Cep yakanlar düşüşte

Geçtiğimiz aylarda fiyatlarındaki aşırı yükselişle vatandaşın alım gücünü bir hayli zorlayan sebzeler şu sıra düşüşe geçti. Nisan ayında kilosu 18 liraları bulan sivri biber Mayıs ayında yüzde 50’nin üzerinde düşüş yaşadı. Fiyatı 8 liraları gören kuru soğan yine en çok düşenler arasında yerini aldı. Salatalık, domates, taze fasulye fiyatı düşenler arasında ilk sıralardaydı. TÜİK verilerine göre gerçekleşen düşüşler sivri biberde yüzde 56’yı, kuru soğanda yüzde 50’yi buldu. Pazarlarımız da ise geçen ay fiyatlar patateste 3,5-4 liraya kadar indi. Geçtiğimiz Çarşamba pazarında ise patatesin fiyatı 2 lirayı gördü. Fiyatlarda yaşanan düşüşler dar gelirli vatandaşı da sevindirdi. Pazarlara sebze meyvenin tazesi ve ucuzu için akın eden vatandaşlar alım güçlerine göre pazar alışverişini yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğü, Sayılarla Türkiye TR21 Edirne, Tekirdağ, Kırklareli Mayıs 2019 bültenini yayınladı. n Bültende bir önceki aya göre fiyatı en çok yükselen ürünler arasında yer fıstığı Mayıs ayının şampiyonu oldu. Bölgemiz de yüzde 22,29 oranında fiyatı artan yer fıstığı Türkiye genelinde de fiyatı ençok artanlar arasında yüzde 24,68 ile ilk sıradaydı.
Fiyatı en çok artanlar listesinin ikinci sırasında erkek giyimi geldi. Edirne-Tekirdağ-Kırklareli bölgesinde erkek pantolonu yüzde 20.22 artış gördü. Listenin üçüncü sırasındaki limon yüzde 18.89, dana eti yüzde 10.30, kaşar peyniri yüzde 7.77 oranında arttı. Mayıs ayında fiyatı yükselenlerin yanı sıra fiyatı bir hayli düşenlerde vardı. Özellikle bir önceki yani Nisan ayındaki fiyatları ile vatandaşın ağzını açık, cebini ateşler içinde bırakan sivri biberin Nisan ayına göre Mayıs ayında fiyatı yüzde 56.82 oranında düşüş yaşadı. Sivri biber yurt genelinde yüzde 54.56 seviyesinde düşüş gördü. Temel gıda maddeleri arasındaki kuru soğan yine cep yakanlar arasında yer alırken Mayıs ayında yüzde 50.19 seviyesinde düşüş gördü. Pazarlarda bu yaklaşık 3 ile 5 lira arasında kilosunun satılması olarak karşımıza çıktı. Salatalık fiyatı en çok düşenler listesinin üçüncü sırasında yer aldı. Salatalığın fiyatı Mayıs ayında yüzde 31.92 düşüş yaşadı. Listenin dördüncü sırasındaki domates yüzde 30.40 oranında, beşinci sırasındaki taze fasulye ise yüzde 27.49 düşüşle Mayıs ayını kapattı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol