Canlı Hayvan Satış Tesisleri hizmete açılıyor

Kırklareli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Satış Tesisleri, 29 Mayıs 2019 Çarşamba günü, Edirne Yolu 5. Kilometre Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü karşısında açılacak. Konuyla ilgili olarak Kırklareli Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Borsa açılış ve kayıt saati 06.00, canlı hayvan satış başlama saati 09.30’dur. Hayvan satmak isteyen üreticilerden; hayvan pasaportu, bağ-kur borcu yoktur yazısı, il dışından gelecek hayvanlar için veteriner sevk raporu istenecektir. Damızlık isteyen üreticilerin 1 ay öncesinden Tarım İl-İlçe Müdürlüğü’ne başvurarak veba ve şap aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Küpesiz, küpesi düşmüş hayvan kesinlikle kabul edilmeyecektir.”
Kırklareli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Satış Tesisleri açılış töreni Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla 11 Eylül 2017 tarihinde gerçekleşmişti.

Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi;
"Bölgemiz üreticilerine en iyi hizmeti verebilmek adına birer birer hayata geçirdiğimiz projelerimizin en önemli adımı olan Canlı Hayvan Borsası, yoğun uğraşlarımız sonunda nihayet Kırklareli’nin hizmetine giriyor.
Bilindiği üzere Kırklareli, hayvancılık sektörü bakımından “Kültür Irkı” hayvancılığında (%70), Türkiye’de önde gelen iller arasında yer almaktadır. Bu bakımdan, önemli bir yatırım potansiyelimiz olmasına rağmen ne yazık ki ilimizde ruhsatlı bir hayvan pazarı bulunmamaktadır. Dolayısıyla kontrolsüz ve sağlıksız ortamlarda yapılan hayvan alım satımları, hayvan fiyatlarında ortaya çıkan istikrarsızlık ve üreticinin emeğinin karşılığını alamaması problemini doğurmaktadır. Alım satımlarda kayıt tutulmaması ve tescil işlemlerinin yapılmaması da kayıt dışı ekonomiyi beraberinde getirmektedir. Ayrıca sağlıklı ve kontrollü ortamlarda yapılmayan hayvan kesimleri halk sağlığı açısından da bir tehdit oluşturmaktadır.
İlimizde yapılan kontrolsüz, ruhsatsız ve sağlıksız koşullardaki hayvan alım satımları nedeniyle, zaman zaman bölgemizde ŞAP Hastalığına rastlanmaktadır. Bu hastalığın %90’ı köylerde yapılan hayvan alışverişlerinden ve celep hareketlerinden kaynaklanmaktadır. Yine bu hastalık nedeniyle, hastalığın yayılma riskinden dolayı hayvan hareketleri kısıtlanmakta ve pazarlama imkanları aylar boyu kesintiye uğramaktadır. Bu durum da üreticilerimize ciddi sıkıntılar yaşatmaktadır.
İşte bu nedenlerle Canlı Hayvan Borsası, kayıt dışı alım-satımın engellenerek, hayvan hareketlerinin kontrol altına alındığı, alıcı ve satıcıyı bir araya getirerek malın hak ettiği gerçek değerini bulduğu bir piyasadır. Alım satımlarda hayvanların Veteriner Hekim tarafından hayvanların kontrol edilmesi ve insan sağlığının korunması, yine Canlı Hayvan Borsası ile mümkündür. Kısacası bu borsanın genel amacı, kayıt dışı, sağlıksız, ruhsatsız ve kontrolsüz ortamlarda gerçekleşen hayvan alım satımlarının doğurduğu sorunların önüne geçmek, düzenli ve güncel bir piyasa oluşturarak üretici-tüketici haklarının korunmasını sağlamaktır. Güvenli piyasanın oluşmasıyla işletmelerin ekonomik kazanımları artacak, işletmeler daha verimli ve modern bir hale gelecek, artan bu verimlilik, hayvansal ürün miktarına ve kalitesine de doğrudan yansıyarak tüketicilerin de kazanmasını sağlayacaktır. İşletmelerin veriminin artması, yenilerinin kurulmasını da teşvik edecek, böylece istihdam artacak ve sanayi sektörünün de gelişmesine katkı yapacaktır.
Bölgemizin “Hastalıktan Ari” olması, ilimiz merkezi, ilçeleri, beldeleri ve köylerinde toplam 18.000 ailenin hayvancılıkla uğraştığı, 50.000 kişinin bu sektörde üretici ve çalışan konumda olduğu düşünüldüğünde Canlı Hayvan Borsası’nın önemi daha iyi anlaşılacaktır.
Amacımız;
* Bölgenin üretim ve lojistik alt yapısının gelişmesine katkıda bulunmak,
* Hayvancılık sektöründe çalışan insanların yaşam kalitesini arttırmak,
* Bölgede bulunan köylerin ekonomik ve sosyal gelişmelerine katkı sağlamak,
* İşletmelerin ekonomik kazanımları ile modernleşmelerine destek olmak,
* İlimizde tarım ve hayvancılığa dayalı yatırımları teşvik etmek, sanayinin gelişmesine katkı sağlayarak istihdamı arttırmak ve kırsal kesimin ekonomik gücünün yükselmesiyle kırsal ve kentsel bütünleşmeyi hızlandırmak.
Orta ve uzun vadede büyüme hedefimiz, bölgeye bir mezbaha ve entegre et tesisi de kazandırarak hizmet kalitesini arttırmaktır.
10,400 M2’lik bir alana kurulan Canlı Hayvan Borsası’nda, biri 30 araç kapasiteli otomobil otoparkı ve kamyon otoparkı bulunuyor. Hayvanların ve araçların hijyen ve temizlik işlemlerini yapmak üzere sterilizasyon havuzu, araç yıkama ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılacağı bölümler yer alıyor. Ayrıca küçükbaş ve büyükbaş hayvanların yüklenip boşaltılabilmesi için ayrı ayrı rampalara yer verildi. Hayvanların satış için bekleyeceği açık ve kapalı padoklar, büyükbaş hayvanlar için 120, küçükbaş hayvanlar için 150 baş kapasiteli olarak belirlendi. Borsada bulunan ahırlar ise büyükbaş hayvanlar için 120, küçükbaş hayvanlar için ise 400 baş kapasitelidir.
Borsanın hayvan satış işlemlerinin gerçekleşeceği 668 M2’lik zemin katında 48 kişi kapasiteli Tüccar Tribünü ve 64 kişi kapasiteli Üretici Tribünü yer alıyor. Ayrıca, satış için salona getirilecek hayvanların büyükbaş veya küçükbaş olması durumuna göre ayrı ayrı kantar alanları ve teşhir alanları yer almaktadır."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol