DELİORMAN VE KOCA YUSUF PEHLİVAN -1-

Bulgaristan'da yeterince temel bilgi verecek kadar kaynak olmadığından dolayı, Koca Yusuf'u kısa bir şekilde, okuyucularıma tanıtıyorum. Türk güreşçisi olan Koca Yusuf, 1878 yılına kadar Osmanlı'ya bağlı olan Bulgaristan'da, Deliorman'ın merkezi yerinde bulunan önemli bir şehir olan Şumnu'ya bağlı Karalar (Çerna) köyünde doğdu. Birçok kaynaklara göre 1857-1898 yılları arasında yaşamış olduğu gösterilmiş, ama doğum yılını farklı kaynaklar, farklı yazmış. Doğum tarihi tam olarak bilinmese de İsveç güreş tarihçisi William Baster'a göre 1857, yazar Arif Kahraman'a göre 1858, Dr. Orhan Koloğlu Müthiş Türkler kitabında, 1865 veya 1866; yazar araştırmacı Mecit Sağır'a göre 1860 yılında doğmuştur.
ADI VE LAKAPLARI:
Asıl adı Yusuf İsmail. Doğduğu köyden dolayı önce "Karalar'lı Yusuf ", sonra "Şumnu'lu Yusuf" olarak anılmış. 1896'dan itibaren çırağı Erikli Mehmet'e " Küçük Yusuf" denilmeye başlanınca kendisine "Büyük Yusuf" denilmiş. Daha sonra Şumnu'lu Yusuf İsmail, "Koca Yusuf" lakabını, iriliğinden değil, ahlakından dolayı almış olduğu belli, çünkü aynı dönem pehlivanlarından Adalı Halil ve Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Koca Yusuf'tan daha iri pehlivanlarmış. Hatta Koca Yusuf'un çırağı Filiz Nurullah, 2.02 boyunda 150kg. ağırlığında imiş ve Avrupa'da bazı güreşlere "insan üstü" diye alınmazmış. Daha sonra Amerika güreşlerinde güçlü Koca Yusuf'a, yaptığı güreşlerde yenilmemesi ve heybeti dolayısıyla kendisine "The Terrible Turk" (Korkunç Türk) unvanı verilmiş. Çok ilginç olan da, Koca Yusuf'tan sonra Dünyaya Türk'ün gücünü gösterip sergileyen diğer Türk güreşçilere de bu unvanı kullanmışlar "Koca Yusuf" lakabını vermişler.
KOCA YUSUF'UN GÜREŞE İLK ADIMLARI
Koca Yusuf'un çocukluğu, tam bir güreş ortamında geçmiş. O yıllarda Deliorman köylerinde güreş yapmayan erkek yok gibiymiş, güreş yapılmayan köy yok gibiymiş. Doğal olarak Koca Yusuf'un güreşe ilk adımları çocukluğundan başlamış. Onun ilk güreş ustaları, babası İsmail ve dedesi olmuş. Her Türk çocuğu gibi, önce dedesiyle boğuşmaya, beş altı yaşlarına gelince köydeşleriyle, akranlarıyla güreşmeye başlamış. Henüz yürümeye başladığı andan itibaren akranlarıyla kapışarak pehlivanlığa ilk adımı atan minik yiğit Koca Yusuf, büyüdükçe ustaların nezareti altında güreş dersi alarak Er meydanlarına hazırlanmaya başlamış.
KOCA YUSUF'UN İLK USTALARI
Yusuf beş yaşındayken "Baba, bana kıspet al" diye babasına deyip duruyormuş. Güreşi o kadar çok sevmiş ki, güreşin dışında başka bir şeyi artık düşünemiyormuş. Minik Yusuf'un babası, iyi güreşmiş köylerin başpehlivanı olmuş. Çok güreşçi arkadaşı varmış. Yaşlandığından dolayı güreşi bırakan Dursun Pehlivan'a Yusuf'u yetiştirmesi için ricada bulunmuş. O şöyle demiş.
- Kabul ederim, ama benim de senden isteklerim var. Onları yapmaya söz verirsen. İsmail ağa hiç tereddüt etmemiş:
- Olur, ağa, ne istiyorsan yerine getireceğime söz veriyorum.
- Bak İsmail ağa, sen de pehlivansın iyi bilirsin yalnız vücut iriliğiyle, güreşi sevmekle ve ustayla olmaz. Ben Yusuf'un güreşini seyrettim. Bu çocuk gerçekten başpehlivan olacak. Öyle yaradılmış. Şumnu'lu Dursun pehlivan dışında ayrıca o dönemin ünlü pehlivanlarından Nasuhçulu (Nasçı köylü) Kel İsmail pehlivan ve güreş ustası Pomak Osman tarafından da yetiştirilmiş. Her Deliorman çocuğu gibi güreş yapan Koca Yusuf, bu şekilde başlamış. Güreş ustaları, o yedi sekiz yaşlarına gelince başarılı pehlivan olacağını görmüşler. Yapısı genişmiş. En önemlisi, güreşe sevgisi varmış. Zaten sabır, fiziki ve ruhi gücü ile birlikte güreşe sevgisi olmasaydı, güreşin zorluklarına katlanmak mümkün olmazdı.
Kaynak: NURTEN REMZİ.
DELİORMAN'DA KOCA YUSUF
CANLANIYOR

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol