DÜNYA SU GÜNÜ TOPLANTISI VE DİLE GETİRİLEN GERÇEKLER

DÜNYA SU GÜNÜ VE ORMAN HAFTASI dolayısıyla Kırklareli TEMA yöneticileri Belediye Kültür Merkezi’nde bir toplantı düzenlediler. Toplantıda eski-yeni TEMACILAR'ın yanı sıra YAVRU TEMA, GENÇ TEMA üyeleri, öğretmenler ve Lüleburgaz'dan ünlü çevreci Hakan Dedeoğlu gelmişlerdi. TEMA İl Başkanı Ali Korur toplantıyı bir konuşma ile açtı. Günün anlam ve önemini ise Merkez İlçe TEMA Başkanı Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Kırklareli İl Temsilcisi Öğretim Görevlisi Münür Saygın seviyeli bir konuşma ile anlattı. Orman Haftası ve Dünya Su Günü dolayısıyla Türkiye'nin bu bağlamdaki sorunlarını dile getirdi, vurgular yaptı, göndermelerde bulundu. Küresel değişime paralel olarak ortaya çıkan Dünyadaki SU KITLIĞI'na içme ve kullanım suyu yetersizliğine değindi. İklim değişikliği ile su yetersizliğinin ciddi sorunlar yarattığını, su kaynaklarının, derelerin kurumakta olduklarına dikkati çekti. Dünyada bir milyarın üstünde insanın temiz içme suyu bulamadığını söyledi. Dünyada su yetersizliği, suların yeryüzünden çekilmesi üzerine kuraklık meydana geldiğini belirtti ve şöyle dedi:
"Dünyada insanlık iki büyük tehlike ile karşı karşıyadır. Tehlikenin biri SU YETERSİZLİĞİ-KURAKLIK ikincisi Yeryüzü örtüsü olan ormanların azalmakta olduğudur. Dakikada 60 futbol sahasına eşit ormanın yok olduğunu, bunun saatte 3 bin 600 futbol sahasına eşit olduğuna dikkati çekti. Ormanların yok olma sürecine ait rakamları başka şekilde ifade edersek daha büyük alanda orman varlığının yok olduğu görülecektir. Ormanlar azalırsa toprakta erozyon daha fazla meydana gelir" diye söyledi. Ülkemizin sellere, rüzgârlara açık bölgelerinde erozyon yani toprağın sel ve rüzgârlarla aşınması, sürüklenip yok olması olayı vardır. Orman yangınları da büyük tehlike yaratmakta, ormanın yok olduğu alanlar büyüyüp gitmektedir. Münür Saygın konuşmasında son 25 yılda ormanların yüzde 3'nü kaybettiğimizi açıkladı. Özet olarak söyleyecek olursak dünya YEŞİL ÖRTÜSÜ'nü kaybetmekte, bu kayıplar fakir ülkelerde daha açık görülmektedir.
Münür Saygın'dan sonra Kırklareli Tema Eğitim Sorumlusu Mehmet Özbilen konuştu. Ancak Özbilen teknik bir arıza dolayısıyla konuşmasını sürdüremedi. ÇEVRECİLİK konusunda seminerlere katılmış olan Merve Kübra Özdemir'in yaptığı sunumdan sonra Çevre ve Erozyon Eğitim Seminerine katılan TEMA İl Başkanı Ali Korur plaketlerini verdi.
"Çevre" kavramı ülkemizde henüz anlaşılmış değildir. Oysa Çevre insanla beraber var olan bir yaşam ortamıdır. Evimizin içinden uzayın derinliklerine kadar Çevre dediğimiz bizi kuşatan bir ortam vardır. İleri ülkeler Çevre Sorununu büyük ölçüde çözümlemişler, bu konuda duyarlı hale gelmişlerdir. Diyelim ki çevreyi kirleten birine "Çöpünü yere atma kardeşim" desek büyük ihtimalle bize "Sana ne, sana mı soracağım çöpü nereye atacağımı" der. Ters bir tepki gösterir. Böyle tepkilerle karşılaşmamak için Çevre üzerine bilgi sahibi olmalıyız, Çevre Eğitimi almalıyız, bilgili ve bilinçli olmalıyız.
Bugün ülkemiz Çevrecilik konusunda en gerilerde kalmış bir ülkedir. Yaşadığımız yerleri kirletmek yerine temiz tutmak zorundayız. Bunu bilmeyenlere Çevreyi bir anlatabilsek inanın pırıl pırıl, temiz bir toplumda yaşadığımız için mutlu oluruz. Öyle değil mi?

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol