Çiğ Süt Referans Fiyatı 2 TL

Ulusal Süt Konseyi’nin Ankara’da gerçekleştirdiği toplantıda çiğ süt referans fiyatı 2 TL oldu. Toplantıya katılan Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, bir açıklama yaparak durumu değerlendirdi. Dermenci yaptığı açıklamada; “Tarım ve Orman Bakanlığımız çiğ süt destek fiyatını Ocak ayında olduğu gibi 25 kuruştan verirse süt üreticisi zarar etmeyecektir. Artan girdi maliyetleri süt üreticilerini ciddi anlamda zorladı. ” dedi.

Ulusal Süt Konseyi 10 Nisan Çarşamba günü Ankara’da toplanarak çiğ süt referans fiyatı 2 TL olarak belirledi. Toplantıya katılan Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, daha sonra yaptığı değerlendirmede; ”10 Nisan Çarşamba günü Ulusal Süt Konseyi’nin Ankara’da gerçekleştirdiği toplantı kapsamında Çiğ süt referans fiyatı litre başına 2 TL oldu. Tarım ve Orman Bakanlığımız çiğ süt destek fiyatını Ocak ayında olduğu gibi 25 kuruştan verirse süt üreticisi zarar etmeyecektir. Ulusal Süt Konseyinin en son Temmuz 2018 de toplanarak 1.70 TL/LT olarak belirlediği süt fiyatı Mart 2019 a kadar sabit kalmasıyla, artan girdi maliyetleri süt üreticilerini ciddi anlamda zorladı.
İyi beslenme = kaliteli inek
= kaliteli buzağı
Artan girdi maliyetleri kapsamında hayvanlarını yeterince besleyemeyen üreticiler hayvanlarının döl problemleriyle de karşı karşıya kaldılar. Yeterli besin değerlerini alamayan hayvanların sağlık problemleri de arttı. Böylelikle yem fiyatına döl tutmama maliyeti ve veteriner maliyeti da eklenince, ne yazık ki süt üreticisi zararlarını telafi etmek için süt ineklerini kesime göndermek durumunda kaldı.
süt - yem paritesi göz önüne alınmalı
Çiğ süt referans fiyatı süt - yem paritesi göz önüne alınarak kısa periyotlar halinde belirlenmeli. Yerinde sayan süt fiyatı artan yem fiyatına göre değerlendirmeli ve zarar edildiği durumda hemen müdahale edilmeli.
Yem fiyatlarına da müdahale edilmeli
Çiğ süt referans fiyatı bugün için 2 TL gibi görünse de maalesef ki yem sanayicisinin yaptığı ve yapacağı zamlarla kısa sürede tekrar maliyetin altında kalacaktır. Bunun için süt fiyatında nasıl referans fiyat belirleniyorsa, yem fiyatında da aynı şekilde referans fiyat belirlenme yoluna gidilmelidir. Eğer yem fiyatları zamlanmaya devam ederse süt üreticisi kısa zamanda yine aynı durumu gelecek ve zarar edecektir. Maalesef ki bu durum böyle devam ederse hayvancılık ciddi anlamda yapılamayacaktır.
Süt üreticilerimize hayırlı olsun
1 Mayıs-31 Aralık 2019 tarihleri arasında %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ sütün 1 Mayıs 2019 – 31 Aralık 2019 tarihlerinde litre başına 2,00 TL olmasının üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol