Deniz kumu Kıyıköy’den çıkarılmayacak

Hürriyet gazetesinde Pazartesi günü yayımlanan haberde Kıyıköy’de deniz açıklarından kum çıkarılacağı haberi yayımlanmış, şirketin hazırladığı ÇED başvuru dosyasında Kıyıköy, Çatalca’ya bağlı bir köy olarak yazıldığı için bu konu gazetemizde de yer almıştı.  Kırklareli Valiliği konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, söz konusu bölgenin Çatalca ile Şile arasında yer aldığını, deniz kumu çıkarılacak bölgenin ilimize bağlı Kıyıköy ile bir ilgisinin olmadığını kaydederek, dosyada Kırklareli ve Kıyıköy’ün sehven yazıldığını ve hatanın düzeltileceğini belirtti.

Kırklareli Valiliği, 19 Eylül 2018 tarihinde Hürriyet gazetesinde “Kıyıköy’e Hançer” başlığıyla yayımlanan, gazetemizde de 20 Eylül tarihinde “Kıyıköy ne zaman İstanbul’a bağlandı?” başlığıyla yer alan haberler üzerine bir basın açıklaması yayımladı.

Söz konusu haberlerde Kumport Liman Hizmetleri A.Ş.‘nin Kıyıköy açıklarından deniz kumu çıkarmak için hazırladığı ÇED başvurusu dosyasında ilimize bağlı Kıyıköy Beldesi’nin İstanbul Çatalca’ya bağlı bir köy olarak yazıldığını işlemiştik.
Kırklareli Valiliği’nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“19 Eylül 2018 tarihli Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan ‘Kıyıköy’e Hançer’ başlıklı haber ve bu habere bağlı olarak ilimizde yayın yapmakta olan yerel gazetelerde aynı konuyla ilgili iddiaları üzerine aşağıdaki açıklamanın kamuoyu ile paylaşılması ihtiyacı duyulmuştur. Bahse geçen haberlerde; İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki nadide turistik bölgelerinden olan ve kalkan, lüfer, palamut ile tekirin yuvalama alanı Kıyıköy'de denizden yıllık 300 bin ton kum çıkarılmasına Valilik tarafından izin verildiği, 5 yıl boyunca 24 saat katliam yapılacağı ve balıkların üreme alanına kum ocağının yapılacağı iddia edilmiştir. Bahse geçen iddialar çerçevesinde Kırklareli’nin Vize İlçesi’ne bağlı Kıyıköy beldesi, yapılan haberlerde İstanbul İli’ne bağlı bir köy olarak bahsedilerek, bu iddiaların İlimize bağlı Kıyıköy’de de yaşanacağı algısı oluşmuştur. Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’müz tarafından yapılan araştırmalar ve görüşmeler neticesinde;
1 - Bahse geçen konu ve iddiaların İlimiz sınırları içerisinde bulunan Kıyıköy Beldesinde olmadığı,
2- Proje Tanıtım Dosyasını hazırlayan HUŞ Mühendislik Orm. Ve Sera Ür. İnş. San. Tic. Ltd. Şti. yetkilileri ile yapılan görüşmelerde söz konusu projenin İstanbul İli sınırları içerinde Çatalca ve Şile arasında kaldığı,
3 - Proje Tanıtım Dosyasında yapılan değerlendirmelerde sehven Kırklareli ve Kıyıköy yazıldığı ve ivedilikle düzeltileceği belirtilmiş olup, kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol