Çok yakında açılıyor

Kırklareli Valisi Esengül Civelek’in üstün çabalarıyla hayata geçirilen Kültür ve Sanat Evi projesi ile Kırklareli’nin tarihi adeta tekrar ete kemiğe bürünüyor. Gazetemiz olarak çok yakında açılacak eski Türk Ocağı binasını yani yeni adıyla Kırklareli’nin Kültür ve Sanat Evi’ni sizler için gezdik…
Mustafa Kemal Atatürk'ün Kırklareli'ni ziyareti sırasında toplantılar düzenleyip halka hitap ettiği Türk Ocağı binası, restorasyon çalışmalarının ardından şimdi, çok özel ve ilgi çekici bir proje ile kapılarını açıyor.  

Kırklareli Valisi Esengül Civelek’in üstün çabalarıyla hayata geçirilen Kültür ve Sanat Evi projesi ile Kırklareli’nin tarihi adeta tekrar ete kemiğe bürünüyor. Bizler de gazetemiz olarak siz değerli okuyucularımız için çok yakında açılacak olan Kültür ve Sanat Evi’ni gezdik…
Kültür ve Sanat Evi Kırklareli’nin tarihini, kültürünü, geleneksel kırsal yaşantısını, yemek kültürünü, adeta canlı, interaktif bir yöntemle ziyaretçilerine sunmayı hedefleyen “yeni nesil müze” olma özelliğini taşıyor. İstanbul’da oldukça detaylı bir şekilde tasarlanan ve hayata geçirilen balmumu heykeller son derece gerçekçi bir görünüm sunuyor.
Bölgemizin, düğün kültüründen, sofra kültürüne, el işi sanatlarından artık Kırklareli’nin simgesi olmuş geleneksel tatların yapım öykülerine kadar, ilimizi yansıtan, bizi biz yapan değerlerimiz, heykeller, kostümler ve yardımcı öğeler aracılığıyla adeta tekrar canlanıyor.
Aslı gibi heykeller…
Kültür ve Sanat Evi’nde Kırklareli’nin 10 Kasım 1922’de bağımsızlığını kazandıktan sonraki kültürel yapısı ve gündelik yaşamı ele anılıyor. Hardaliyecilik, sepetçilik, çömlekçilik, peynircilik ve benzeri meslekleri canlandırarak, aynı zamanda giyim kuşam mutfak kültürü ve düğün gibi folklorik zenginlikleri hiperrealistik heykeller, aslına uygun hazırlanmış dekorlar ve bilgilendirme panoları ile anlatılmakta.
Binanın bodrum katında; “Mesleki Canlandırma ve Pazaryeri”, birinci katında; “Düğün Kültürü ve Mutfak yaşamı”, en üst katında ise; “Kıyafet ve Gündelik Yaşam” senaryoları sergileniyor.
Etkileyici bir sergi
Bununla birlikte Kültür ve Sanat Evi’nin birçok odasında, ziyaretçinin bölüme girmesi ile çalışmaya başlayan videolar sayesinde, oda içerisindeki senaryo hakkında bilgi sahibi olma imkanı bulunuyor.
İçlerinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de yer aldığı heykeller gerçekçi yapıları ile ziyaretçileri hayretler içerisinde bırakacak gibi görünüyor. Öyle ki, surat üzerinde bulunan sakallardan, ayaklardaki nasırlara, ergenlik sivilcelerinden, gözlerdeki detaya kadar pek çok ayrıntı atlanmadan yapılmış. Dekorlar ve sergilenen ürünler bu gerçekçiliği kat be kat artırırken, yine söz konusu senaryolara ait videolar gerek çekimleri, gerekse müzikleri ile izleyenleri etkilemeyi başarıyor.
Bahçe peyzajının tamamlanmasının ardından çok yakında ziyaretçilere açılacak olan Kırklareli’nin Kültür ve Sanat Evi, ilimizdeki önemli bir boşluğu doldurarak, özellikle dışarıdan gelen misafirlerin Kırklareli ve kültürü hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacak. Artık herkes sabırsızlıkla Kültür ve Sanat Evi’nin açılmasını bekliyor.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Ne zaman açılıyor ? 28 Ekim 2016 Cuma 18:36:35

    Açılış tarihi ile ilgili bilgi verebilir misiniz ? Kırklareli Yayla Mahallesi'ndeki olumlu değişim çok sevindirici. Emeği geçenlere teşekkürler.