Canlı Hayvan Borsası, hayvancılığı geliştirecek

Kırklareli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Satış Tesisleri açılış töreni Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. 11 Eylül 2017 saat 14.30’da başlayan açılış törenine Kırklareli ve çevre ilçelerden çok sayıda kurum kuruluş temsilcisi katılım gösterdi.

Kırklareli için önemli bir kazanım olması hedeflenen Kırklareli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Satış Tesisleri’nin açılış töreni dualar ve ardından kurban kesimiyle başladı. Tesis içerisinde devam eden programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Konuşmalar ile devam eden açılış töreni programında Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi konuştu.
“Kırklareli halkına dört dörtlük
hizmet vereceğiz”
Kırklareli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Satış Tesisleri açılış töreninde konuşan Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli’nde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2017 hasadının iyi geçtiğini ifaden Başkan Altıntel, “Sağlıklı, ruhsatlı alıcı ve satıcıyı buluşturmak, kayıt altına almak ve parasını da peşin ödemek şartıyla burada bu hayvan borsasını yapmaya karar verdik. 2014 yılında 90 milyar yatırım aldık Kalkınma Ajansı’ndan 2015 yılında da 1 milyon 200 binin bir kısmını aldık. Dolayısıyla Kalkınma Ajansının Genel Sekreterine çok teşekkür ediyorum. Sizlerin huzurunda Kalkınma Ajansı Yönetim Kuruluna ve özellikle Genel Sekreterine teşekkür ediyorum. Yüzde 50 hibe verdiler, yüzde 50’sini de biz karşıladık. Dolayısıyla bugün gördüğünüz bu tesisleri yaptık. Geriye az bir kısım kaldı. Geri kalan bölümü de en kısa zamanda bitirerek halkın hizmetine sunacağız. Dört dörtlük hizmet vereceğiz. Aşağı yukarı bu kapasite biraz Edirne Borsası’ndan ilham aldık. Yüz baş büyük ve yüz baş küçük hayvan satımı şeklinde olacak” sözlerini dile getirdi.
Kırklareli’ne Et ve Süt Kurumu’nu kazandıracağız
Kırklareli’ne kazandırmak için önemli çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, hayvancılık anlamında önemli bir il olunduğunu ifade ederek Et ve Süt Kurumu çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Altıntel, “Kırklareli için olmazsa olmazımız hijyen ve mezbaha kazandırmamız lazım. Bunun için de AK Parti Kırklareli Milletvekilimiz ile kapı kapı dolaşıyoruz. Bakanımıza, bakan yardımcımıza gittik.
Türkiye’nin şuanda 13 ilinde Et ve Süt Kurumu var. Trakya’da Et ve Süt Kurumu hiç yok. Trakya’da en çok büyükbaş ve küçükbaş hayvan Kırklareli’nde var. Dolayısıyla Et ve Süt Kurumunu buraya getirip, yan taraftaki araziyi kendilerine verip, entegre haline getirmek istiyoruz. Bundan sonra da hijyenik birinci sınıf bir mezbahamız olsun. Maalesef birinci sınıf bir mezbahamız yok. Dolayısıyla Et ve Süt Kurumu ile ilgili sizden de ok yardım bekliyorum. Dosyamızı hazırladık. Fizibilitesini yaptık. Kurulmaması için hiçbir sebep yok sözlerini kaydetti.
“4 buçuk milyon TL’lik finansman sağladık”
Oda ve borsa çalışmalarına büyük destekler verildiğini ifade eden Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Bu güzel neticeyi sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel’in de ifade ettiği gibi Trakya bölgesi, Kırklareli özellikle tarım ve hayvancılıkta önemli bir yer. Özellikle hayvancılıkta, süt ve süt ürünlerinde çok önemli bir yer. Biz de bu kapsamda Trakya Birliğimiz’de tarım ve havyacılıkta ve bunun gıda sanayisinde ve sanayileşmesi noktasında ciddi destekler veriyoruz. Bu kapsamda bu kurulan borsamız inşallah Kırklarelimiz’e hayvancılık sektöründe modern ve teknolojik sistemler kurularak bölgenin sürdürülebilir kalkınmaya ve bu kalkınma sağlarken kaliteli ve hijyenik olmasına katkı sağlayacak bir gelişmedir.
4 buçuk milyon TL finansman ile beraber oda ve borsalarımızın projelerine destek sağlamış bulunuyoruz. Ve aynı zamanda oda ve borsalarımız ile beraber iş birliği içerisinde çeşitli eğitimler veriyoruz. Bu kapsamda; iç ticaret eğitimleri veriyoruz. Dış ticaret eğitimleri veriyoruz. Proje yazma eğitimleri veriyoruz. Ve şuanda bin 600 tane üyemize bu destekleri verdik” sözlerini dile getirdi.
“Kırklareli üretim üssü, üretim deposu”
Kırklareli’nin hayvancılık ve tarım için çok önemli bir nokta olduğunu dile getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu “Trakya’da tarım ve hayvancılık çok önemli. Aslında burası üretim üssü, üretim deposu. Bu bölgede tarım ve sanayi, tarım ve hayvansal üretimi ve buna bağlı sanayinin önemli bir merkezi. O yüzden de bölgemizde tarım ve hayvancılığı daha da geliştirecek alt yapı yatırımlarına ihtiyaç duyuyoruz. İşte Kırklareli’nde hayvancılık daha iyi gelişsin diye Canlı Hayvan Borsası’nı hayata geçirdik. Kırklareli Ticaret Borsası’nı tebrik ediyorum. Başkanımız, tüm üyelerini, meclisini ve tüm üyelerini kutluyorum. Tabi bu borsanın yapılmasında katkı sağlayan Valimiz, belediyemiz, bütün katkı sağlayanlara hepsine teşekkür ediyorum.
Peygamber efendimizin dediği gibi; ‘Malınızı pazarda satın.’ Şimdi Pazar burası, bu iş vizyon işi. Bunlar burada bu işleri yaparken büyük işlerin mimarları oluyorlar. Ben başkanımız ile gurur duyuyorum” sözlerini dile getirdi.
“Üretici mağdur olmayacak”
Yapılan borsa ile birlikte üreticilerin mağdur olmayacağının da altını çizen Başkan Hisarcıklıoğlu “Üretici yani hayvan besleyen kardeşimiz burada mağdur olmayacak. İşte alışlar burada, satışlar burada. Eğer malına iyi bir fiyat çıkmadığını görürse malını satmamakta serbest. Ama alıcı almakta mecbur. Almaktan vazgeçerse cezasını ödüyor. İşte burada tam moderne bir Pazar ekonomisinin bir unsurunu Kırklarelimiz tamamlamış oldu. Bugün borsalarımız dünyaya örnek hale geldi. Ülkemizde 113 borsamız da modern borsacılık uygulamalarıyla üyelerine hizmet sunuyor” şeklinde konuştu.
“Bölgeye uygun…”
AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, yapılan çalışmaların bölgenin doksuna uygun çalışmalar olduğuna değinerek, “Bu gün Kırklareli’nde önemli bir proje için buradayız. Bu projenin devamı da var. Bölge kalkınmak için bölgesine de uygun olan tarımsal ve hayvansal kalkınma stratejisinin benimsedi. Bu tabi sanayinin, ticaretin ve diğer kolların dışlanması anlamına gelmiyor. Bu kalkınma stratejisi kapsamında önemli tesisler yapıyoruz” dedi.
“Amacımız bölge insanının burada
doğması ve doyması”
Bölgenin kalkınmasına değinen AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, “ Amacımız bölge insanının burada doğması ve doyması. Tarımsal varlıklarını, ormanlarını, meralarını, arazilerini, topraklarını ve yüzey alt sularını kalkınmayla birlikte koruyabilmek. Yani kalkınmanın yanında korunmayı yapamazsak hiçbir kıymeti kalmıyor. Gelecek nesillere bırakacak toprağımız, suyumuz ve ormanlarımız da var. Bununla beraber İstanbul gibi Türkiye’nin en büyük tüketim merkezinin yanındayız. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ doğru birleşme yaşarsa çok güçlü olur” sözlerini dile getirdi.
“Az laf, çok iş”
Açılış töreninde konuşan Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Kırklareli’nde özellikle hayvancılık ile ilgili önemli çalışmalar içerisinde olduklarını ifade ederek “Değerli Başbakanımız ne der; ‘Az laf, çok iş’ o yüzden fazla uzatmadan konuşmamı bitireceğim. Biz elimizden gelen çalışmayı başlattık. Yani Türkiye’de bir eksiklik var. Bu bir meslek olarak görülmüyor. Bunu ne zaman bir meslek haline getirirsek bu konuda bir patlama olacağına inanıyorum. Bunun başlangıcını da inşallah Kırklareli’nden yapacağız. Bu manada da çalışmayı başlattık. Özellikle hayvancılığı meslek haline getireceğiz. Bununla ilgili gerekli talimatı verdim. Hatta Kalkınma Ajansı’na da Tekirdağ Belediyesi’nin bu manada bir fizibilite raporu hazırlatmayı düşünüyoruz. Bunu da buradan ilk defa açıklıyorum. İnşallah hayırlı olacak. Bu tesisin açılışında emeği geçen herkesi kutluyorum. Kırklareli hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini dile getirdi.
Açılış törenine katılım
çok geniş oldu
Kırklareli için önemli bir kazanım olarak açılışı gerçekleştirilen Canlı Hayvan Borsası açılışına AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Türk Kızılayı Kırklareli Şube Başkanı Ruhan Uzunlar, Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ve Kırklareli Esnaf Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, AK Parti İl Başkanı Alper Çiler, Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Özün, Babaeski Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Öner, Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin isimleri katılanlar arasında yer aldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol