Çiftlikten Tarlaya Bir Kazan Kazan Projesi

Kırklareli’nde 2020 yılında başlatılan ve genişleyerek devam eden "Çiftlik Atıklarının Bertarafı" projesi ile 300 baş ve üzeri hayvanı olan çiftlikler ile 300 dekar ve üzeri arazisi olan çiftçiler bir araya getiriliyor. Geçen hafta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantı ile detayları paylaşılarak kapsamı genişletildiği duyurulan Proje çerçevesinde hayvancılık ile uğraşan üreticilerin lagünlerinde biriken gübrelerin sıvı kısmı eşleştirildikleri çiftçilerin yada gelen talebe göre tarlalarına vidanjörler yardımıyla serpilerek boşaltılıyor. Kimyasal gübrenin artan fiyatlarına göre çiftliklerden ücretsiz elde edilen bu gübreler hem çiftçilerin maliyetini hem de hayvan çiftliklerin atıklarını bertaraf etme noktasında maliyetlerini düşürüyor. Bu kapsamda önceki gün Merkez’e bağlı Kavakdere Köyü’nde uygulama yapıldı.

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Merkez’e bağlı Kavakdere Köyünde bulunan tarlada yapılan ve Rumeli Hayvancılık Tarım Gıda ve Enerji Pazarlama Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nin kendisine ait vidanjör ile uygulanan gübreleme çalışmasına katıldı.
Uygulamada; Rumeli hayvancılığın faaliyet alanında bulunan çiftçinin tarlasına, vidanjör ile serpme yöntemiyle gübreleme yapıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, konuya ilişkin yapılan çalışmaların yerinde inceledi. Ardından gazetecilere bir açıklama yapan Aksoy, “Valimiz Sayın Osman Bilgin'in talimatları ile 2020 yılında başlatılan ‘Çiftlik Atıklarının Bertarafı’ projesi konusunda 300 baş ve üzeri hayvanı olan çiftlikler ile 300 dekar ve üzeri arazisi olan çiftçilerimiz eşleştirildi. Çiftliklerin lagünlerinde biriken gübrelerin sıvı kısmının çiftçilerin talepleri ya da eşleşmeye göre yapılan görüşmeler ile tarlalara homojen şekilde atılacak” dedi.
Aksoy, kimyevi gübre fiyatlarının arttığı günümüz şartlarında çiftçilerin, bu şekilde gübreyi çiftliklerden ücretsiz temin ettiklerini, tarlaların sürülme veya ekim zamanları da dikkate alınarak yapılan uygulamalar ile verim artışının yüksek olduğunu söyledi. Bu uygulamalar ile hem çiftliklerin gübre yönetiminin kolaylaştığını hem de çiftçilerin gübre maliyetlerinin ucuz ve verimlerinin yüksek olduğunu ifade eden Aksoy, “Tarlasında gübre uygulaması yapılan yetiştiricimiz; uygulamadan çok memnun olduğunu, Rumeli hayvancılık etrafındaki tarlaların %75 'inin bundan yararlandığını, tarlalarına gübre attırmak için sıraya girdiklerini, verimlerinin arttığını ve bu artışın ürünlerin yetişmesi ve hasadı esnasında da fark edildiğini belirtmiştir.
Çiftlik yöneticileri ise; bu proje ile birlikte, çiftlikte oluşan gübrelerin sıvı kısımlarını depolama sorunu yaşamadıklarını, çiftçiler tarafından kendilerine ulaşan taleplere her zaman cevap vermeye çalıştıklarını, lagünden çekilen gübrenin çiftlikten tarlaya atılmasına kadar hiçbir ücret talep etmediklerini belirtmiştir” diye konuştu. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol