DSİ, Akalar Mahallesi’ni şekillendiriyor

Akalar Mahallesi’nde yıllardır çözüm bulunamayan Bağlıca Deresi ile ilgili DSİ 112. Şube Müdürlüğü harekete geçti. Akalar Mahallesi Muhtarı Hakan Ediş’in girişimleri ile başlatılacak olan çalışmalar sonucunda beton kaplama bulunan dere üzerinde onarım çalışmaları başlatılacak. Bentler Deresi’nden sonra Bağlıca Deresi’nin de DSİ tarafından yapılacağını belirten Ediş, müdürlük tarafından alınan kararı kamuoyu ile paylaştı
Akalar Mahallesi’ni günden güne geliştirerek başka bir boyuta taşıyan Akalar Mahallesi Muhtarı Hakan Ediş, son olarak yıllardır büyük bir sorun haline gelen Bağlıca Deresi’ni yapımı için kolları sıvadı. 

DSİ 112. Şube Müdürlüğü’ne dilekçe yazan Hakan Ediş; “ Bu dere bizim için oldukça büyük önem arz ediyor. Yıllardır birçok aracın geçişi bu beton köprü üzerinden yapılıyor ve neredeyse tarihi eser niteliği taşıyor. Farkındaysanız burası oldukça kullanılan ve güvensiz bir yol. Bentler Deresi’nde olduğu gibi, Bağlıca Deresi’de DSİ 112. Şube Müdürlüğümüz bünyesinde yapılacak.
Uzun uğraşlar ve yazışmalar sonucu mahallemize böylesine bir yatırım yaparak vatandaşları büyük bir dertten kurtaran kurumumuza çok teşekkürlerimi sunuyorum.
Yıllar boyunca hiçbir yetkili, hiçbir kurum burası ile ilgilenmedi. Ben kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi. DSİ 112. Şube Müdürlüğü tarafından gereğinin yapılacağını belirten ilgi yazıda;
“Araç trafiği için kullanıma müsait olup olmadığına dair düzenlenen 26.06.2016 tarihli teknik rapor hakkında yapmış olduğu sunumda; bahse konu dere yatağının baştan sona yerinde incelendiği, gerekli ölçüm ve incelemelerde Bağlıca Deresi üzerinde inşa edilen taşkın kontrol tesisinin taş istinat duvarlı ve tabanı beton kaplı kanal olduğu, yol geçişlerinde menfez-köprüler bulunduğu vaziyet planında gösterildiği şekilde kanal üzerinin 20 cm, bir kısmının da 50 cm kalınlığında betonarme tabiiye ile kapatıldığının tespit edildiğini, Ayrıca konuya ilişkin DSİ arşivlerinde yapılan incelemede, 1953, 1960, 1964 ve 19/i tarihlerinde taş istinat duvarlı ve tabanı beton kaplı kanal şeklinde taşkın kontrol tesisi inşa edildiğinin anlaşıldığı, DSİ 112. Şube Müdürlüğü ile Kırklareli Belediye Başkanlığı arasında yapılan yazışmalar incelendiğinde kanalizasyon sularının dere yatağına tahliye edilmesi sebebiyle dere boyunca kötü koku ve hastalık risklerinin meydana geldiği anlaşıldığı, bu sebeple Belediye Başkanlığının talebi üzerine Bağlıca Deresi üzerindeki istinat duvarlı kanalın üzerinin DSİ tarafından betonarme tabiiye ile kapatıldığı, kanal üzerindeki tahliyeden sadece yayaların ve halı tonajlı (at arabası, taksi vs.) araçların geçişine izin verildiğinin anlaşıldığı, bu bağlamda sadece Dere yatağının 1953-1981 yıllan arasında dereye bağlanan kanalizasyonun çevreye verdiği kokuların önlenmesi amacıyla kapatıldığı, ilerleyen süreçle üzeri beton tabiiye ile kaplı Bağlıca Deresinin karşılıklı iki cephesine apartmanların yapıldığı, çoğunlukla apartman ve giriş katlarında bulunan işyerlerinin giriş kapılarının Dereüstü Sokak tarafına açılmış olduğu dolayısı ile Dereüstü Sokağın araç trafiği ve araç parkı için yoğun olarak kullanıldığı bahse konu güzergâh tespitlerinde anlaşılmıştır.
Bağlıca Deresinin 20 cm beton tabiiye ile kaplı olan kısımlarında bina sayısının fazla olması ayrıca bu binaların girişlerinin dere üzerine denk geldiğinden, yolun araç trafiğine kapatılması halinde acil durumlarda ambulans, itfaiye, doğalgaz.
Elektrik, polis vb araçların müdahalesini gerektiren durumlarda ayrıca güzergâhta bulunan işyerlerinin malzeme nakilleri, ikamet taşınmaları, kömür, cüruf nakilleri, temizlik hizmet araçlarının geçişlerine engel teşkil ederek mağduriyetlere sebep olacağı değerlendirilmiştir.
Bu bağlamda DSİ 112.Şube Müdürlüğünce dere yatağının yeniden yapılandırılarak güçlendirilmesi ile ilgili 2017 yılı yatırım programına alınması amacıyla gerekli çalışmaların
Yapılmasına, bu süreçte konunun önem ve hassasiyetine istinaden;
Bağlıca Deresinin 20 cm beton tabiiye' ile kaplı olan bölümlerinden öncelikli olarak başlamak kaydıyla Kırklareli Belediye Başkanlığınca altı (6) ay içerisinde (10 Nisan 2017 tarihine kadar) beton tahliyelerin güçlendirilmesine,Güçlendirme çalışmaları tamamlanıncaya kadar geçici olarak bu güzergâhı ardan Belediyenin getireceği kısıtlama ve düzenlemeler çerçevesinde sadece hafif tonajlı araçların Geçişlerine müsaade edilmesini, Trafik Komisyonunca "oy birliği" ile karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol