“Dersimiz Kırklareli” hazır

Aşım; “Bu kitap sayesinde çocuklara Kırklareli’ni daha iyi tanıtacağız”

Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım, “Dersimiz Kırklareli” kitabının amacının Kırklareli’ne ve dışarıdan gelen misafirlere şehrimiz ve kültürümüz daha yakından tanıtmak olduğunu belirtti.

Aşım; “İlkokul 3 sınıf seviyesine uygun bir şekilde Üniversite’den hocaların ve değişik kamu kuruluşlarında çalışan, Kırklareli’ne gönül vermiş insanların katkı sunduğu çok güzel bir eser ortaya çıktı.

“Bu kitap Kırklareli’nde bir ilk”

“Asıl amacımız Kırklareli’mizi çocuklarımızı daha iyi tanıtmak ve sevdirmek için oluşturduğumuz bir kitap.  Serbest etkinlikler derslerinde bu kitabımızı kullanacağız. İçerisinde yöremize özgü oyunlar, masallar, ninniler, türküler, şarkılar ve bunları değerlerle birleştirerek büyüklerine saygı, hoşgörü, arkadaşlık kavramlarıyla birleştirerek çok hoş bir kitap oldu. Bu kitabımızı bu sene yayına verilmiş olacak ve seçtiğimiz pilot okullarda bu dersin uygulamasını yapacağız. Önümüzdeki senede tüm il genelinde uygulamayı düşünüyoruz. Baskıya geçmeden önce Bakanlıktan onayını alacağız ve daha sonra baskıya geçeceğiz.  Kitapta 2 tane karakter var bir Küllü diye bir kuş, biride Ballı diye bir Arı. İki karakter anlatıyor çocuklara. Milli Eğitim Talim Terbiye Kurulu Başkalığı’nın onayından sonra.  Kitabımız baskıya girecek” dedi.

“Kırklareli’ni tanıyorum”

Murat Aşım Dersimiz Kırklareli adlı kitabın içeriğinde Kırklareli’ne dair her şeyin bulunduğunu belirtti. Aşım “Kırklareli’yi tanıyorum (Kuşbakışı Kırklareli, Kırklareli’nin Sembolleri ve Çağrıştırdıkları).  Geçmişten Günümüze Kırklareli (İlk Çağlarda Kırklareli, Osmanlı Dönemi de Kırklareli, Cumhuriyet Döneminde Kırklareli). Atatürk ve Kırklareli (Atatürk’ün Kırklareli’ne Gelişi). Kırklareli Kültürü (Bilmeceler, Maniler, Masallar, Sayışmalar, Oyunlar ve Oyuncaklar, Türküler, Karagöz). Kırklareli’nde Yaşatılan Değerler (Hıdrellez Kutlamaları, Mart Dokuzu, Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali, Karahıdır Kiraz Şenlikleri, Kaynarca Kültür ve Su Festivali, Pehlivanköy Pavli Panayırı, Babaeski Bolca Nine Ziyareti, Yağmur Duaları). Kırklareli’ni Geziyorum (Dupnisa Mağrası, Lozgon Ormanları).  Kırklareli’nin Tarihi Yerleri (Tarihi Çarşılar, Çeşmeler, Köprüler, Hamamlar, Türbeler, Camiiler, Anıt ve Şehitlikler, Kaleler, Amfi Tiyatro Tabya, Demir Dökümhanesi, Manastır, Kırklareli Müzesi, Kırklareli Kültür ve Sanat Evi). Kırklareli’nde Unutulmayan Meslekler (Süpürgecilik, Çömlekçilik, Sepetçilik, Hasırcılık). Kırklareli’nin Yetiştirdikleri (Şevket Dingiloğlu, Ahmet Cevdet Paşa, Aşık Ali Tamburacı, Emrullah Efendi, Dr. Mehmet Fuat Umay, Nazif Karaçam, Burhan Öçal, Göksel Baktagir, Nedim Nalbantoğlu, Ayşenur Taşbakan, Candan Erçetin, Uğurkan Erez). Adım Adım Kırklareli, Parklar, Doğa Eğitim Merkezi, Oyun Parkları, Karahıdır Dört Bacak Anıtı Çocuk Oyun Bahçesi, Halil İbrahim Aktaş ve Çocuk Hakları Parkı, Çocuk Oyun Bahçesi, Mehmet Akyürek Yayla Parkı Çocuk Oyun Bahçesi, Mimoza Çocuk Oyun Bahçesi, Kurtuluş Parkı, Defne Çocuk Oyun Bahçesi, 150. Yıl Demiryolu Çocuk Oyun Bahçesi, Arslan Kral Çocuk Oyun Bahçesi, Aşağıpınar Höyüğü, Kuş Gözlemciliği, Yürüyüş Yolları, Doğa Yürüyüşü, İğneada Longoz Ormanları Doğa Yürüyüşü, Dupnisa Mağrası Doğa Yürüyüşü ve Cehennem Şelaleleri Doğa Yürüyüşü” ifade etti.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Çok anlamlı bir çalışma. Şehrimizi bilmeyen çocuklarımız var gerçekten. Hatta büyüklerimiz. Konu başlıkları nispeten itinalı seçilmiş. Fakat Kaynarca festivalinin kitapta yer alması ne alaka anlamadım ? Hepi topu iki üç yıllık bir festival. Popüler şehir festivallerinden Pavli panayırı ile hadi Kakava festivali'ni de anlarım ama Kaynarca ne alaka ? Oraya gelene kadar neredeyse yarım asırlık Babaeski festivalinin de mi yer alması gerekirdi diye düşünmeden edemedim. Şehrin ünlüleri bölümü çok hoş olmuş. Popüler isimlerin yanında gerçekten sanatıyla değer üreten Nalbantoğlu ve Baktagir gibi isimleri görmek çok güzel. Başarılar dilerim. Verimli olmasını diliyorum. Bu kitabı öğretmenlerin de su gibi içmesi gerektiğini ayrıca düşünüyorum.