ÇİLER; “BU BÜTÇE TUTMAZ DEMİŞTİK, MAALESEF TUTMADI”

Kırklareli Belediyesi Nisan ayı Meclis toplantısını 4 Nisan 2017 Salı günü yaptı. Meclis toplantısında 2016 Faaliyet Raporu AK Parti’li Meclis üyelerinin red oylarına karşılık CHP ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi. Faaliyet raporunu eleştiren AK Parti Grup Başkanı Mehmet Hilmi Çiler, Belediyenin iyi yönetilmediğini için rapora red oyu verdiklerini açıkladı. 

Kırklareli Belediyesi, 2017 yılı Nisan ayı Meclis toplantısını yaptı. Saat 15.00’da başlayan toplantıda gündemin ilk 7 maddesinde Encümen ve Komisyonların üye seçimi yapıldı. Ardından önce 2016 Yılı Denetim Komisyonu Raporu, sonra 2016 yılı Faaliyet Raporu görüşüldü. Daha önce Meclis üyelerine dağıtıldığı için her iki rapor hakkında da Mecliste her hangi bir açıklama yapılmadı.
9’ncu gündem maddesi olan 2016 Yılı Faaliyet Raporu’nun ele alınacağı sırada Belediye Meclis Toplantısına usul gereği Adem Sevim Başkanlık ederken AK Parti Grup Başkanı Mehmet Hilmi Çiler, söz alarak faaliyetleri eleştirdi. Geçen yıl Nisan ayında “Bu bütçe tutmaz” dediklerini ve “maalesef haklı çıktıklarını” söyleyen Çiler, pek çok hizmetin Merkezi İdare’den gönderilen paralarla yada alınan kredilerle yapıldığına dikkat çekti. Belediye’nin kaynaklarını kullanmakta etkili olamadığını vurguladı.
“Geçen sene Nisan oturumunda, bu bütçe tutmaz demiştik maalesef haklı çıktık. Kolay anlaşılması için rakamları yuvarlayarak anlatmak istiyorum. 2016 yılı için 94 milyon TL’si gelir beklenen bütçede, 70 milyon TL gelir elde edilebilmiştir.
Gelir kısmında tek tutan rakam, tüm gelirin yarısına karşılık gelen Merkez İdarenin, Vergi gelirlerinden, Belediyemizin payına karşılık, Ankara dan gönderdiği 36 milyon TL’sidir.
Öz kaynaklardan beklenen 58 milyon TL’sından sadece 34 milyon TL’sı tahsil edilebilmiş, bütçe 24 milyon TL’sı açık vermiştir. Buda yatırımları ve daha fazla hizmeti önlemiştir.
Şehrin asfaltlanması bile İlbank’tan alınan 6 milyon 300 TL’sı kredi ile yapılabilmiştir” dedi.
Gelirleri artırmak ve hareket sağlanması için; “Yasalarda olup ta yürürlüğe sokmadığımız gelirlere işlerlik sağlanması, vadesi dolmuş araç vs. nin elden çıkarılması, yeni projeler üreterek sınır ötesi anlaşmaların mali desteklerinden faydalanılması, gelir kaynaklarını da devreye sokulması gerektiği kanaatindeyiz” diyen Çiler, kentte son yapılan düzenlemelerin de şehri kaosa sürüklediğini kaydetti.
Çiler, “Gider faslımıza gelince; Şehrimizde, fiziki olarak fazla bir faaliyetimiz olmadığı, yapılan düzenlemelerinde Şehrimize yakışmadığı kanaatindeyiz. Yeniden düzenlenen Karaumur Caddesi ve Fevzi Çakmak Bulvarı hem yayalar, hem de araçlar için tam kaostur. Yeni yapılan asfaltlamanın kalitesini de zaman gösterecektir. Başkada elle tutulur bir icraat olmadığından, diğer giderlere bir göz atmakta fayda vardır diyoruz.
83 milyon TL gider gözüken bütçemizde; 21 milyon TL’sı Personel ve SGK ödemeleri, bütçenin % 24.9’una denk gelmektedir. Bu rakam % 30’u aşamayacağından, Belediyemiz taşeronlardan hizmet alımı ile bu sınırı geçmektedir.
Şöyle ki;
42 milyon TL mal ve hizmet alımı olarak gerçekleşen gider kalemi içinde 23 milyon TL hizmet alımı, 2 milyon TL görev gideri vardır. Ayrıca 16 milyon TL sermaye gideri içinde 10 milyon TL’lik sermaye üretim gideri vardır. Bu giderler evvelki yıllara göre büyük artışlar göstermektedir. Raporlarda detay olmadığı için, hangi taşerona veya hizmete ne harcanmıştır belli olmamaktadır. Böylece Belediyenin gelir bütçesinin gerçekleşmesi % 77 iken, Gider bütçesinin gerçekleşme oranı % 88’leri bulmaktadır. Buda Belediyemizin iyi yöneltilmediğini, bu sebeple faaliyet raporuna red oyu vereceğimizi bildiririz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan oylama ile 2016 Yılı Faaliyet Raporu, CHP ve MHP’li Meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi. AK Partili Meclis üyeleri rapora red oyu verdi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. KESİMOĞLU yapamıyor bu işi 5 yılda 5 proje dedi kendine 1 tane jeep bir tane de binek makam arabası aldı hayat ona güzel gez toz yolluk al maaş al sıkışınca ATATÜRK de laiklik de 2014 ten beri işbaşında ne yaptı ne hayrı oldu şu memlekete hala arkasından giden savunan varsa aklına şaşayım şu chp kırklareli teşkilatında yokmu 1 tane belediye başkanlığı yapacak aklı başında dürüst çalışkan bir adam yok mu kesimoğlu başkanlığını Derya BULUT'a borçludur gitsin ona teşekkür etsin sarılsın öpsün.