“Çevre ve Sağlık Komisyonu”nun raporu dere kirliliğinin boyutlarını gözler önüne serdi

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı birleşimlerinde görüşülen Çevre ve Sağlık Komisyonu raporu, ilimizdeki derelerin kirliliğinin boyutlarını ve nedenlerini gözler önüne serdi.

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı birleşimlerinde görüşülen Çevre ve Sağlık Komisyon raporunda, ilimizdeki dere kirliliğinin boyutları, nedenleri ve çözüm önerileri yer aldı. Oldukça çarpıcı bilgilerin yer aldığı raporda şunlar kaydedildi;
“İlimizde derelerin ve suların kirlenmesi, hayvan ahırları, sanayi kuruluşları, belediyeler köylerden kaynaklanan atık sulardan kaynaklanmaktadır. Hayvan ahırlarından kaynaklanan kirlenmeler bu yıl mevsimin çok kurak geçmesinden dolayı atıkların rahatlıkla boş olan arazilere gübre olarak atılmasından valilikçe Tarım Orman İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, hayvan ahırları sahiplerinin ortak olarak yürüttüğü hayvansal atıkların bertarafı ve değerlendirilmesinden dolayı bu yıl fazla kirletmenin yaşanmadığı, yaşanan bir iki olayda da gerekli işlemlerin yapıldığı tespit edildi.
Belediye Başkanlıkları ve İl Özel İdaresi yetki ve sorumluluk alanlarında kalan yerleşim yerlerinde evsel atık sular hakkında çok fazla şikayetler bulunmaktadır. Gerek köy gerekse belediye sınırları içerisinde kanalizasyon sistemlerinin eksik olması arıtma tesislerinden kaynaklanan yetersizlikler, kanalizasyon sisteminin direkt olarak derelere bağlanması, kirlenmelere neden olmaktadır.
İlimiz genelinde İnece Belediye başkanlığı hariç hiçbir belediyemizin kanalizasyon bağlantı yönetmeliği ile vidanjör çalışma esasları yönetmeliği bulunmamaktadır. Bu yönetmelikler olmadığı için yatırımı yapılan atık su arıtma tesislerine hangi atık suların kabul edileceği, ne şartlarda bağlantı yapılacağı belirlenmemiş ve yanlış uygulamalar sebebi ile faaliyete alınan atık su arıtma tesisleri bozularak zaman zaman atıl durumlara düşmektedir. Büyük Mandıra, Karahalil, Kaynarca, Pehlivanköy, Kavaklı Belediye Başkanlıklarının Atık Su Arıtma Tesislerinin Çevre izin belgesinin bulunmadığı görülmüştür. Büyükkarıştıran, Evrensekiz ve Ahmetbey Belediye Başkanlıklarının'da çevre izni bulunmamakta fakat geçici faaliyet belgesi bulunmaktadır. Demirköy, Kofçaz, ve Kıyı Köy Belediye Başkanlıklarına ait atık su arıtma tesisleri bulunmamaktadır. Çakıllı Belediyesi AAT sini kendisi yapacağını beyan etmiş ancak inşaata başlamamıştır. Alpullu Belediye Başkanlığının atık su arıtma suyu çalışması devam etmektedir. Derelerin kirlenmesi ile ilgili olarak halktan en fazla şikayet İnece Belediyesi, Kırklareli Belediyesi, Demirköy Belediyesi Atık sularının dereleri kirlettiğine dair şikayetler alınmaktadır. Arıtma Suyu Tesisi olan belediyelerden kanalizasyon bağlantı yönetmeliği ile vidanjör çalışma esasları yönetmeliği ve bazılarının atık su arıtma tesisleri çevre izin belgesi izni bulunmamasına karşılık çevreyi kirletme şikayetleri alınmamaktadır.
Kırklareli Merkez İlçe’den geçen Bağlıcadere içerisinden Kırklareli Merkez İlçe’den çıkan atık sular dere içerisinden borularla Kırklareli Belediyesi’ne ait atık su arıtma tesislerine gelmekte, arıtım işlemlerinden sonra Kavaklı yanından Kavaklı Deresine boşaltılmaktadır ve aşağıya doğru Ergene Nehri’ne bağlanmaktadır. Bu derenin üzerinde yaptığımız incelemede, Kırklareli Belediyesi’ne ait atık su arıtma tesislerinin gerekli arıtmayı yapılmadan kirli vaziyette dereye bırakıldığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, gelen atık suların kirliliğinin %80’i havalandırma havuzlarında giderilir. Havalandırma havuzlarında bakteriler kirlilik kaynaklarını parçalayarak, doğaya zarar vermeyecek hale getiriyorlar. Bunun için de oksijen gerekmektedir. Havuzlarda oksijeni sağlayan havalandırma ekipmanları patlak olduğu için düzgün hava veremiyor, kullanım ömrü de dolduğunda değiştirilmesi gerekiyor. Oksijen olmayınca arıtma tesisinde çıkış değerleri tutturulamıyor. İstenen arıtmanın verimini yakalamak için havalandırma ekipmanlarının değiştirilmesi gerekiyor. Bunlar da su altında olduğundan, değiştirmek için havuzların boşaltılması gerekiyor. Tesiste 4 adet havalandırma havuzunun bulunduğu, havuzların birbirine beton duvarlar ile ayrıldığı, duvarlardan biri çatlayıp ayrıldığından dolayı suyun boşaltılması sonucunda yıkılma riski taşımakta. Bu nedenle havuzlar boşaltılamamakta, difüzörler değiştirilememekte, istenen arıtma yakalanamamaktadır. Gerekli arıtmanın yapılabilmesi için duvarların tamir edilmesi ve difüzörlerin mutlaka değiştirilmesi sağlanmalıdır.
Bütün bu nedenlerden dolayı, Kavaklı Deresi’ne verilen atık sular, yeterince arıtılamamakta ve sonucunda derenin kirlenmesi ilgili tesisten kaynaklanmaktadır. Sözleşme hükümlerine göre, işi yapan firma bulunamamakta ve 15 yıl için geçerli olan süre hükümlerine dayanarak, zarar ilgili firmaya yükletilememektedir. Belediye yetkilileri mali yetersizlikten dolayı 2.000.000 TL’yi bulamayacaklarını ve tesisteki yıkılmaları sözleşme hükümlerine göre işi yapan firmanın yapması gerektiğini belirtmektedirler. İlgili firma bulunamamaktadır.
Sonuç olarak; Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü işi yaptırdığından, bu işin takibini sağlamalıdır. Her iki kurum arasında olan sürtüşme, bir an önce giderilmelidir. Dere’nin alt bölgelerinde bulunan bütün köyler, bu konudan muzdariptir. Gerekli sulamaları yapamamakta, hayvanlarını sulayamamakta, kötü kokulardan rahatsızlık duymaktadırlar. Bu da bir çevre sorunudur. Demirköy Deresinde ki kirlenme komisyonumuz tarafından incelendiğinde, Demirköy Belediye’si tarafından, Demirköy kanalizasyonu geçmiş dönemde atık su arıtma tesisi yapılmadan yaptırılmış ve toplu olarak arıtılmadan Demirköy’ün kanalizasyonları Bulanık dere’ye akıtılmaktadır. Bu nedenle bir noktadan Bulanık dereye akıtıldığı noktadan itibaren dere kirlenmekte, bulanık olarak akmakta, suyundan hayvanlar ve insanlar yararlanamamakta, çevresinde oturan insanlar kokudan rahatsız olmaktadırlar. Atık su arıtma tesisleri yapım işiyle ilgili Belediye 12.10.2020 tarihinden itibaren, atık su arıtma tesisi’ni yapmak için gerekli kurumlar ile yazışmaya başlamıştır. Ayrıca diğer Belediyelerin durumları incelendiğinde Büyükkarıştıran, Kavaklı, Büyükmandıra, Evrensekiz, Ahmetbey,Karahalil, Çakıllı Belediyelerinin çevre izinlerini almak üzere altyapılarını oluşturup, ilgili başvurularını yaptıkları ama evrak eksikliği ve başka nedenlerden dolayı arıtmalarının düzgün çalışmadığından dolayı gerekli izinleri alamadıkları. Kaynarca ve Alpullu Belediyelerinin atık su arıtma tesislerinin inşaatlarının bittiği, ancak kanalizasyon kollektör bağlantılarının yapımı devam ettiğinden AAT’lerin çalıştırılamadığını.
Kıyıköy Belediyesinin kanalizasyon hattı inşaatının tamamlanma aşamasında olup AAT projesinin İl Bank A.Ş. tarafından yapıldığı, inşaata ihalesi için Kıyıköy Belediyesi tarafından talp edildiği, kredi talebinin sonuçlanıp kredi tahsisine müteakiben ihale hazırlıklarına başlanacağı belirtilmiştir. İlimiz hudutları içerisinde bulunan akan ve kuru dere yataklarına akıtılan köy kanalizasyonlarının ve arıtmalarının durumlarını incelediğimizde, Doğal arıtma ( Yapay Sulak Alan ) olarak 108 adet köyümüzde bulunmaktadır. (Bu arıtma havuzların içine kum doldurarak saz benzeri bitkilerin ekimi ile yapılan arıtma olup basit arıtmalardır.) 72 köy yerleşim yerinde ise arıtma bulunmamaktadır. Kanalizasyonu olan yerleşim yerlerinden 131 tanesinde sızdırmasız fosseptik bulunmaktadır. 33 adet yerleşim yerinde ferdi fosseptik bulunmaktadır. Kanalizasyonu olup arıtması bulunmayan 13 yerleşim alanında atık suları doğrudan akarsuya akmaktadır. Kanalizasyonu olup 5 adet yerleşim yerinde araziye deşarj yapılmaktadır. Doğal Arıtmaların önünde bulunan katı atıkların biriktiği birçok havuzun yıllar içinde dolduğu ve temizlenmediği bu nedenle birçok arıtmanın tam kapasite ile çalışamadığı. Bu işlemlerin tam olarak gerçekleşebilmesi için mutlaka bakanlıklardan veya İlleler Bankasından kaynak talebinde bulunulmalıdır. Ayrıca akarsuya deşarj yapılan bir yerleşim yerinde Biyolojik arıtma bulunmaktadır. Unutulmasın birkaç yıldır devam eden bu kuraklık birkaç yıl daha sürmesi durumunda barajlarımızda, Hayvan İçme Suyu Göletlerimizde, Yeraltı su sondajlarımızda içme, kullanma, tarımda sulama suyunda, sanayiye ayrılacak suda, su kalmayacaktır. Akarsularımızın önemi daha da ortaya çıkacaktır. Tarlalarımızı, hayvanlarımızı sulamak için akarsularımıza, derelerimize ihtiyacımız vardır.”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. ınanılır gibi değil 29 Kasım 2020 Pazar 16:52:12

    Yarattığınız bataklıkla nasıl ortaklaşa yaşayacağınızın bir yoluna bulmaya çalışan garabetlersiniz görünen o ki...