Çınaraltı Sohbetlerinin 4’üncüsü düzenlendi

Lüleburgaz Belediyesi kültür ve sanatsal etkinlikleri kapsamında dördüncüsü düzenlenen Çınaraltı Sohbetleri 11 Ekim 2017 Çarşamba günü saat 17.30’da yapıldı.

Zübeyde Hanım Çay Bahçesinde Celal Pir moderatörlüğünde düzenlenen programa konuşmacı olarak Ekonomi Yazarı Rüştü Bozkurt ve Ekonomist Emin Çapa katıldı. Trakya’nın Ekonomik Fay Hatları’nın anlatıldığı dördüncü ve son Çınaraltı Sohbetlerine Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Büyükmandıra Belediye Başkanı Sertaç Balyemez, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programa konuşmacı olarak katılan Rüştü Bozkurt, yaptığı konuşmada “Toprağımız, uğruna kan verdiğimiz, uğuruna öldüğümüz bir değerimiz. İçinizde Hamzadere havzasını bilen vardır. Keşan, İpsala, Uzunköprü’ye kadar pirincin ne kadar önemli olduğunu bilen vardır. Bu bölgede yetiştirilen, ıslah edilen pirincin Çorumun Osmaniye ilçesinin adını aldığını bilenleriniz vardır. Pirinç üretiminde bu bölgenin veriminin Japonya verimine eş düzeyde olduğunu bilenleriniz vardır. Ama bir şeyi daha bilmeniz lazım. Aynı tarlaya sürekli pirinç ektiğimiz için orada pirincin tohumunun ıslahını da, pirincin üretimini de tehlikeye sokuyoruz. Eğer bunu bilmiyorsanız, bununla mücadele etmiyorsanız Endüstri 4-0 ile mücadele edemezsiniz. Onun içindir ki bugün pirinç yetiştirmenin Hamzadere havzasına ne etki yarattığına bakmıyorsanız, bunu yerine gidip sahasında incelemiyorsanız bu toprağı sevdiğinizi söylemeniz bir yalandan ibarettir. Sevmek öyle kolay değildir. Ülke sevmek bir sevda meselesidir ama onunda ayakları mutlaka toprağa basmalıdır” dedi.
Konuşmacı Emin Çapa, Türk halkının kendisine yalan söylenmesinden hoşlandığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti halkı kendisine yalan olduğunu bildiği halde yalan söylenmesinden hoşlanıyor. Bu bizim en kolay sorunumuz. Arkadaşlar size yalan söylenmesinden hoşlanıyor iseniz siyasetçiler ve gazeteciler size yalan söylemeye devam ederler. Neden size gerçeği söyleyeyim ki? Gerçeği söylediğimde bana kıl oluyorsunuz, beni sevmiyorsunuz. Halbuki bende yalaka olursam, bende yalan söylersem, ekonomi uçuyor, kaçıyor, Almanya kıskanıyor çatladı Merkel dersem Ankara beni seviyor, bürokrasi beni seviyor, paralarım oluyor şahane. E niye yalan söylemeyeyim size? Siz politikacıları zorla yalancı yapıyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti halkı kendi ülkesini kendi elleriyle batıran bir halk haline geldi. Politikacılar size açık açık yalan söylüyorlar. Sizde bunu biliyorsunuz, bildiğiniz halde onları daha da alkışlıyorsunuz. Böyle bir ülke bir yere gidemez. Türkiye son 5 yıldır hızlı bir şekilde uçurumdan aşağıya uçuyor her anlamda. Unutmayın Şeyh uçmaz, mürid uçurur. Biz tarihimizde ikinci kez saman ithal ediyoruz. Fakat samanı biz neden ithal ediyoruz biliyor musunuz? Tarım Bakanlığında birileri demişler ki, arkadaşlar bizim çiftçimiz niye fakir? Verimlilik düşük. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Buğday ve Arpa’nın sapı uzun, besin sapına gidiyor ama başağı küçük. Biz öyle bir tohum verelim ki sapı kısa olsun ama başağı büyük olsun ve verim yükselsin. Doğru bir teşhis mi, doğru. Fakat bir akıllı insanda dememiş ki, beyefendi samanın sapı kısa olunca bu hayvanlar ne yiyecekler? İşte bu anlamlandırmak. Bunu anlamlandırmayınca gidip öbür tarafa da hayvanlara vereceğin yemleri ekmezsin ve gidip saman ithal edersin.”dedi.
Lüleburgaz’da saat 17.30’da başlayan ve yoğun ilginin olduğu program saat 19.30’da sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol