Covid 19 ile hayat online oldu

“Evde kal” çağrıları, hafta içi ve hafta sonu getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları vatandaşları daha çok evde kalmak zorunda bırakıyor. Evde kalan vatandaşlar ise dışarıya gerek iş gerekse özel yaşam ve alışveriş için internet yoluyla bağlanıyor. Siparişler, istekler, alışverişler ve daha birçoğu artık online olarak yada telefonla gerçekleşiyor. Kısıtlama zamanlarında gece yada gündüz sokaklarda araçların içinde en çok siparişleri evlere teslim eden kuryeler göze çarpıyor.
İşletmelerde gerek hafta içi gerekse yoğunluğu azaltması nedeniyle bulaş riskini düşürdüğünü dikkate alan yetkililer de paket servislerin zaman aralığını genişletti.
Bu kapsamda online yemek ve market sipariş firmalarının hafta içi ve hafta sonları fark etmeksizin 10:00-24:00 saatleri arasında çalışabilmesine olanak tanındı. Karar Kırklareli İl Hıfzısıhha Kurulunca da onaylanarak uygulamaya konuldu.

Vatandaşların bulaşma riskini büyük oranda ortadan kaldırması nedeniyle ortak mekanlardan uzak tutulmasına yönelik “evde kal” çağrıları ve hafta içi ile hafta sonları getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları alınan yeni kararla birleşince vatandaşların hem sosyal medya ya hem de online sipariş uygulamalarına olan ilgisi arttı.
Yemekten alışverişe kadar birçok alışveriş işlemi internet üzerinden yada telefonla gerçekleşmeye başladı.
Bu kapsamda vatandaşların isteklerini de göz önünde bulunduran İl Hıfzısıhha Kurulu online sipariş alan işletmelerin çalışma zamanının genişletti.

Daha önce İçişleri Bakanlığının 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı Genelgesi doğrultusunda İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 01.12.2020 tarih ve 2020/145 sayılı kararı ile hafta sonları; Cuma saat 21.00 Pazartesi saat 05.00 arasında, hafta içerisindeki günlerde ise akşam saat 21.00’de başlayıp ertesi gün saat 05.00’te bitecek şekilde sokağa çıkma kısıtlaması getirilmişti. Bu kapsamda market, bakkal, manav, kasaplar, kuruyemişçiler ve online sipariş firmalarının hafta sonları 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerine imkan tanınmıştı.Lokanta ve restoran tarzı işyerlerinin hafta sonları 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunabileceklerine karar verilmişti. Bu anlamda tüm işyerlerinin hafta içi saat 20.00’de kapanacağı karar altına alınmıştı. Ancak İçişleri Bakanlığınca yayımlanan “30.11.2020 Tarihli Genelgeler Kapsamında Sıkça Sorulan Sorulara” (1nci ve 3ncü Sorular) verilen cevaplarla lokanta, restoran, kafe, kafeterya gibi yeme-içme yerleri ile online yemek sipariş firmalarının hafta sonları 10.00-20.00 saatleri arasında paket servis şeklinde, hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise telefonla ya da online sipariş yoluyla paket servisi şeklinde hizmet sunabilecekleri açıklığa kavuşturulmuştu.
Şimdi ise gelinen aşamada vatandaşların yemek, gıda ve diğer ihtiyaçlarının online sipariş suretiyle karşılanmasının bu tür iş yerlerinde ertesi günlerde oluşacak yoğunluk kaynaklı bulaşma riskini azaltacağı değerlendirildiğinden online yemek ve market sipariş firmalarının vatandaşların bu yönde gelen talepleri de dikkate alınarak yeni bir düzenlemeye gidildi. Buna göre hafta içi ve hafta sonları fark etmeksizin 10:00-24:00 saatleri arasında bu yerlerin çalışabilmesine imkan tanındı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol