‘Çayır Tırtılı’ Kabusu Geri Döndü!

Geçtiğimiz yaz özellikle gelişim aşamasındaki ayçiçeği üretim alanlarında üreticinin korkulu rüyası olan çayır tırtılı istilası erken teşhis ve geniş çağlı müdahaleler sonucunda rekolteye çok fazla zarar vermeden atlatılmıştı. Ancak çiftçinin zihninde derin bir korku taratan tırtıl kabusu yeniden horladı! Kanola üretim alanlarında yeniden kendini gösteren çayır tırtılı, ayçiçeğinde olduğu gibi mahsulün yapraklarından besleniyor. Uzunköprü Ziraat Odası mühendislerinin gerçekleştirdikleri saha kontrollerinde rastlanın tırtıl zararlısı ile ilgili odadan çiftçilere uyarı geldi. Ziraat Odasından yapılan duyuruda, “Üreticilerimizin Dikkatine; Ziraat mühendislerimiz gerçekleştirdikleri arazi kontrolleri esnasında kanola ekim alanlarında tırtıl zararlısı tespit etmişlerdir. Üreticilerimizin arazi kontrollerini en kısa sürede gerçekleştirmeleri önemle duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Temmuz ayında ayçiçeğinin en önemli gelişim evresinde üretim alanlarında görülen tırtıl zararlısı Kurban Bayramını çiftçiye adeta zehir etmişti. Geniş bir yayılım alanı gösteren ve birçok sahada etkili olan çayır tırtılı zararlısı ile ilgili hem havadan hem de karadan ilaçla mücadeleye başlanmıştı. Çok sayıda üretim sahasında muhtarlıkların koordinesinde çevre illerden ilaçlama uçakları getirilerek havadan ilaçla yapılmıştı. Çiftçiler o dönem adeta çayır tırtılı ile yattı çayır tırtılı ile kalktı. Gözlerinin nuru ayçiçeklerinin yok olmasından endişe eden çiftçiler gün içerisinde sürekli tarlasının yolunu tutarak son durumu gözlemledi. Geniş sahalarda aynı anda yapılan etkin mücadele ile çayır tırtılı zararlısı 15 gün içerisinde ilçe gündeminden kalkarken çiftçinin gözü rekolteye çevrildi. Birçok çiftçi hasat döneminde tırtılın ne denli zarar yarattığını merak etti. Ancak hasat döneminde tırtıl zararlısının rekolteye etkisi yüzde 1’in altında olduğu ortaya çıktı. Buna rağmen çayır tırtılı çiftçilerin zihnine korku yaratan bir zararlı olarak kazındı.

ŞİMDİ DE KANOLA ÜRETİM
SAHALARINDA ORTAYA ÇIKTILAR

İlçemizde yaklaşık 10 gündür devam eden yağışların ardından kanola ekim alanlarında incelemelerde bulunan Uzunköprü Ziraat Odası Mühendisleri tanıdık bir sima ile karşılaştı. Yaz yazlarında çiftçilere uykusuz geceler yaşatan tırtıl zararlısı şimdi de kendini kanola ekim alanlarında gösterdi. Konu ile ilgili olarak Uzunköprü Ziraat Odasından yapılan açıklamada, “Üreticilerimizin Dikkatine; Ziraat mühendislerimiz gerçekleştirdikleri arazi kontrolleri esnasında kanola ekim alanlarında tırtıl zararlısı tespit etmişlerdir. Üreticilerimizin arazi kontrollerini en kısa sürede gerçekleştirmeleri önemle duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol