“Dans eden insanlarla bir araya gelmek istiyoruz”

İlimizdeki sanat sevgisi her ne kadar yüksek olsa da birçok sanat dalına gerektiği ilgiyi göstermiyoruz. Bu dallardan birisi de “dans”. İlimizde doğup büyüyen, dansa Kırklareli sokaklarında başlayan, sonrasında tutkusunun peşinden giderek eğitimini alan ve yıllardır birçok topluluk ve projede dansçı ve kareograf olarak görev alan Volkan Gülcan ve Eşi Sanem Ohri Gülcan, Kırklareli Özüm Hardaliye Kültür ve Sanat Evi’nde dans workshopı gerçekleştirdi. Amaçlarının dans etmeyi seven insanları bir araya getirmek istediklerini söyleyen ikili ile dans maceralarını ve ilimizde yapmak istediklerini konuştuk.

Ders öncesinde sohbet ettiğimiz kursun eğitmeni Volkan Gülcan, dansa erken yaşlarda başladığını ve eğitimini de bu yönde aldığını söyledi. Kendini tanıtan Gülcan, “Dansa Kırklareli’nde başladım sonrasında bu işin eğitimini aldım. İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Halk Dansları Bölümü mezunuyum. Yeditepe Üniversitesi’nde Müzik Öğretmenliği Bölümünde yüksek lisans yaptım” dedi.
Sultans Of The Dance ve Anadolu Ateşi topluluklarında dans ettiğinden bahseden Gülcan, bu topluluklarda dansçılık, kareograflık ve grup sorumluluğu yaptığını belirtti. Bunun dışında özel okullarda ve organizasyonlarda projeler hazırladığını söyleyen Gülcan, yaklaşık 1 yıldır Kırklareli’ne geri döndüğünü ifade etti.
Uzmanlığın kadın dansları
Kursun diğer eğitmeni aynı zamanda Volkan Gülcan’ın eşi olan Sanem Ohri Gülcan da kendisi ve kariyeri hakkında bilgi verdi. Gülcan, aslen Tekirdağ’lı olduğunu kendisinin de dansçı olduğunu ifade etti. Eşi sayesinde Anadolu Ateşi’ne girdiğini ve uzun yıllar dans ettiğini kaydeden Gülcan, uzmanlık alanının kadın dansları olduğunu belirtti.
“Hem tanışma hem de potansiyeli görme adına bu çalışmayı
gerçekleştirdik”
Bu kurs ile istediklerinin Kırklareli’nde dansı seven insanları bir araya getirmek olduğunu vurgulayan Volkan Gülcan, bu nedenle kursun ücretsiz olduğunu sözlerine ekledi. Workshop hakkında bilgi veren Gülcan, “Bugün hem dünya danslarından ham de bizim yerel danslarımızdan temel adımlarla bir şeyleri öğrenmeye çalışacağız. İnsanlarla hem tanışma hem de potansiyeli görme adına bu çalışmayı gerçekleştirdik. Bugünden sonra önümüzdeki haftada da ücretsiz bir ders yapacağız” diyerek workshopun mantığını anlattı.
“Biz herkese uygun bir ders
yapmaya özen göstereceğiz”
İlk derste planladıkları dansların Harmandalı, Sirtaki, Salsa ve Roman olduğundan bahseden Gülcan, 50 dakikalık iki ders yapacaklarını söyledi. Bu repertuarı bitirdikten sonra diğer derste Street Jazz veya Hip-Hop tarzında olacağını belirten Gülcan, bitiremedikleri takdirde kaldıkları yerden devam edeceklerini kaydetti. Amaçlarının hem tanışmak hem de insanlara dansı sevdirmek olduğunu ifade eden Volkan Gülcan, “Bugün izlemeye gelen de var, hiç dans etmemiş insanlar da var, tanışmaya gelen de var. Biz herkese uygun bir ders yapmaya özen göstereceğiz. Dans eden insanlarla bir araya gelmek istiyoruz amacımız bu”
Amaç Kültür Sanat Evi açığını kapatmak
Özüm Hardaliye Kültür ve Sanat Evi’nin bir kültür katmayı amaçladığını belirten Gülcan, İstanbul ve diğer illerde örnekleri olan Kültür Sanat Evlerinin benzerinin mekan sahibi tarafından oluşturulmaya çalışıldığını sözlerine ekledi. Sadece dans derslerinin değil bunun dışında şiir dinletilerinin, müzik dinletilerinin yapılmasının amaçlandığını söyledi.
Harmandalı Nedir?
Yurdumuzda Ege yöresine ait en çok oynanan zeybek oyunudur. Menemen sınırları içinde 19.yüzyılın yarısının başında kurulan köyler arasında ait olan topluluğun adını alan tek yerleşim birimi Harmandalı köyüdür. Bölgedeki en genç yerleşim yeri olması, köyü kuranların bağlı oldukları Türkmen topluluğuna bağlı olmasına borçludur. Harmadalı ' da Göktepe, Asarlık Koyundere Alan içi gibi yamanların kuzey ve batı eşiklerinde yerleşik düzene geçen ve birbiriyle akraba Türkmenlerin 19.Yüzyıl içine yerleştikleri köylerdendir. 1826-1838 yılları arasında Menemen Şeriye içinde yer alan Harmandalı aşiretinden konaklama vergisi alındığı görülmüştür.
Sirtaki Nedir?
İstanbullu Ortodoks Arnavut kasaplarının dans türüdür. 1960 lardan sonra popüler bir Yunan dansı haline gelmiştir. Giorgos Provias tarafından 1964 tarihli Zorba filmi için düzenlenmiştir.[4] Yunan halk dansı değildir. Arnavut dansıdır. Ancak geleneksel hasapiko dansının yavaş ve hızlı sürümlerinin karışımıdır. Míkis Theodorakis'in Zorba Dansı adlı müziğiyle oynanır. Sirtaki, Yunan folklörünün ayrılmaz bir parçası haline gelen bir dans türüdür. Osmanlı döneminde İstanbul'da oynanan "Hasapiko" (kasap) dansından doğmuştur. Hasapiko ağırlıklı olarak İstanbul'un Fener ve Balat semtlerinde, Arnavut kasap loncaları arasında doğdu ve 1900'lü yılların başına kadar kasap loncalarında popülerliğini korudu. Ancak İstanbul'da günlük yaşamdan kesitler sunan bir eserde, kasapların hayvanları kesmeden önce bir tür vicdan rahatlatma ritüeli olarak hayvanların etrafında döndükleri, önlerinde diz kırıp çöktükleri türünden bilgilere rastlanır. O dönemde İstanbul kasaplarının çoğu Arnavut olduğu halde, Hasapiko'nun niçin bir Yunan dansı olarak ünlendiği ise başka bir muammadır.
Salsa Nedir?
Salsa, Karayipler kökenli olduğu varsayılan, salsa adıyla belirtilen müzik türleri eşliğinde çiftler halinde veya grupça icra edilen, Latin Amerika’nın ve ABD’nin modern bir dansı. Önceleri yalnızca Latin Amerika halkları arasında yaygın olan bu müzik türü, Karayipler’den ABD’ye göçenler sayesinde ABD’de de yaygınlık kazanmış ve salsa dansı özellikle 1980'lerden sonra tüm dünyada tanınır ve uygulanır duruma gelmiştir. Günümüzdeki salsa dansı Afrika, Karayip ve Avrupa stillerinin, dans ve müzik unsurlarının bir karışımı olarak nitelenir. Salsa’nın kökenlerinin çeşitliliği ve çeşitli stillerden oluşan bir karışım olması adının anlamını da açıklamaktadır. "Salsa" sözcüğü aslında İspanyolca konuşan Latin Amerika ülkelerinde çeşitli baharatların karıştırılmasıyla hazırlanan “sos” anlamına gelir. Söz konusu müzik ve dansa da çok farklı kültürel öğelerin karışımını içermelerinden dolayı bu ad verilmiştir. Bu karışımın tarihsel oluşumunda son, guaguancó, rumba, boogaloo, pachanga, guaracha, plena ve bomba tarzlarının etkileri olmuştur. Günümüzdeki salsanın dans adımları esas olarak Küba sonundan gelmekteyse de, mambo, cha cha cha, guaracha, changüí, palo monte, rumba, abakuá, comparsa gibi diğer Küba danslarından etkilenmiş bulunmaktadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol