Çiftçiler buğday fiyatlarında beklediğini alamadı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kıklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli Ticaret Borsası'na ziyaret gerçekleştirdi. Gündoğdu, ziyarette açıklanan buğday fiyatlarını değerlendirerek Borsa çalışanlarıyla ve çiftçi ile bir araya geldi.
Trakya'da buğday üretimi ve tarım hakkında konuşulan ziyarette, CHP'li Vekil Gündoğdu, “Açıklanan fiyat bizleri pek
tatmin etmedi, daha yüksek bir rakamın açıklanmasını bekliyorduk” dedi.

Kırklareli Ticaret Borsası'nı ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kıklareli Milletvekili Veci Gündoğdu açıklnan buğday fiyatlarını değerlendirdi ve üreticiler ile bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulundu. Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel ile görüşen Gündoğdu'ya Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kırklareli İl Müdürü Mustafa Osmancık da eşlik etti.
"Köylü 2 yıldır beklediği fiyatı alamadı"
Açıklanan fiyatları ele alan CHP Milletvekili Gündoğdu, fiyatın beklentilerin altında olduğunu ifade ederek "Cumhuriyet Halk Partisi olarak beklentimiz 1 TL'nin üzerindeydi. Fakat istenilen fiyatlar malesef gelmedi. İşin malesef ki üzücü boyutu, şuana kadar fiyat açıklanmadığından dolayı, sıkışuık olan köylümüzün bir kısmıda gitti tüccara ürettiklerini verdi. Tüccardaki fiyatlar baktığımızda da 75 kuruş ile 80 kuruş arasında. Bu da köylünün cebinden eksilen bir para. Diğer yandan da köylü istediğini alamadı.
Netici itibariyle, diyatlar 1 TL'nin üzerinde olması lazım. Neden çünkü bunun ekimi, dikimi, mazotu, gübresi, vesairesi derken gerçekten ciddi masraflar oluyor. Bu masrafların altında kalkabilmesi için gerçekten iyi bir fiyat verilmesi gerekiyor.
Ama o fiyatları göremedik. Ama ne var, bir tek bizi rahatlatan, ferahlatan bu sene rekoltenin iyi olması. Ortalama 500 kilo civarında biraz daha kazanılan para yüksek olacak. Köylü hak ettiği değeri alamıyor. Özellikle de geçen sene ve bu sene köylü beklediği fiyatı alamadı. Küçük bir rakam olarak görünebilir ama öyle deyip geçmeyin köylü tüm ürünlerde çok masraf ediyor." dedi.
"Fiyatların beklendiği gibi olmasını biz de arzu ederdik"
Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek silo ile ilgili çalışmaların olduğunu ifade ederek bu konuyu göz ardı etmediklerinin altını çizerek "Fiyatların beklendiği gibi olmasını biz de arzu ederken. Biz de çiftçiyiz.
Bu sene fiyatlardaki makası biraz verim karşıladı. Verimin artması iyi oldu. Bu güne kadar imza karşılığı teslim edilenlerin 15 gün içerisinde, bu gün teslim edilenlerin de teslim peşin ödenmeesi rahatlık getirecek diye düşünüyorum." sözlerini dile getirdi.
"Çiftçimizin mağdur
olmaması için elimizden geleni yapacağız"
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kırklareli İl Müdürü Mustafa Osmancık, silo ve randevular ile ilgili bilgi vererek "Bu güne kadar alınmış 45 bin ton randevumuz var. Bu günden itibaren de 174 bin ton randevumuz var. 70 binin üzerinde fiili olarak alım gerçekleştirdik. Fiyatlarımız 883 lia ile 990 lira arası değişen fiyatlarımız var. Biz TMO oalrak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırıız. Çiftçöimizin mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız. Üreticilerimizin mağdur olmaması için sonuna kadar alım yapmaya devam edeceğiz. Depo kapasitesi olarak 120 bin ton, ancak 240 bin ton randevu var. Ancak bu çiftçi mağdur olmasın diye bu alımları tarlalara stoklayarak devam edeceğiz." sözlerini dile getirdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol