Cerit; “Kırklareli Sigarayı Bırakıyor iddiası ile çıkış yapmak istiyoruz”

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü 22 Mayıs ve 9 Haziran tarihlerinde İstasyon Caddesi’nde Kırklarelili vatandaşlara ücretsiz karbonmonoksit ölçüm testi yapmaya başladı

Kırklareli’nde sigarayı bıraktırmak amaçlı Karbonmonoksit standı kuruldu. İstasyon Caddesinde kurulan standa bilgi almak ve cihazı denemek için gelenler, kurulan stant önünde vücutlarındaki karbonmonoksit miktarını öğrenmeye çalıştı. Kırklarelililer, görevliler Hediye Şenyurt ve Nevin Gürsoy tarafından tutulan ölçüm çubuğunu üfleyerek test edildi.
Yapılan ölçümler sonucunda vücutlarındaki karbonmonoksit miktarı az çıkanlar, gönül rahatlığı ile stanttan ayrılırken, miktar fazla olanlar ise görevliler tarafından sigara içmemeleri konusunda uyarılarak ücretsiz muayene oldular. Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit’te bu konuda bilgiler vererek, “31 Mayıs Dünya Sigarasız gününde kapsamında Mayıs ayı boyunca sürecek olan Kırklareli sigarayı bırakıyor etkinliklerini, Kırklareli Halk Salığı Müdürlüğü ve Yeşilay ile birlikte sürdürüyoruz. Kırklareli Merkezde stant açtık ve burada Karbonmonoksit cihazımızla akciğerdeki Karbonmonoksit derecelerini ölçmeye çalışıyoruz. Çok güzel bir talep var çünkü insanlar sigarayı bıraktıktan sonra akciğerlerde ne gibi değişiklikler olduğunu çok merak ediyorlar. Bizde bu cihazla farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Özelikle sigaranın bırakılması, gençlerimizin, çocuklarımızın sigaraya hiç başlamaması gibi farklı nesillerin yetişmesi bizim için çok büyük bir önem arz ediyor. Bizlerde Yeşilay ile çalışmalarımızı sıkı tutuyoruz, güçlü tutuyoruz. Bugün(dün) ilk tütün kurulumuz vardı. İl tütün kurulumuzda olumlu sonuçlar aldık. Kırklareli Sigarayı Bırakıyor iddiası ile çıkış yapmak istiyoruz. İnşallah gençlerimiz sigarasız, dumansız sahalara kavuşur ve sağlıklı bir nesil olarak gelecekteki yerini alırlar. Katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum” dedi. Kırklarelili vatandaşlar bu cihazı denedikten sonra büyük ölçüde karar verme noktasında iyi bir noktaya ulaştılar. Kurulan stantta Karbonmonoksit ölçüm testi cihazının dışında, sigarayı bıraktıktan sonra yapılması gerekenler hakkında da bilgiler verildi. Yapılması gerekenleri dile getiren görevliler; “Sigarayı bırakmak hiçte kolay olmayan bir süreçtir. Bazıları için sigarayı bırakma dönemi uzun ve zorlu geçebilmektedir. Bu dönemde sigaraya tekrar başlayanların önemli bir bölümünün sigarayı bıraktıktan sonra yapılması gerekenler konusunda pek az bilgisi olduğu ve bundan dolayı da sigarayı bıraktıktan sonra kendisini yalnız ve çaresiz hissettiklerini biliyoruz. Bu ruh hali de sigarayı bırakma denemelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmaktadır. Aşağıda sigarayı bıraktıktan sonra yapılabilecek basit ama etkili tedbirler ile bir daha geri dönmemek üzere sigarayı bırakmanın nasıl bir keyif olduğunu sizler de yaşayacaksınız.
Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde sigara içmenin yasak olduğu kamusal alanlarda vakit geçirmeye çalışın. Kütüphaneler, sinemalar, kapalı alanlar, restoranlar bu bakımdan değerlendirilmesi gereken yerlerdir.
Kendinize dikkat edin. Bol su için, yeme içmenizi kontrol altına alın ve bol bol dinlenin. Bu sayede vücudunuzda sigarayı bırakmanın getireceği stresi daha kolay boşaltabileceksiniz.
Sigarayı hatırlatan alkol, kahve ve çay gibi alışkanlıkları geçici olarak terk edin. Bunların yerine daha önce denemediğiniz bitki çayları içmeyi deneyin.
Parmaklarınızın arasına sigara alma isteği duyuyorsanız bir kalem veya tespih kullanın.
Sakız çiğneyin. Size sigarayı hatırlatan kişi, olay ve mekânlardan uzaklaşın. Sürekli sigara aldığınız marketi uzun bir süre kullanmayın. Kendinize yeni alışkanlıklar geliştirin.
Sizi sigaraya tekrar başlatmaya itecek krizler ve olumsuz olaylara karşı hazırlıklı olun.
Derin nefes alın ve ciğerlerinizi temiz hava ile dolu bir biçimde hayal edin.
Size sigarayı bıraktıran bir olay veya bir sağlık problemi varsa bunu sık sık hatırlayın.
Sigarayı bırakarak sağlıklı bir yaşam sürme hakkı kazandığınızı ve bundan sonra sağlıklı bir birey olduğunuzu hatırlayın. Dişlerinizdeki sigara kalıntılarını ve sararmaları tedavi ettirin.
Günde 40 dk yürüyüş yapın. Canınızın sigara çektiği anda en sevdiğiniz kişileri arayın ve destek isteyin. Sık ama az miktarlarda beslenin. Tokluk hissi oluşturmamaya bakın. Eşyalarınızı ve giyeceklerinizi kuru temizlemeye verin ve sigara kokusunu unutun.
Sigaraya verdiğiniz para ile kendinize küçük hediyeler alın. Çakmak ve kül tablasını çöpe atın” diyerek önemli bilgiler verdiler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol