Çidem: “Sözün değil, suyun bittiği yer Istrancalar”

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Merkez İlçeye bağlı Koruköy’de pislenen sular hakkında açıklama yaptı. Çidem madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak gerçekleştirildiği Koruköy’deki suların durumunun bu nedenle olduğunu ifade ederek gerekli numuneleri alarak ilgili Bakanlık ve kurumlara iletildiğini kaydetti. 

Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Koruköy’deki suların kirliliği nedeniyle açıklamalarda bulundu. Çidem suyun bulanık aktığını ve bir süre bekletildikten sonra çamur tortusu olduğunu vurguladı. Bölgede gerçekleşen maden faaliyetlerinin suların pislenmesine neden olduğunu vurgulayan Çidem, “Kırklareli Merkez Koruköy köyü madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgede, neredeyse her gün patlatmaların olduğu bir orman köyü. Yaklaşık bir aydır yağmur yok. Yoğun yağmur yağısı olsa, su kaynakları ve isale etkilenmiştir diyebiliriz. Ancak yağmur yok. Barajlar bile kurudu. Ama şebeke suyu bulanık akıyor. Şişede bir süre beklettikten sonra çamur tortusu oluşuyor. Neden..?” diye sordu.
“Derelerin, ormanın varlık olduğunu idrak etme zamanıdır”
Suların yok edilmesinin geleceğin yok edilmesi olduğunu söyleyen Çidem; “Bu şebeke suyundan köylüler hayvanlarını suluyor. Tek geçim kaynakları hayvancılıkta, kirli sudan dolayı mağduriyet yaşarlarsa bunun bedelini kim ödeyecek.? Kirliliğin nedeni ve kaynağı ilgili kurumlarca bir an önce tespit edilerek önlemler alınmalıdır.
Hiç bir projenin ve faaliyetin yapılmadığı Merkeze bağlı Çağlayık köyünde ise, orman içinde ki dereler hala tertemiz içilebilir nitelikte akıyor. Derelerin, ormanın varlık olduğunu idrak etme zamanıdır. Ormanı, Dereyi kaynak olarak gördüğünüzde, orman içinde, su kaynakları üzerinde patlatmalı madencilik projeleri devam ederse sonuç ortada. Yok olmuş doğal varlıklar ve doğal yaşam. Yaşamın temeli ve varlık nedenimiz içme sularımızdır. Sularımızın kirletilmesi ve yok edilmesi geleceğimizi yok etmektir. Hele de temiz su kaynakları her gün azalırken var olanları, hele de bu salgın dönemlerinde kayıtsız şartsız, fakatsız amasız korumalıyız. Kirletenler hakkında da en etkin adli ve idari tedbirler uygulamaya konmalıdır” dedi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Buralarda madencilik faaliyetine izin verenler vatan hainidirvatan haini olmak için illaki pkk vs li olmaya gerek yok insanların sağlığınıdoğayı yok etmekte bir vatan hainliğidir hangi kurum ve başında bulunanlar bunlara izin veriyorsa canları yanan bu insanların iki elleri yakasındadır.