DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN ve ANNELER GÜNÜ!

Geçen hafta ülkemizde;
* Alışılmışın dışında 'postmodern' bir darbe yaşandı. Bu darbenin ne ileri demokrasi ile bir ilgisi, ne de açık faşizm kurallarıyla bir alakası var. Bu darbe öyle bir darbe ki; (ekonomik, sosyal ve siyasal etkileri sonra görülecek olsa bile) halkı dört duvar kadar bile ilgilendirmedi… Ülkenin kurulu düzeninde Richter ölçeği ile 3 derecelik kadar bile bir sarsıntı yaratmadı… Ve de, en önemlisi uluslararası arenada (eseri sayıda ve zor duyulanlar hariç) 'Türkiye de neler oluyor?' bile dedirtmedi… Ne diyelim, darısı düşman başına.
* Yakın tarihimize özgürlük, bağımsızlık, demokrasi, barış ve adalet konusunda bir not düşen ve yaşamlarını yazar Nihat Behram'ın 'Darağacında Üç Fidan' olarak kitaplaştırdığı Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, katledilişlerinin 44. yılında anıldı. Bu anma etkinliklerinde, bana garip gelen (timsahın yavrusunu yedikten sonra ağladığı gibi) bu cinayeti bizatihi organize etmeseler bile, önleyebilme güç ve olanaklarına karşın önlemeyen, yada önlemek istemeyen anlayışın anma etkinliklerinin birçok yerinde başrol oynamalarıdır.
* Her canlının, özellikle de insanoğlunun tartışmasız en değerli bulduğu ve en çok saygı duyduğu canlı olan anaların ne yazık ki, yılda bir kez hatırlanabildikleri 'Anneler Günü'nü de geçtiğimiz hafta sonu kutladık. Yılın bu bir gününde;
"Anne güllerin bezemesi, gülden deste anne, sözümde tutuklu, tarifsiz beste anne, yanar yürek, can bitkin kafeste, anne hasret bağırda, anne içimde aheste. Seni çok seviyorum anne, anneler günün kutlu olsun".
"Fedakarlık, sevgi, sabır ve güzellik ne demek tarif et derlerse; annem derdim canım annem seni bir gün değil her gün çok seviyorum. Anneler günün kutlu olsun".
"Anneler çiçek gibidir, onları hep mis kokulu yerlerde görebilirsin, senin için her zaman var olduklarını ve seni düşündüklerini bilirsin. Anneler günün kutlu olsun canım anam". Vb. binlece, onbinlerce övgüler yazarız ama; her kadının bir anne olduğunu, ya da bir anne adayı olduğunu unutup, ona aklın almadığı işkenceler yapmaktan geri kalmayız. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu böyle…
ELEKTRİĞE DOKUNAMIYORUZ!..
Biliyorsunuz; geçtiğimiz aylarda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin kararlarında, "kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedellerinin faturalara yansıtılması hukuk ve adalet anlayışına aykırıdır" denildi.
Buna dayanarak ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, ilimizde de tüketicilerimiz haksız kesintileri talep ederek hak arama girişimlerinde bulundular. Süreç devam ederken, her alanda olduğu gibi bu hak arama yolunun da önü kesilmeliydi. Ve, halkın parlamentoya gönderdiği sanal temsilcileri hemen devreye girip, efendileri olan muktedirleri halkın gazabından korumaları gerekiyordu ve yasal düzenleme ile operasyona başladılar.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin tüketiciler lehine vermiş olduğu kararı bakın nasıl ortadan kaldırmak ve 'bu ülkede hak ve hukukun kimin için var olduğunu kanıtlamak istiyorlar' görününüz.
- T.B.M.M. SANAYİ VE TİCARET KOMİSYONUNDA ELEKTRİĞİ ÇALMAYAN ABONELER CEZALANDIRILDI, ŞİRKETLERİN İSTEKLERİ KABUL EDİLDİ!..
- KOMİSYONDA YARGITAY KARARLARI DİKKATE ALINMAYARAK HUKUK VE ADALET, TÜKETİCİ VE İNSAN HAKLARI HİÇE SAYILDI!..
- ELEKTRİKTEN ALINAN 5 KALEM BEDEL İLE İLGİLİ YASA TASARISI YENİDEN MECLİS GÜNDEMİNDE !...
- YARGITAY KARARLARINA GÖRE, ELEKTRİKTEN 5 KALEM BEDELİN ALINMASI HUKUK VE ADALET ANLAYIŞINA AYKIRIDIR!..
- ELEKTRİK ABONELERİNİN TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNDE VE TÜKETİCİ MAHKEMELERİNDE HAK ARAMALARI ENGELLENİYOR!..
- TÜKETİCİLER OLARAK, 5 KALEM BEDELİN ALINMAMASI İLE BİRLİKTE SON 10 YILLIK ALINAN BEDELLERİN DE KDV'Sİ VE TİCARİ FAİZİYLE BİRLİKTE TÜKETİCİLERE ÖDENMESİ KONUSUNDA BİR YASAL DÜZENLEME YAPILMASINI BEKLİYOR VE DİLİYORUZ!..
Elektrikten haksız yere alınan 5 kalem bedelin yasal güvenceye bağlanması için son genel seçimlerden önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi ve Ticaret Komisyonunda kabul edilen Yasa Tasarısı, oy kaybetmemek için Hükümet tarafından rafa kaldırılmıştı. Ancak, ilgili Yasa Tasarısı görüşülmek üzere hükümet tarafından yeniden Sanayi ve Ticaret Komisyonu'na getirildi. İktidar milletvekillerinin hazırladığı elektrik dağıtım şirketlerini gözeten Torba Yasa Teklifi, 28.04.2016 tarihinde T.B.M.M. Sanayi ve Ticaret Komisyonunda görüşülerek kabul edildi.
Komisyonda, elektriği çalmayan ve kurallara uyan dürüst aboneler cezalandırıldı, elektrik dağıtım şirketlerinin istekleri kabul edildi. Elektrikten alınan kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedellerinin hukuk ve adalet anlayışına aykırı olduğuna ilişkin Yargıtay Kararları dikkate alınmayarak, hukuk ve adalet anlayışı ile tüketici ve insan hakları hiçe sayıldı.
Komisyondaki görüşmelerde hiçbir muhalefet partisi milletvekilinin tüketicilerden ve kurallara uyan dürüst abonelerden yana olan önergeleri hükümet tarafından kabul görmedi. Komisyona tüketiciler adına katılan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) temsilcisinin de görüşleri kabul edilmedi. Federasyon temsilcisi, Yargıtay Kararlarının dikkate alınarak; 5 kalem bedelin alınmaması ile birlikte, son 10 yıllık alınan bedellerin de KDV'si ve faiziyle birlikte tüketicilere ödenmesi konusunda bir düzenleme yapılmasını önermişti.
Yasa teklifi ile elektrik abonelerinin tüketici hakem heyetlerinde ve tüketici mahkemelerinde konuyla ilgili olarak hak aramalarına engel konuldu.
Bugün, 4 kişilik bir konut abonesi, fon ve vergiler hariç, aylık elektrik bedelinin %38'ini kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedeline ödemektedir. Bununla birlikte, haksız olarak tüketiciler tarafından ödenen bu bedellerin %18 oranında KDV'si de alınmaktadır. Yani, tüketiciler kullanmadıkları, çalmadıkları ve sorumlusu olmadıkları, hukuk ve adalet anlayışına aykırı olan 5 kalem bedele ayrıca KDV'de ödemektedirler.
Halbuki; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin kararlarında, "kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedellerinin faturalara yansıtılması hukuk ve adalet anlayışına aykırıdır" denilmişti.
Tüketiciler, toplam fatura bedelinin %36'sını, yani, 100TL'lik bir elektrik fatura bedelinin 36TL'sini hukuk ve adalet anlayışına aykırı olarak ödemektedirler.

Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol