Çıkan yangında 156 baş hayvanı telef oldu

Kırklareli’nin Vize İlçesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Kemal Bozaran'a ait samanlık ve ahırda ilk belirlemelere göre elektrik kontağından çıktığı düşünülen yangında 149 küçükbaş ve 7 büyükbaş hayvan telef oldu. Yangın sonrası Vali Osman Bilgin ve İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, üreticiyi ziyaret etti.

Kırklareli’nin Vize İlçesinde hayvan yetiştiriciliği yapan Kemal Bozaran'a ait samanlık ve ahırda 18 Ocak 2022 Salı günü çıkan yangında 149 küçükbaş ve 7 büyükbaş hayvan telef oldu. Yangının ardından Kırklareli Valisi Osman Bilgin ile Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy olay yerine intikal ederek, yangın söndürme çalışmaları ve zarar-ziyan çalışmaları yerinde takip etti.
Vali Osman Bilgin, yangında hayvanları telef olan üreticiye geçmiş olsun dileklerini iletti.
Yanan ahırda incelemelerde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Aksoy’da, yaraların sarılması için her zaman çiftçinin yanında olduklarını vurgulayarak, çiftçileri doğal afetlere ve yangınlara karşı mutlaka TARSİM sigortası yaptırmaları konusunda da uyardı.
Aksoy, "Devlet olarak her daim yanınızdayız. Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Son günlerde yaşadığımız bu ve benzeri olaylar da gösteriliyor ki üretici ve yetiştiricilerimiz TARSİM'in önemini ve gerekliliğini anlayarak ona göre tedbir almalı." İfadelerini kullandı.
Hayvancılıkta ahır planlaması ve barınak koşullarının hayvan sağlığı ve refahındaki önemine değinen Aksoy, "Hayvancılık İşletmelerinde kullanılan elektrik bağlantısı ve bağlantı ekipmanlarının periyodik bakımlarının yapılması hayati öneme sahiptir. Elektrik sistemi parçalarının yangın tehlikesi sebebi ile işletmelerde bulunan saman ve ahşap yapı ekipmanlarına yakın montajının yapılmaması gerekmektedir. Hayvan refahı açısından işletmede oluşabilecek kazalar düşünülerek barınak kapılarının dışarı açılabilen yapıya kavuşturulması, ıslak zemin ve elektrik hatlarının temasının önlenmesi, hayvanların sıkışık olarak bir arada bulundurulmaması acil durumlarda hayvanların barınaktan hızlı ve güvenli tahliyesinin planlaması açısından hayatidir. Ruhsat sahibi olmayan hayvancılık işletmelerimizin yetkili kurumlarımıza müracaatı ile ruhsat almaları ve daha güvenilir bir yapı ile faaliyetlerini sürdürmeleri önemlidir. Hayvanlarımızın barındığı yerlerin hava sirkülasyonuna özen gösterilmesi hayvan refahı ve hastalıklar açısından da önem arz etmektedir" açıklamasında bulundu. (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol