Çocuklar toplumun bir parçası, gelecekteki toplumun güvenceleridir

Kırklareli Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi 2018 Yılı Değerlendirme Toplantısı Cuma günü İl Milli Eğitim Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Aile, Sosyal ve Politikalar İl Müdürü Mehmet Karaman, İl Milli Eğitim Müdür V. Cahit Akın, Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ali Osman Ünal, Kırklareli Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi Asil Yetişkin Temsilcisi Sosyolog Erdal Tekin ve öğrenciler katıldı.

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Kırklareli Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi 2018 Yılı Slayt Gösterisi izlendi. Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi 2018 Yılı Değerlendirme Toplantısı hakkında açıklamalarda bulunan Aile, Sosyal ve Politikalar İl Müdürü Mehmet Karaman, “ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde ülke genelinde Çocuk Hakları Komiteleri çocuklara haklarını anlatmak, savunmak, özellikle özel günlerde faaliyetler düzenleyerek çocukların da bir şeyler yapabileceğini, seslerini duyurabileceğini göstermek amacıyla oluşturulup bu konuda faaliyet göstermektedir. Çocuk Hakları İl Komiteleri nisan ve ekim aylarında olmak üzere yılda iki kez toplanır. Gerçekleştirilecek olan toplantılarda komitenin neler yapabileceğine dair kararlar alınmaktadır. Çocuk Hakları İl Komitelerinde yer almak için 0-18 yaş aralığında, yani çocuk olmak yeterlidir. Toplumun her kesiminden çocuklar, (engelli, suça sürüklenen, koruma ve bakım altında olan vb.) çocuk hakları komitesi üyesi olabilmektedir. Üyelik işlemleri için Kırklareli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde görevli Çocuk Hakları İl Komite yetişkin temsilcilerine başvuru yapılması yeterlidir.
Çocuk Hakları İl Komitesi kendi üyeleri arasında kapalı oylama yapılan seçimlerle bir erkek bir kız eş başkan olmak üzere seçim yapmaktadır. Ayrıca eş başkanlara yardımcı olmak üzere oluşturulan Çocuk Hakları İl Komitesi Yürütme Kurulu’nda ise 10 asil ve 10 yedek üye bulunmaktadır.
Seçilecek olan Yürütme Kurulu üyelerinde kız ve erkek sayıları eşittir. Çocuk Hakları İl Komitesinde yer alan çocuklar; öncelikle haklarını iyi öğrenme fırsatı yakalamakta olduklarından, kendilerini her konuda özgürce savunabilir, diğer arkadaşlarını da doğru yönlendirebilirler. Verdikleri desteklerden dolayı Kırklareli Valisi Sayın Osman Bilgin’e ve değerlendirme toplantısına katılan kurum temsilcilerine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Aile, Sosyal ve Politikalar İl Müdürü Mehmet Karaman’ın ardından Kırklareli Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi Asil Yetişkin Temsilcisi Sosyolog Erdal Tekin konuşmasını gerçekleştirdi. Çocuk haklarını kökleştirmenin bir toplumun geleceği için en önemli yatırım olduğunu belirten Erdal Tekin “Sayın Valim, Sayın Kurum Amirlerim, değerli katılımcılar Kırklareli Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi 2018 yılı değerlendirme toplantısına hoş geldiniz. 0-18 yaş arası her birey çocuk olarak kabul edilmektedir. Bu kabul Çocukların yetişkinlerden ayrı bir grup olarak değerlendirilmelerini ve çocuklarında hakları olduğu gerçeğini doğurmuştur. Çocuk Hakları en genel anlamda Çocukların korunmasını amaç edinmiştir. Çocuk Haklarının temeli geçmişten günümüze gelişerek devam etmektedir. Çocuk Hakları ile ilgili tarihe baktığımızda 1924 Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi, 1959 Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi, 1963 yılında UNESCO Türkiye Milli Komisyonunda kabul edilen Türk Çocuk Hakları Bildirisi ve 20 Kasım 1989 yılında şuan 196 ülke tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme karşımıza çıkmaktadır.
Çocuklar gelecekteki
toplumun güvencesidir
Çocuklar toplumun bir parçası ve gelecekteki toplumun güvenceleridir. Çocuk haklarını kökleştirmek bir toplumun geleceği için yapılan en önemli yatırımdır. Bu düşünceden hareketle Çocuk Haklarının öğrenilip hayata geçirilmesi geleceğimiz açısından çok önemli bir husustur. Ülkemiz tarafından 1990 yılında imzalanıp 1995 yılında yürürlüğe konulan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin ilke ve hükümlerinin yetişkin ve çocuk olmak üzere toplumun tüm kesiminde hayata geçirilmesi amacıyla, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde her ilde Çocuk Hakları İl Çocuk Komiteleri hayata geçirilmiştir. Komitelere üyelik gönüllülük esasına dayalı olup isteyen her çocuk komiteye üye olabilmektedir. Komiteler de bir kız ve bir erkek başkan olmak üzere kız ve erkek sayısı eşit; 10 asil ve 10 yedek üye ile Komite Yürütme Kurulu bulunmaktadır. Komitenin amacı; Sözleşmenin ilkeleri ışında çocuk haklarının hayata geçirilmesidir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak hizmet sunduğumuz çocuklarımızın geleceğe daha sağlam adımlarla devam etmeleri, yaşadıkları sorunlarda çocuklarımızın haklarının farkında olmaları, çocuklarımızın yüzündeki gülümsemenin hiç eksik olmaması için gece gündüz çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Yaptığımız projeler ile farkındalık oluştururken çocuklarımızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
Türkiye de bir ilk olacak olan Çocuk Hakları Dostu Kütüphane çalışmamız bu ay içerisinde hayata geçecektir. Amacımız kütüphaneden yararlanan çocuklarımıza, haklarını öğrenebilecekleri bir ortam sunarken aynı zamanda Masal Okuma ve dinleme geleneğimiz için sıcak bir ortam hazırlamaktır. Bu çalışmamızda bizi yalnız bırakmayan her konuda desteklerini sunan Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Müdürü Sayın Ali Osman Ünal ve çalışma arkadaşı Sayın Aygül Çiçek’e huzurlarınızda teşekkür ederiz.
Çocuk Hakları Sokağı
Türkiye’de bir ilk
Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi olarak bir diğer projemiz de 8 aylık bir çalışmanın sonunda Kırklareli Belediyesi tarafından onaylanan Çocuk Hakları Durağı ve Çocuk Hakları Sokağı projesidir. Sokak ve Durak tasarım çalışmalarımız devam etmekte olup bu ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.
Kentimize farklı bir hava katacak olan bu projemizde bizlere destek olan Kırklareli Belediye’si ve çalışanlarına teşekkür ederiz. Yaptığımız araştırmalar sonunda Çocuk Hakları Sokağı isim olarak Türkiye de sokak isimleri arasında bir ilki işaret etmektedir. Yaptığımız çalışmalarda bizden gönül birliğini esirgemeyen Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarına ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi olarak sosyal Uyum Programı kapsamında ülkemizdeki misafir çocuklarımıza yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. 2019 yılında farklı proje çalışmaları ile şehrimizde yaşayan tüm bireylerin çocuk hakları konusunda farkındalık sağlamaları, sosyal uyum kapsamında sosyal, kültürel ve sportif faaliyet çalışmalarımızın artarak devam edeceğini belirterek; Kırklareli Valisi Sayın Osman Bilgin başta olmak üzere, bizden desteklerini esirgemeyen Kırklareli Vali Yardımcısı Sayın Emre Öztürk’e, İl Müdürüme ve tüm katılımcılara teşekkür eder, saygılar sunarım.” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından çocuk hakları tanıtıcı videosu izlendi. Genel değerlendirme sonrasında program sona erdi. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol