Dedeoğlu Alpullu Şeker Fabrikasındaydı

Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle 1926 yılında kurulan Alpullu Şeker Fabrikası’nın 4 yıl aradan sonra tekrar üretime geçmesi için bölgede büyük çaba sarf eden TEMA Vakfı Üyesi Hakan Dedeoğlu, Ekim ayı sonunda sona erecek olan kampanya döneminde Fabrika Müdürü Abdullah Kalenderoğlu’nu makamında ziyaret etti.  Hakan Dedeoğlu’na çok özel açıklamalarda bulunan Fabrika Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, “Alpullu Beldemizde bulunan ve 4 yıl aradan sonra 15 Eylül 2017 Cuma günü, tekrar üretime başlayan Şeker Fabrikamızda her gün 3300-3500 ton pancar işliyoruz. Kampanyamız ekim ayı sonuna kadar devam edecek. 

Bu yıl 12.000 ton şeker, 5600 ton melas üretilecek olup, pancar ekmeyene de, çiftçilik belgesi olana melas vereceğiz” dedi.
Başlangıçta bazı sorunlar yaşanmasına rağmen işlerin artık yoluna girdiğini seneye ise daha da düzenli bir üretim olacağını belirten Fabrika Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, “Fabrikanın tekrar çalışması anlamında emeği geçen herkese teşekkür etti.”
Ayrıca seneye üretimin artması için çiftçimizin daha çok pancar ekmesini ifade eden Fabrika Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, “Kota sorununun olmadığının” altını özelikle kalın çizgiyle çizerek, belirtti.
Küspe konusunun önemine de dikkat çeken Fabrika Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, “Üreticinin ürettiğinin %20 si kadar küspeyi hibe olarak verdiklerini, ayrıca yetmeyene de tonu 40,00 TL’ den, öncelikle pancar üreten çiftçiye istedikleri kadar küspenin verileceğini özellikle kaydetti.”
Fabrika Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, “Pancarda bu yıl ki polar oranının ortalama %14 oranında olduğunu belirterek, dekar başı verimliliğinde 8-9 ton civarında olduğunu söyledi.”
Fabrika Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, “Aslında polar oranı daha yüksek olabilecekken, Temmuz/Ağustos ayı gece sıcaklıklarının artması polar oranının düşük olmasına sebep olmuştur” dedi.
Fabrikada şuan toplamda 591 kişi çalışmakta olup, bunun kadrolu işçi sayısı 123, geçici 63, memur 35 ve kalanı da taşeron işçi olarak, tabii nakliyeciler hariç şeklindedir. Diğer taraftan 1050 civarında pancar ekicisi var. Her gün buraya 100-150 civarında kamyon ya da tır giriyor. Bunların katma değerini düşündüğümüzde! Genel karlılık güzel. Genel anlamda pancar yeterli değil, fabrikamız 350-400 ton pancar ekilmesini istiyoruz ve bu konuda her türlü yardımı yapacağız. Sadece üreticilerimizin buğdayda, ayçiçeğin de olduğu gibi, pancarını sökerek istif ederek sürece hazırlamalarını istiyoruz. Alpullu Şeker Fabrikamızın kapasitesi 500 ton’ dur.
Hakan Dedeoğlu daha sonra fabrikanın karşısında sıra bekleyen üreticilerle, nakliyecilerle, esnafla sohbet ederek, sorunlarını dinledi.
“Alpullu’ da Esnafın Yüzü Güldü”
Bahri Koç: Hayrabolu / Karakavak köyünden olup, bu yıl 25 dönüm ektiğini ortalama 9 ton ürün aldığını ve memnun olduğunu önümüzdeki yıl 50 dönüm ekmeyi planladıklarını pancar fabrikasına sahip çıkacaklarını belirtti.
İsmail Musluoğlu; Alpullu Pancar köylü olan üretici 45 dönüm pancar ektim ortalama 9 ton ürün aldım. Polar oranım %14 civarında oldu. Bölgemizde halk genel anlamda çeltiği bırakıp pancara dönüyor. Ben seneye 100 dönüm ekeceğim. Pancar buğdaya ve ayçiçeğine göre daha karlı.
Cevat Kutay: Kırklareli köyünden olup 25 dönüm ektiğini, ortalama 9 ton pancar aldığını söyledi. Sulamayı salma yaptım. Damlama olursa daha iyi olacaktır. Pancarla birlikte beldemize can geldi. Kısmetse, seneye 50 dönüme çıkarmaya çalışacağım.
Raşit Ocak: Tekirdağ/Muratlı olup, kamyonculuk yaptığını Hayrabolu’dan pancar çektiğini ifade etti. Bizler nakliyeci olarak park sahası ve sıra sıkıntımız olmakta! Özellikle de tarladan geldiğimiz için çamur vs. nedeniyle tonaj farkımız oluyor. Bu konuda biraz tolerans ve hoşgörü istiyoruz.
Şenol Yanardağ: Hayrabolu/Buzağlı köyünden. İki noktadan şikâyetim var. Birincisi, “erken çözdürme” buna eskiden prim verilirken şimdi verilmemesi önemli bir sorun! Erken çözdüğümüzde tonaj ve polar da kayıp yaşadığımız için bunu primle karşılamak gerekiyor. İlk üründe polar 11’iken son çıkardıklarımızda polar oranı 14.86 geliyor, çok fark var arasında. İkincisi, pancar tohumundaki marka farkı! Geçen seneki tohumlar daha iyi idi polar oranı daha yüksek çıkıyordu. Fabrikadan almadık polar düşük kaldı. Tohumların hepsi yabancı, demek ki devlet bu işe el atmalı. Tohum konusu çok önemli bir sorun.
Metin Gezer: Alpullu da 45 yıldır kahveci, köftecilik esnaflık yapan biri olarak fabrikanın açılmasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi. Buna sebep olanlara da teşekkür etti. Bu noktada fabrikanın tekrar açılması Alpullu da ki tüm esnafı tekrar eskiden olduğu gibi canlandırdı. Coşku her kesimin yüzüne yansımış! Bu mutlulukların çıkış noktası kaynağı üretici olan Trakya köylüsü ve çiftçisidir, bunu hiç kimse unutmamalıdır.
“Pancarı fabrikaya getiren kamyoncu dönüş yoluna küspeyi alarak çıkıyor, bu muhteşem bir döngü…”
“Atatürk’ün fabrikasını
çalıştırmak istiyoruz! ”
Necdet Özcan: Uzunköprü’nün Malkoç köyünden olan üretici biraz dertli! 10 dekar pancar ektiğini söyleyen dostumuz.
Ortalama 9 ton aldım. Polar durumu 13 civarı, sulama konusu mevsimler hepsi etken.. Şirketten aldığımız gübre yetmiyor, biraz artmasını istiyoruz. Genellikle kantarların açılması isteniyor.. Bizler mücadele ediyoruz. ”Atatürk’ün fabrikasını çalıştırmak istiyoruz! ” Buraya devlette sahip çıksın istiyoruz. Bizler pancarın bereketinin farkında kişileriz, doğal afetlerden buğday
vurulur, çiçek vurulur, ama pancar vurulsa da etkilenmez. Toprağın altında olduğu için her zaman bereketini korur.
Göksel Sert; Babaeski’nin Büyükmandıra beldesinden üreticimiz, fabrikanın açılmasından memnun.. Pancarın sökülmesi bitene kadar fabrika üretimine devam edecek.
Rasim Turhan: Hayrabolu’nun Temrez köyünden olan üreticimiz bu yıl 12 dönüm pancar ekmiş. Ortalama 10 ton ürün aldığını ifade eden Rasim Bey birim fiyatın açıklanmadığını ve tatmin edici olması gerektiğini söyledi. Ufak tefek sorun olsa da seneye daha iyi olacağını ifade etti. Birde sulama konusunda daha adaletli olunmasını istedi. Suyumuzu salsın parasını verelim.
Mustafa Kaçar: Fabrika da analizci olarak çalışan biri olarak, 30 yıldır bu şirkette çalıştığını söyledi. 4 yıl kapalı olduğu dönemlerde dış görevlere gittim. Yaptığım iş pancarın polar oranını ölçmek, 100 kg pancar da olan şeker miktarı. Pancarı az ve düzenli sulayanların polar’ı yüksek çıkıyor. Damlama sulama daha sağlıklı. Sonuç olarak, bu konularda çiftçimizi Pancar da dikkat etmemiz gereken en önemli konu ilk önce doğru tohumu bulmak, sonra ekim şekli, işçilik, doğru şekilde-doğru miktarda- doğru zamanda sulama ve söküp zamanı ve teslimat bunların hepsi çok önemli! Makineleşme güzel arttırılması gerekiyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol