma hazırlığındayız.” dedi. 

Halkalı Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy Kapıkule Kesmi Hızlı Tren Projesi’nin tamamı 253 km. uzunluğunda olacak. 529 milyon euroluk bütçeye sahip olacak projenin 259 milyon eurosu hibe, geri kalan kısmı ise öz kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilecek.
“Halkalı Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy Kapıkule Kesmi Hızlı Tren Projesi Koordinasyon Toplantısı“ Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in konuşması ile başladı. Projenin öneminden bahseden Vali Bilgin, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, özellikle son dönemde ipek yolu olarak tabir edilen Çin Halk Cumhuriyeti’nden başlamak üzere Londra’da bitecek olan ‘Kuşak Yol’ projesi var. Aslında dünyanın üzerinde tartıştığı ve dünyanın belki de ekonomik seyrini değiştirecek diyoruz. Dünya güç dengelerini, siyasi konjoktürünü, bu tip devletleri yorumlayarak değiştirecek bir proje ki en son Sayın Cumhurbaşkanımız, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı ile yaptığı toplantıda bu projeden bahsetti. ‘Bakü-Tiflis-Kars ‘Ankara-İstanbul, Ankara-Sivas’ projelerinin büyük bölümü tamamlandı. Sivas-Kars ile ilgili çalışmalarda şu an yapılmakta. Ayrıca bizim bölgemizi içeren Halkalı-Kapıkule ismi ile ilgili de bölüm bölüm ‘1.bölüm, 2.bölüm’ olmak üzere bizim bölgemizi de içeri alarak Kırklareli, Tekirdağ ve kısmen İstanbul’un bölgesini ve aynı zamanda diğer kısmı Halkalı bölgesini kapsayan önemli bir proje. Özetle bu yapılan toplantıda belki de 20 yıl sonra dünyanın seyrini değiştirecek büyük bir projeyle ilgili çalışma hazırlığındayız.
Bu projenin belirli ticari noktalara barış getireceğini ve devletleri dünyayı sancılı, sıkıntılı durumlardan kurtarmasına vesile olmasını umuyoruz. Ve burada sorumluluk alacak arkadaşlarımızın bu anlayış içerisinde hareket etmesi gerektiğini dolayısıyla ülkemizin projenin bu kısmıyla ilgili önemli bir görev üstlendiğimizi anlamak açısından çok önemli. Kamu görevi olan projenin belli bir kısmı hibe ile yapıldığı için belli sürelerde yapılması gerekiyor. Bu taahhütlerin zamanında yerine getirilmesi söz konusu oluyor. “ dedi. Yapılan projeyle ilgili bilgiler veren TCDD İstanbul Bölge Müdürü Levent M. Meriçli ise, “Demiryolları şu anda hızlı tren yapımlarını gerçekleştiriyor. Bu projede şu ana kadar ulaştırma sektöründe belki en büyük hibe olan 275 milyon euro kullanılıyor. Projenin tamamı 529 milyon eurodur, geri kalan kısmı öz kaynaklarımızca karşılanılıyor. Sayın Valimizin belirttiği gibi bu projenin tamamlanmaması halinde hibenin iptal edilmesi ve kullanılamayan kısmının iptali söz konusu. Bu amaçla projenin aksamaması için demiryolunun geçtiği illerde kaynaklanacak sorunları kaynağında çözmek ve sorun büyümeden ilerlemesini sağlamak için toplantıyı gerçekleştiriyoruz.
Projenin adı Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy Kapıkule Kesimi Hızlı Tren Projesi’dir. Şu anda kamulaştırma çalışmaları başladı. Kredi çalışmaları bittiğinde öz kaynaklarda bununla yapımı başlanacak. Demiryolunun tamamı 253 km, bunun 153 km’lik Halkalı kısmı bu projede yer alıyor. Büyükkarıştıran, Lüleburgaz, Babaeski ve Edirne istasyonları da bu hatta yer alacak.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol