Cumhuriyetimizin 94. yılı Kırklareli’nde büyük bir coşkuyla kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ilimizde törenlerle kutlandı. Kutlama programı çerçevesinde, 28 Ekim 2017 Cuma günü saat 13.00’da Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreni gerçekleşti.
Cumhuriyet’imizin 94. Yılı Kutlama Programı çerçevesinde Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, 29 Ekim 2017 Pazar günü saat 09.30’da Valilik makamında tebrikleri kabul etti.
Cumhuriyetimiz
94 yaşında…
Kırklareli Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda saat 10.00’da başlayan kutlama törenlerinde; Vali Orhan Çiftçi, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay Cihan Uzun ve Kırklareli Belediye Başkanı, vatandaşların, tören birliklerinin, öğrencilerin ve Kırklareli halkının Cumhuriyet Bayramını kutladı.
Ardından Kırklareli Valisi Çiftçi günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Vali Çİftçi konuşmasında şunları söyledi;

Sayın Milletvekillerim, Sayın Garnizon Komutanım, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Cumhuriyet Başsavcım, Sayın Rektörüm, Siyasi Partilerin Değerli Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Değerli Temsilcileri, Sayın Daire Amirleri, Kıymetli Kırklareliler, Sevgili Öğrenciler, Basınımızın Değerli Temsilcileri;
Büyük önder Atatürk’ün kutsal emaneti olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. Yıldönümünü bugün birlik ve beraberlik içerisinde büyük coşku ve heyecan ile kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Bu mutlu gün hepimize kutlu olsun.
94 yıl önce bir büyük imparatorluğun tarih sahnesinden silinmek üzere olduğu bir dönemde Türk Milleti Başkomutanları Mustafa Kemal’in önderliğinde tarihte benzeri görülmeyecek bir azim ve mücadele ile bin türlü zorluk, yokluk ve acıları yaşayarak topyekün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmış ve neticesinde dünyayı kıskandıracak büyük zaferlerle noktalamıştır.
Silahlı mücadele ile elde edilen bu başarının hemen arkasından çok daha zor bir alanda, politik ve diplomatik arenada mücadeleye devam edilmiştir. Başkomutan Mustafa Kemal’in askeri alandaki dehasının siyasi ve diplomatik sahaya daha parlak bir şekilde yansımasıyla 23 Nisan 1920’de milletin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış ve geceli gündüzlü çalışmalarla 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiştir. Kurulan Cumhuriyetle Türk Milleti ve Devleti şerefli bir şekilde dünya milletler ailesi arasında resmen ve hukuken yerini almıştır.
Büyük Önder Atatürk “Bağımsızlık benim karakterimdir.” Diyerek, Türk Milleti’nin hissiyatına tercüman olmuş, kurulan Cumhuriyetle Türk Milletinin esaret altına alınamayacağı, devletsiz bırakılmayacağı, bayraksız yaşayamayacağı tüm dünyaya kabul ettirilmiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye halkı asırlardan beri hür ve müstakil yaşamış ve istiklali bir hayat gereği telakki etmiş bir kavmin evlatlarıdır. Bu millet istiklalsiz yaşayamamıştır, yaşayamaz ve yaşayamayacaktır” özdeyişi milletimizin yaşam felsefesini ve verdiğimiz İstiklal Mücadelesini en güzel şekilde açıklamaktadır.
Değerli arkadaşlar; Cumhuriyet milletimizin tarih sahnesinden yeniden dirilişinin adıdır. Cumhuriyet dünya ile birlikte düşünebilmek, zamanın ruhunu yakalayabilmek, evrensel uygarlığın ortak dilini konuşabilmektir. Cumhuriyetin bugün bizi ulaştırdığı seviye, hepimize heyecan ve ümit vermeli, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeli, milletçe bağımsız yaşama azmimizi yenilemelidir. Şurası çok iyi bilinmelidir ki; içimizdeki farklı düşünce ve inanışlar zafiyetimiz değil gücümüzdür, zenginliğimizdir, büyüklüğümüzdür. Türk Milleti Cumhuriyetle mutludur ve milletimiz bugün geldiğimiz noktadan daha ileri ufuklara ancak Cumhuriyetle varabileceğinin bilincindedir.
Değerli Kırklarelililer; hepinizin bildiği gibi 15 Temmuz 2016 gecesinde aziz milletimiz adeta ikinci kurtuluş savaşını kazandı. O gece FETÖ terör örgütüne mensup asker kıyafeti giymiş teröristler şanlı ordumuzdan gasp ettikleri milletimize ait uçaklarla, helikopterlerle, tanklarla, tüfeklerle tarihimizde hiç görülmemiş bir biçimde Milletimize, Cumhurbaşkanlığı Külliyesine, Türkiye Büyük Millet Meclisine, Genel Kurmay Başkanlığına, Emniyet Müdürlüğüne, Özel Harekat Dairesi Başkanlığına alçakça, şerefsizce, haince, kalleşçe saldırdılar ve bu milletin 249 kahraman evladını şehit ettiler, 2193 evladımız ise yaralanarak gazi unvanını aldı. Bu satılmış aşağılık varlıklar bombalarla, tanklarla, toplarla, tüfeklerle bu aziz milleti korkutacaklarını ve sindireceklerini zannettiler ve bu hesapla yola çıkıp ülkemizi emir aldıkları dış güçlere ve onların zavallı uşaklarına teslim edeceklerini planladılar. Ancak hesap edemedikleri bir şeyler vardı;
Bu alçaklar bu büyük milletin vatan sevgisini, millet sevgisini, bayrak sevgisini hesap edemediler, bu milletin imanını, inancını, cesaretini, ferasetini, basiretini hesap edemediler. Bu milletin vatanını emperyalistlere ve onların kahpe uşaklarına ve baş uşak Pensilvanya şarlatanına teslim etmeyeceğini hesap edemediler.
Halkın gücünün tankın gücünden üstün olduğunu hesap edemediler. Sonuçta bu millet darbeci bozuntularına dersini verdi; namusunu, vatanını, bayrağını, Cumhuriyeti, milli iradeyi çiğnetmedi ve bu aziz millet vatanını dış güçlere ve onların maşalarına teslim etmedi. Şimdi de bu hainlerin hepsi tek tek inlerinden alınarak hesap vermek ve hak ettikleri cezayı almak üzere yargı önüne çıkarılıyorlar. Avrupa duysun, tüm dünya duysun, Türkiye’nin tüm düşmanları duysun Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türk Milleti bugün 15 Temmuz öncesinden daha güçlüdür ve Türkiye tüm kurumları ile dimdik ayaktadır.
Bugün hepimize düşen ortak sorumluluk, 94 yıllık Cumhuriyetimizin başarılarına yenilerini eklemek olmalıdır. Devletimizin temel hedefleri arasında yer alan 2023 vizyonu doğrultusunda halen dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olan ülkemizi, Cumhuriyetin 100. Yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisine dahil etmek için daha çok çalışmak, Cumhuriyetimizi daha da yüceltecek atılımları yaşama geçirmek ortak hedefimiz olmalıdır.
Umudumuz, geleceğimiz, Cumhuriyetimizin teminatı sevgili gençler; Her karış toprağı şehitlerimizin ve gazilerimizin kanları ile sulanmış olan bu kutsal vatanımızı, bağımsızlığımızı temsil eden Cumhuriyetimizi iç ve dış düşmanlara karşı korumak, kardeşlik ruhunu, birlik ve beraberlik ruhunu daha da geliştirmek, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkartmak temel göreviniz olmalıdır. Sevgi, kardeşlik, hoşgörü ve adalet gibi unsurlarla bugünlere ulaşan mazimizi yine muhteşem bir geleceğe taşıyacak olan sizlersiniz. Bu nedenle; bu büyük ve kutsal göreve kendinizi şimdiden hazırlamalısınız.
Bu duygu ve düşüncelerle, Devletimizin ve Cumhuriyetimizin sonsuza kadar yaşayacağı inancı ile Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu kutsal Vatan ve Cumhuriyet uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükran ve saygı ile anıyor, Cumhuriyet Bayramınızı tekrar kutluyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Vali Orhan Çiftçi’nin, günün anlam ve önemini belirten konuşmasından sonra, şiirlerin okunduğu, halk oyunları gösterilerinin sergilendiği Cumhuriyet’imizin 94. Yılı kutlamaları, öğrencilerin, askeri birliklerin ve sivil toplum örgütlerinin tören geçişleri ile son buldu. Törenlere ayrıca; Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Adalet Komisyonu Başkanı Vahdet Yeltepe, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, AK Parti İl Başkanı Alper Çiler, Baro Başkanı Av. Turgay Hınız, Vali Yardımcıları, Kurum Amirleri, Şehit ve Gazi yakınları, Sivil Toplum Örgütleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol