Damlaya Damlaya da Oluyormuş

Özellikle son yıllardaki yoğun iklim sorunlarından ötürü suyun önemi her geçen gün daha da artıyor. Bu nedenle su kullanımının azaltılması ve var olan suyun verimli şekilde kullanılması amacıyla yeni projeler hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve ilimizde uygulanan 'Damlaya Damlaya Çeltik Olur' projesi hayata geçiriliyor. Normal şartlarda suyun içinde yetişen ve çok miktarda su harcanan pirinç yetiştiriciliği için damla sulama yönteminin kullanılmasını amaçlayan proje ile %35-40 oranında su tasarrufu sağlanması amaçlanıyor. İlimiz Babaeski ilçesine bağlı Çengerli ve Pancarköy Köylerinde uygulaması yapılan projenin son durumu uzmanlarca incelenirken, bitkilerin gayet sağlıklı ve normal durumda olduğu kaydedildi. Bu proje ilerleyen dönemlerde ulusal anlamda yaygınlaştırılarak, su kullanımından ciddi tasarruf edilmesi öngörülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi" projesi ilimiz Babaeski ilçesi Çengerli ve Pancarköy Köylerinde ilk kez gerçekleştiriliyor. Çeltik üretiminde su kullanımını yüzde 35-40 arasında azaltmak için düzenlenen projeye ait arazilerde bitki gelişim durumları Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından 25 Ağustos 2021 tarihinde kontrol edildi.
"Yapılan kontrollerde bitki gelişiminin
normal seyrinde devam ettiği ve herhangi bir problemin olmadığı tespit edildi"
Kontroller hakkında Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan bilgilendirmede bitki üretimlerinin iyi düzezde olduğunu belirtilirken; "Babaeski İlçesi Çengerli Köyü'nde 39 dekar alanda bir çiftçimize uygulanan proje sahasında çeltik bitkisinin çıkışının üniform olduğu ve bitki gelişiminin istenilen seviyede olduğu gözlemlendi. Yine Babaeki İlçesi Pancarköy Köyünde kendi imkânlarıyla çeltik üretiminde damla sulama kullanan başka bir üreticimizin de üretim alanında yapılan kontrollerde bitki gelişiminin normal seyrinde devam ettiği ve herhangi bir problemin olmadığı tespit edildi" denildi.
Daha az su harcanacağı ve tarla
tesviye masrafı ortadan kalkacak
Projenin yararlarından bahsedilerek; "Çeltikte damla sulama sistemi ile yapılan üretim modelinde, tava usulü ile yapılan üretime göre %35-40 oranında su tasarrufu sağlanmaktadır. Ayrıca çeltikte damla sulama sistemi kullanımı daha eğimli arazilerde de çeltik üretme imkânını sağlamaktadır. Daha az su harcanacağı ve tarla tesviye masrafı ortadan kalkacağı için girdi maliyetleri azalmakta ve bunların yanında, hastalık ve zararlılar için ekim nöbeti uygulamasını da mümkün kılmaktadır" ifadeleri kullanıldı. (Ö.Gönültaş)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. yeni bilimsel tarım 29 Ağustos 2021 Pazar 23:35:20

    Sudaki topaklı su molekülleri hücre zarlarından geçmemekte osmosis grafiği düşük kalmakta sonuç büyük su ısrafı. Oysa vortexlenmiş ve manyetik alandan geçirilip yapılandırılmış su ısrafsız kullanılmakta ve gür ürün verdirmektedir.