Dermenci, "Devlet desteğini kaçırmayın"

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci "Çiğ Süt Alım Satım Sözleşmesi" ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Dermenci daha önce üretici ile bu ürünleri işleyen sanayici arasında bir alım satım sözleşmesinin olduğu fakat bu sözleşmenin zorunlu olmadığını belirtti. Şimdi ise yapılan değişiklikle bu sözleşme devlet tarafından zorunlu hale getirildi. Yapılan zorunluluk ile birlikte sözleşmenin yapılmaması halinde devlet tarafından verilen 9 kuruşluk destek de artık verilmeyecek

Çiğ Süt Alım - Satım Sözleşmesi ile ilgili yapılan değişiklikleri Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci açıkladı. Dermenci süt alım fiyatının 1,15 TL olarak belirlendiğini belirterek bu fiyatların Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği fiyat baz alınarak ortaya çıkarıldığını söyledi. Sanayicilerin süt fiyatlarının yüksek olduğunu söylediğini belirten Dermenci, "Bana süt fiyatları yüksek, kazanamıyoruz diyorlar. Siz kazanamıyorsunuz ama üreticimiz batıyor. Sanayicimiz süt fiyatlarını 1,10 TL'ye çekmek istiyor. Bunun sebebi ise Ege ve İç Anadolu'da iki tane firmanın süt fazlalığı nedeniyle batmış olması. Firmalar kapanınca ortaya çokça süt fazlalığı da çıktı" dedi.
"Sözleşme yapılmazsa devlet
desteği de olmaz"
Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci Çiğ Süt Alım - Satım Sözleşmesi'nin imzalanması gerektiğini belirtti. Sözleşme ile sütün litre fiyatının 1,15 TL'den belirleneceğini belirten Dermenci, "Bu sözleşme çok önemli. Daha önceden de vardı fakat artık zorunlu olarak sunuluyor. Ayrıca sözleşme imzalanırsa devlet tarafından 9 kuruşluk bir destek de var. Bu önemli bir miktar. Sözleşmeyi imzalamayanlar hem bu destekten mahrum kalacaklar, hem de kendilerine cezai işlem uygulanacak" dedi.
Litre fiyatı 1,15 TL olarak belirlendi
Çiğ Süt Alım Satım Sözleşmesi üretici ile sanayici arasında yapılmak üzere düzenlendi. Sözleşme anlaşma yapacaklar arasındaki 1 yıllık süreci temsilen hazırlandı. Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği fiyat referans alınarak 1,15 TL olarak sütün litre fiyatı belirlendi.
Konu hakkında açıklamada bulunan Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, üreticinin sütünü daha yüksek fiyattan satabilmesi gerektiğini, üreticinin de kazanması gerektiğini söyleyerek, sanayicilerin de kendi imkânlarına göre hareket ettiğini belirtti. Dermenci, kapanan firmaların süt fiyatlarına büyük bir dalgalanma getirdiğini belirterek sanayicilerin süt fazlalığıyla birlikte daha uygun fiyatlar aramaya başladığını söyledi. Sanayicinin imkânlar bakımından zorda kaldığı durumlarda hammadde kullanımını azaltacağını, bunun da süt olduğunu ifade eden Dermenci, süt üreticilerinin böyle bir durumlarının olmadığını belirterek üreticiliğin zorluklarını anlattı.
Her gün hayvanlardan süt alımının yapılması gerektiğini belirten Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, hayvanlarla ilgilenilmediğinde o hayvanın hastalandığını, bu sebeple üreticinin tatil dahi yapamadan çalıştığını söyledi.
Sözleşmenin belirlediği fiyatın altına inilemeyeceğini ifade eden Dermenci, verilen devlet desteğinin de kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol