Çanakkale Şehitleri Anıldı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında 18 Mart 2023 Cumartesi günü Kırklareli Şehitliği ve Kırkşehitler Anıtı’nda tören düzenlendi. İlk tören saat 10.00’da Kırklareli Şehitliğinde yapıldı. Şehitlik Anıtına çelenk sunumunun yapıldığı töreni şehit mezarlarının ziyaret edilmesi izledi. Şehitler için dualar edildi. Mezarlarına karanfiller bırakıldı. Ardın Rektörlük Kültür Merkezinde Anma Töreni gerçekleştirildi. 

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Kırklareli Şehitliğinde tören düzenlendi. Tören Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Gazi Yakup Yürükçü ve Dernek Üyelerinin Şehitler Anıtına çelenk sunması ile başladı. Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale Şehitleri arısına 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı askerleri tarafından saygı atışı yapıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Gazi Yakup Yürükçü yaptı. 
Yürükçü, “Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatları ile kazanılan bu zafer İstiklal Harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti’ne giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur. Şanlı tarihimizde bütün görkemi ile yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin ve fedakarlığın sayısız örneklerini sergileyen Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin neleri göze alabileceğinin en güzel örneklerinden biridir. 
7’sinden 70’ine tüm Anadolu insanı bu zaferden aldığı güçle Kurtuluş Savaşını başlatmış ve Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur” dedi.
Ardından Kırklareli Vali Vekili Dr. Yusuf Güler Şehitlik Defterini imzaladı. Güler, “Aziz Şehitlerimiz; Çanakkale de soylu ve yüce bir savaş verdik. Tüm savaşlarımız gibi… Çanakkale Türk’ün kahramanlık destanıdır. Çanakkale Türk’ün destanlaşan bir zafer abidesidir. ‘Size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum’ diyen büyük komutan en büyük Türk Atatürk’ün müthiş askeri dehası ve yüzbinlerce Mehmetciğimizin asil kanlarıyla yazılmıştır. Mehmetciğimize ve yüce Türk ulusuna düşen ölerek ölmezlikler yeşerten kahramanların, milletin sesini duyurmaktır. Bu zafer kendine en yaraşır biçimde kutlanmalıdır. Dünya durdukça Anadolu göklerinde şehit allarına bürünmüş bir ay ve yıldız ve Atatürk’ün eseri Türkiye Cumhuriyeti baki kalacaktır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından şehitler için Kuran’ı Kerim ve dualar okundu. Daha sonra şehit mezarları ziyaret edilerek karanfil konuldu. 
Buradaki anma töreninin ardından Kırkşehitler Anıtı ziyaret edildi. Burada da şehitler için dualar edilerek anıta karanfil bırakıldı.
Düzenlenen törenlere Kırklareli Vali Vekili Dr. Yusuf Güler, Kırklareli Belediye Başkan Vekili Elmas Büyükdere, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Cüneyt Arıkan, Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Gazi Yakup Yürükçü, Cumhuriyet Başsavcısı Hazım Aslancı, Adalet Komisyonu Başkanı Hüseyin Gedik, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bülent Şengörür, siyasi parti temsilcileri, şehit ve gazi aileleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Rektörlük Kültür Merkezinde Anma Programı
Bu anlamlı günde saat 11.00'de Rektörlük Kültür Merkezinde Kırklareli Fen Lisesi'nin hazırladığı bir anma programı da gerçekleştirildi. Şehitlikte düzenlenen törene katılan protokol daha sonra Rektörlük Kültür Merkezine geçti. Saygı duruşunun gerçekleşmesi ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemi belirten konuşmalar yapıldı. Vali Vekili Yusuf Güler yaptığı konuşmasında; "Çanakkale Türk'ün kahramanlık destanıdır. "Size taaruzu değil, ölmeyi emrediyorum" diyen Ulu Önder, büyük deha Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Mehmetçiğimizin asil kanlarıyla yazılmış bir destandır. Çanakkale toplara, tüfeklere karşı; fedekarlığın, cesaretin ve kahramanlığın savaşıdır. Emperyalizme karşı milli ve haklı bir mücadeledir. Çanakkale'de etten ve kemikten kaleler yapılmış ve düşman böyle durdurulmuştur" dedi. Program daha sonra "Silahını Bırakmaya Asker" isimli kısa temsili oyun ile devam etti. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yıl dönümü dolayısıyla sergilenen oratoryo ile program son buldu. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol