Cumhuriyet Ortaokulundan Cumhuriyet’e Özel Kutlama

31 Ekim günü saat 14.30’da başlayan tören, Cumhuriyet Ortaokulu bahçesinde yapıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Ortaokulu Yetkilisi,”Bu yıl 94. yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizin nasıl bu günlere geldiğini öğrenebilmek ve öğretebilmek için arkadaşlarınız size bir program hazırladı. Cumhuriyetin 94. yıl dönümünün hepinize, hepimize ve Yüce Türk Milletine hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi. Tören başlangıcında Cumhuriyetin kurulması için hayatını ortaya koyan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün Kurtuluş Savaşı Şehit ve Gazileri için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından hep birlikte İstiklal Marşımız okundu.
Herkes Söz Vermişti Ya İstiklal Ya Ölüm
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere okulun öğretmenlerinden Nihan Orhan Adıgüzel kürsüye geldi.
Adıgüzel; “ Bugün Cumhuriyet Bayramının 94.Yıldönümünü daha büyük bir heyecan ve mutluluk içerisinde kutlayacağız. 94 yıl önceki inanç ve bağlılıkla, hep birlikte kutlu bir bayram coşkusunu paylaşıyoruz.
Bugün; bize hükmeden, bizi tutsak etmeye çalışan kuvvetlere bütün dünyanın gözü önünde meydan okuduğumuz günün yıl dönümüdür.
Yıl 1918. Anadolu taşıyla, toprağıyla kan ağlıyor. Anadolu insanında bir sessizlik, bir durgunluk. Elde hiçbir şey yok; ne bir top, ne bir tüfek ne de derli toplu bir kuvvet. Yara derin, şartlar ağır. Anadolu insanı her şeyini yitirmiş ama umudunu yitirmemiş.
Bu millet her şeyi yapabilirdi; yeter ki kendine ışık bulsun. İşte bu ışık 19 Mayıs 1919’da bir ecel teknesine binerek Karadeniz’e açılır. 1919’da Samsun ufuklarında doğan bu güneş, dalga dalga tüm Anadolu’ya yayılır.
Anadolu’dur bu teslim olur mu düşmana? Bu topraklar bin yıllık kardeşliğe alışıktır da alışmamıştır. Teslimiyete, tutsaklığa. Her yanı destan kokan bu topraklarda henüz daha son destan yazılmamıştı.
Bir heyecan kaplıyor Anadolu’yu. Küreklerden, kazmalardan yapıyor silahlarını. Bir mücadele başlıyor. Ölüm kalım mücadelesi bu. Herkes sarı saçlı mavi gözlü kumandanın peşinde dişiyle, tırnağıyla, canıyla, kanıyla katılıyor bu mücadeleye. Herkes aynı inanç, herkeste aynı duygu, herkeste söz; “Ya İstiklal Ya Ölüm!”
Takvimlerin 29 Ekim’i gösterdiği gün ilan edildi Cumhuriyet. Türkiye Cumhuriyeti, eşsiz kahraman Atatürk’ün Türk milleti ile gerçekleştirdiği en seçkin eseridir. 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet, Milletimize verilmiş en büyük miras ve en vazgeçilmez değerdir.” Sözleriyle günün anlam ve önemini anlattı.
Günün anlam ve önemi hakkındaki konuşma ardından Cumhuriyet Ortaokulu 8-A öğrencileri “Cumhuriyet” adlı oratoryosunu sergiledi. Büyük alkış alan 8-A öğrencilerinin ardından 5-D öğrencilerinden Murat Ceyhun Demir ve Coşkun Anadağ “Cumhuriyet” şiirini okudu.
Buruk Bir Veda
Okunan şiirlerden sonra kürsüye hem 29 Ekim hem de veda konuşmasını yapmak üzere okulun ana sınıfı öğretmenlerinden Saniye Tanman çıktı. Tanman, 39 yıl emek verdiği öğretmenlik mesleğinde son günü olduğu belirterek duygusal bir konuşma yaptı. Konuşmasında, “hepinizin çok başarılı olacağınıza eminim. Ancak her ne yaparsanız yapın kalbiniz Atatürk sevgisi daima olsun.” Dedi. Konuşmasının ardından okulun ana sınıfı öğrencilerinden oluşan koro ile birlikte hazırladığı gösteriyi sunan Tanman. Öğrencileriyle birlikte Atatürk ve Cumhuriyetle ilgili şarkılar ve marşlar söyleyerek törene nokta koydu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol