“Çiftçimize hayırlı olsun”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2020 yılı hububat ve bakliyat alım ve destek fiyatlarını açıkladığını anımsatan Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, hasat öncesi açıklanan rakamların Kırklareli çiftçisine hayırlı olmasını diledi.

Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Turhan Altıntel, 2020 yılı Buğday, arpa ve bakliyat alım ve destek fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. 2020 yılı hububat ve bakliyat alım ve destek fiyatlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını anımsatan Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de, hububat alım fiyatlarının bu yıl hasattan önce açıklanacağını belirttiğini anımsattı.
Buğday, arpa ve bakliyat taban alım fiyatı ile destek primlerinin açıklanan fiyatlarına göre, sert ekmeklik buğday taban alım fiyatı ton başına 1,350 TL'den 1,650 TL'ye çıkarıldığını, arpa için taban alım fiyatının ise ton başına 1,100 TL'den 1,275 TL'ye yükseltildiğini belirten Altıntel, hububatta ton başına prim ve destek ödemesi ise 230 TL olarak belirlendiğini kaydetti.
Altıntel, açıklanan rakamlara ilişkin şu bilgileri verdi;
“Ton başına bakliyat alım fiyatları da kırmızı mercimekte 3,500 TL, yeşil mercimekte 3,200 TL, nohutta ise 3,350 TL olarak belirlendi. Bakliyattaki prim ve destek ödemesi de ton başına 800 TL olarak açıklandı.
Açıklanan 2020 yılı hububat taban fiyatında ithal buğday fiyatının baz alındığı görülüyor. TMO'nun ithal ekmeklik buğdayda fiyatları 225 $/ Ton ile 249 $/Ton arasında değişmişti. Dolar bazında yapılan ithalat 1650 TL ile 1700 TL arasında değişiyor. Sert ekmeklik buğdayın 2020 yılı taban alım fiyatı da ton başına 1650 TL olarak açıklandı.
Ton başına bakliyat alım fiyatları da kırmızı mercimekte 3,500 TL, yeşil mercimekte 3,200 TL, nohutta ise 3,350 TL olarak belirlendi. Bakliyattaki prim ve destek ödemesi de ton başına 800 TL olarak açıklandı.
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak. ÇKS'ya kayıtlı olmayan kesimler ise, üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla, stoklarındaki ürünü 1 Kasım'dan itibaren TMO'ya satabilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından buğdayda ton başına 100 lira prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri de yapılacak. Tüm Çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol