Deprem tedbirleri için 13 milyar harcandı

TBMM’de HDP Grubunun deprem araştırma komisyonu kurulması önerisi hakkında söz alan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, afet alanlarında çok ciddi çalışmalar yapıldığını belirterek, “Hiçbir şekilde bir şey yapılmadığını söylemek bu konuda emek veren insanlara çok ciddi haksızlık olur. Daha iyi şeyler yapılması amacıyla da tabii ki hep birlikte çalışılmalıdır. Öncelikle bilim öne konulmalı, bu konuda emek veren herkesin de arkasında durulmalıdır” dedi.
1 milyon 350 bin bağımsız bölümün dönüşümünün sağlandığını vurgulayan Minsolmaz, “Buna bağlı olarak yine 1,5 milyon yapının da yılda 300 bin yapı yapılırsa beş yılda tamamlanacak, çok ciddi bir eylem planının ciddi anlamda devam ettiğini görmekteyiz. Tabii, süre çok kısıtlı. Burada 13 milyarın üzerinde bir kaynak da bu amaçla harcandı” diye konuştu.

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda HDP Grubunun deprem araştırma komisyonu kurulması önerisi hakkında söz aldı. 28 Ocak 2020 tarihli Genel Kurul’un 48’nci birleşiminde konuşan Minsolmaz, öncelikle Elazığ’da gerçekleşen, Malatya'da ve diğer illerde de yoğun miktarda hissedilen depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar yakınlarına ise başsağlığı ve sabır diledi. 

Minsolmaz, “Evet, yaşanan Elâzığ depreminde yaşamını yitiren 41 vatandaşımızın ve 1.600'ün üzerinde yaralı vatandaşımızın acısını içimizde hissediyoruz. Afet ve deprem tabii ki siyasetin konusu olmalıdır ama siyasetin üzerinde de bir konudur. Bu konuda Meclisi, Hükûmeti, kurumları, sivil toplum örgütlerini ‘Afetler gerçekleştikçe hiçbir şey yapmadılar’ şeklinde suçlamak da bence yersizdir, hele hele bugünlerin konusu hiç olmamalıdır. Tabii ki konuşacağız, tabii ki bilimin egemen olmasını, bu konuda mühendislerin, mimarların, yer bilimcilerin, şehir planlamacıların, belediyelerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, il özel idarelerinin, akademisyenlerin ve bununla ilgili olan tüm kurumların bu husustaki çalışmalarını ve çabalarını destekleyeceğiz; bugüne kadar da böyle oldu” diye konuştu.
Bir yaralı bile çok önemlidir
Türkiye’de ilk kez Erzincan depremi ile afet konusunun bu derece masaya yoğun bir şekilde geldiğini ve farklı kurumlar tarafından yürütülen çalışmalarla bir eylem planı haline gelidğini söyleyen Minsolmaz, “Ama hepimizin, belki de bu masalarda oturan tüm parti gruplarındaki değerli milletvekillerinin hepsinin tanık olduğu 1999 Marmara depremiyle kapsamlı bir çalışma ve eylem planı hâline getirildi.
Gerçekten o günden bugüne hiç azımsanmayacak, yerel yönetimlerin ve merkezî hükûmetlerin yaptıkları sayesinde... Bugün depremler olan gerçekler, bunları değiştirme şansımız yok ama sonuçları konusunda önemli adımlar atıldığını da görmekteyiz. 1 can bile çok önemlidir, 41 can değil; 1 yaralı bile önemlidir. Hiçbir şekliyle ‘Can azaldı’ diye, ‘Yaralı azaldı’ diye bu bir şekilde kabul olamaz. Hiç kimsenin ölmemesi, 1 canın dahi canının yanmamasıdır aslolan. Ama bu kadar kısa bir süre içerisinde böylesi bir öneriyle ilgili Hükûmetin ve bizlerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin de bugüne kadar neler yaptığını anlatmak için çok kısa bir süre üç dakika.
13 milyar harcandı
Ama bir yasal mevzuat açısından öncelikle afet alanlarında çok ciddi çalışmalar yapıldı. 1 milyon 350 bin bağımsız bölümün dönüşümü sağlandı. Buna bağlı olarak yine 1,5 milyon yapının da -yılda 300 bin yapı yapılırsa beş yılda tamamlanacak- çok ciddi bir eylem planının ciddi anlamda devam ettiğini görmekteyiz. Tabii, süre çok kısıtlı, burada 13 milyarın üzerinde bir kaynak da bu amaçla harcandı değerli milletvekilleri.
Hiçbir şekilde bir şey yapılmadığını söylemek bu konuda emek veren insanlara çok ciddi haksızlık olur. Daha iyi şeyler yapılması amacıyla da tabii ki hep birlikte çalışılmalıdır. Öncelikle bilim öne konulmalı, bu konuda emek veren herkesin de arkasında durulmalıdır” şeklinde konuştu.
Verilen emekleri
görmek gerekiyor
Meclis kürsüsünde tanınan 3 dakikalık sürenin yapılanları anlatmaya yetmeyeceğini dile getiren Minsolmaz şöyle devam etti;
“Bir mühendis olarak- mimarların, mühendislerin, şehir plancılarının, belediyelerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, AFAD'ın, bu konuda emek veren tüm paydaşların, sivil toplum örgütlerinin emeklerini görmek gerekiyor. Depremin olduğu ilk günden itibaren başta Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız, AFAD, sivil toplum örgütleri, sağlık teşkilatı ve Mehmetçik'imiz, orada canla başla bir mücadele vererek hasarın en az şekilde atlatılması için elinden geleni yapmıştır.
Ben, orada emek veren tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Kaybettiğimiz canlara başsağlığı diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Genel Kurul’da yapılan oylamada komisyon kurulmasına gerek olmadığı yönünde karar verildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol