Deniz Çayırlarını Koruma Projesinde araştırma başlatılıyor

Türkiye’nin İğneada ve Bulgaristan’ın Burgas Körfezlerindeki deniz yaşamı için hayati önem taşıyan deniz çayırlarının korunması projesi uygulamaya geçiyor.

Deniz Çayırlarını Koruma Projesinde araştırma başlatılıyor. IPA (Avrupa Birliği, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında AB tarafından 97 936.94 Euro fon desteği alan proje, uygulama alanındaki deniz yaşamının devamlılığında önemli bir rol oynayacak. Bulgaristan’ın Burgas iline bağlı Pomorie şehrinde faaliyet gösteren Europe and We adlı derneğin ortak olduğu proje, Istranca Ekolojik Yaşam Derneği liderliğinde yürütülüyor. Proje kapsamında İğneada ve Pomorie körfezleri içinde 40 metre derinliğe kadar olan bölgede deniz çayırlarının yer tespitleri yapılacak. Bu araştırma İğneada körfezinde yandan taramalı sonar tekniği ile yapılacak. Çıktılar üretilecek bir mobil aplikasyona yüklenecek ve projenin internet sitesinden yayınlanacak olan bağlantı ile uygulama ücretsiz ulaşım sağlanacak.
Istranca Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Üzeyir Onur Koçtürk proje için uygun gördükleri ismin, dünyadaki oksijenin yüzde 70’ini üreten deniz bitkilerine gönderme yaptığını belirtti. Koçtürk açıklamasında,” Biz doğayı seven ve çocukluğu bu sahil, orman ve dağlarda geçmiş insanlar olarak kendimizi bu coğrafyaya biraz borçlu hissettik. Sürdürülebilir bir doğal yaşam, doğal yaşamın zorluklarına rağmen değil de doğa ile iç içe doğaya zarar vermeden doğal yaşamı nasıl Istancalarda nasıl sağlarıza kafa yormaya başladık. Kendimize küçük hedefler koyarak sonunda gençlere eğitimler verebilecek, atalık tohumlar üretebilecek ve aklınıza gelen nicelerini yapabilecek bir ‘Ekolojik yaşam köyü’ büyük hedefine ulaşabilmek amacı ile bir dernek kurduk. Derneğimizi 28 Şubat 2017 tarihinde kurduk. Tabi derneğimizin tüzüğünde de yazdığı gibi başlıca amaçlarımız, Istrancaların korunması ve burada sürdürülebilir eko turizm, doğa sporları faaliyetlerinin artmasına yardımcı olmaktı. Bu faaliyetleri nasıl yapabiliriz diye düşünürken Avrupa Birliği fonlarından faydalanmak hep aklımızda idi. Sınır Ötesi İşbirliği Fonu bildiğiniz üzere açtığı her teklif çağrısında çevre önceliğinden hiç vazgeçmemiş bir yapı. Öncelikle bu işe başladığımızdan beri bizi hiç yalnız bırakmayan İğneada Belediyesi ve Belediye Başkanı Tahir Işık’a, biz bu denizde çalışma yapmak istiyoruz dediğimizde inanılmaz bir sıcaklıkla bize kucak açan ve yol gösteren liman Başkanlığı ve Başkanımız Resul Ulaş’a, bizleri bu güzel yeri tahsis eden Milli Parklar Müdürü Zafer Kamay’a ve Tarım ve Orman Bakanlığından gerekli izni alabilmemiz için büyük bir özveri ile bize destek veren Atatürk Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Bakanoğulları’na çok teşekkür ediyorum. “ ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol