"Çiftçilerin gerçek değerini bulacağı bereketli bir yıl diliyorum”

Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ve çiftçiler 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla tören düzenlediler. Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende Başkan Şaylan çiftçilerin sorunlarına değindi ve çözüm önerilerini sıraladı.

14 Mayıs Salı saat 11.00’da yapılan çelenk töreni ile başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan törende yaptığı basın açıklamasıyla çiftçilerin sorunlarına yönelik odasının düşüncelerini aktardı. Çiftçiler Günü’nün öneminden bahsederek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Şaylan; “14 Mayıs, 1984 yılından beri Dünya Çitçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Çiftçiler Günü kutlama yapılacak bir günden ziyade üreticilerin hatırlandığı, tarım sektörünün toplum için taşıdığı önemin ortaya konulduğu, üreticilerimizin sorunlarının sorgulandığı ve kamuoyunun gündemine aktarıldığı önemli bir gün olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Üreticilerimizin birçoğu bu döneme geçmiş
dönemden borçlu olarak yakalanmıştır”
Ekrem Şaylan çiftçilerin sıkıntılarından bahsederek; “Yıllardır her fırsatta dile getirmekten bıktığımız üreticilerimizin yıllardır belini büken temel üretim maliyetleri döviz kurlarında yaşanan son yükselişlerle birlikte altından kalkılamayacak bir hal almıştır. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında bir litre mazotun fiyatı 4,77 lira iken % 34 lük bir artışla bu yılın Ekim ayında 6,37 liraya yükselmiştir. Gübre fiyatları üre gübresi örnek alınarak kıyaslanacak olursa, geçtiğimiz yıl kilosu 1,1 lira iken bu yıl 2 liranın üzerinde seyretmektedir. Tarım ilaçları fiyatlarında ortaya çıkan artış oranları da yine % 70-80 seviyelerindedir. Bu artışların yanında Dövizdeki kur artışıyla birlikte yükselen Tarım Kredi ve Ziraat Bankası faiz oranları üreticilerimizin borç yükünü körüklemektedir Üreticilerimizin birçoğu bu döneme zaten geçmiş dönemden borçlu olarak yakalanmıştır. Üreticilerimizin içine düştüğü bu faiz kıskacı tarım arazilerimizin el değiştirmesine sebep olmaktadır” şeklinde konuştu.
“Üreticilerimiz yeterli düzeyde ekim hazırlığı
yapamamıştır”
Başkan Şaylan üreticilerin yeterli ekim hazırlığı yapamadığını kaydederek; “2018-2019 Buğday ekim hazırlığı döneminde yaşanan aşırı girdi maliyeti ve banka faizi yükselişleri nedeniyle üreticilerimiz yeterli düzeyde ekim hazırlığı yapamamıştır. Gübre alımı yapamadığından hububat ekimleri gübresiz yapılmaktadır. Bu durumun ülkemizin üretim potansiyeline negatif etkiler yapacağı endişesi taşımaktayız” ifadelerini kullandı.
Şaylan’dan çözüm
önerileri
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi gerektiğinden bahseden Şaylan; “Odamız, hayvancılıkta yaşanan sorunların çözümü için yıllardır küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin desteklenerek modernize edilmesini, bu işletmelerin ülke hayvancılığı için bir sigorta vazifesi gördüğünü bildirmiştir. Ancak bu uyarılar dikkate alınmamış ve büyük ölçekli işletmeler desteklenmiştir. Bugün geldiğimiz noktada düşük karlılık nedeniyle küçük ve orta ölçekli bölge işletmelerimiz hayvancılıktan vazgeçmiştir. Akabinde canlı ve karkas et ithalatına rağmen et fiyatlarındaki artış durdurulamamaktadır. Üreticilerimizin içine düştüğü bu durumdan kurtarılması için acil bir eylem planına ihtiyaç vardır. Gübre ve mazot desteklemeleri seçim döneminde söz verildiği gibi üretimi teşvik edici seviyeye çıkarılmalıdır. İş adamlarına ve esnaflara verildiği gibi faizsiz uzun dönemli acil nefes kredisi imkânları sağlanmalıdır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi dönem faiz oranları makul seviyelere düşürülüp, geçmiş dönemlerden gelen faizlerin silinmesi ve geri ödeme planları yeniden yapılandırılmalıdır. Tarım ürünlerinin fiyatları üretim sezonundan önce ve üretim maliyetlerindeki ciddi artışlar dikkate alınarak açıklanmalıdır. Tarımsal teşvik ve desteklemeler üretim sezonundan önce açıklanmalı zamanında ödenmelidir” diye konuştu.
“Bizlerden kaynaklanmayan sorunlarımızın
çözümünü bekliyoruz”
Şaylan açıklamalarına şu cümlelerle son verdi; “2019 yılı hububat hasat sezonu yaklaşırken Buğday fiyatı geçen yılın fiyatına göre yüzde 29'luk bir artışla ton başına 1.350 lira olarak açıklanmıştır. Maliyetlerdeki artış oranlarıyla kıyaslandığında bu fiyat beklentilerimizin altında kalmaktadır. Yetkililerden üretim maliyetleri, altyapı sorunları, yasal düzenleme gibi bizlerden kaynaklanmayan sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz. Her türlü zorluğa rağmen alın teri ile üretmek için fedakârca çaba harcayan, ülke kalkınmasının temel unsuru çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyor, ürününün gerçek değerini bulacağı bereketli bir yıl diliyorum.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol