ÇYDD’den 8 Mart çelengi

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla cumartesi günü Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda çelenk töreni ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Dernek Başkanı Birsen Meriç okudu. Meriç açıklamasında kadınların hak ve özgürlüklerinin demokratik ortamlarda gelişeceğini kaydetti. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla cumartesi günü Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından çelenk töreni ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Dernek Başkanı Birsen Meriç okudu. Meriç açıklamasında, “Atatürk Devrimleri ve Cumhuriyet projesi, çağımızın en başarılı çağdaşlaşma, özgürleşme ve aydınlanma projesidir. Temelleri, demokrasinin ilk ışıkları kabul edilen yasalar ve uygulamalarla atılmıştır. Bundan 94 yıl önce, 17 Şubat 1926'da kadınla erkeği eşit kılan Medeni Kanun kabul edildi. Atatürk Devrimleri ve Cumhuriyet projesi, çağımızın en başarılı çağdaşlaşma, özgürleşme ve aydınlanma projesidir. Temelleri, demokrasinin ilk ışıkları kabul edilen yasalar ve uygulamalarla atılmıştır. 17 Şubat 1926'da kabul edilen Medeni Kanun, bunların başında gelir.
“Medeni Kanun, kanun önünde kadın erkek eşitliğini kabul etti”
Medeni Kanun'un kabul edilmesiyle kişiler hukuku, aile, miras, eşya hukuku ilişkilerinde dini hukuk yerine laik hukuk kabul edilmiştir. Yasa, özellikle kadınlara tanıdığı haklar açısından toplumun aydınlık yüzü olmuştur. Medeni Kanun, kanun önünde kadın erkek eşitliğini kabul ederek kadınların ve bunun sonucu toplumun önünü açan en önemli devrim yasasıdır. Medeni Kanun, kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal yaşamda yerini almasının başlangıcıdır.
“Kadınların hak ve özgürlüğü demokratik ortamlarda gelişir”
Ülkemizde kadınlar egemen kültür nedeniyle daha az eğitime, daha az ekonomik ve mali kaynağa, özerkliğe karar alma yetkisine sahiptir. Kadınlar düşük ücretli, kayıt dışı, sosyal güvenliksiz işlerde çalışıyor. Ev işleri de kadına bakıyor. Üstüne üstlük kadın bir de şiddet görüyor. Bunun nedeni eşitsiz güç ilişkileridir. Kadınların hak ve özgürlüğü demokratik ortamlarda gelişir. Gittikçe muhafazakârlaşan toplumlarda kadınların yaşam biçimi, bedeni üzerindeki haklar, çalışma hakkı, giyimi erkekler tarafından kullanılan haklar haline gelir. Oysa dünyada yönetimler toplumsal cinsiyet eşitliğine verdikleri önem ve yaptıkları katkı ölçüsünde toplumsal gelişmede ve ekonomide başarılı oluyor. Eşitlik ekonomide verimliliği ve gelişmeyi artırır. Bu nedenle yönetimlerin kadınlara fırsat eşitliğini sağlayacak politikalar üretmesi ve bu eşitliğin önündeki engelleri kaldırması gerekir. Cumhuriyet Devrimini bir kadın devrimi haline getiren Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Medeni Kanun'un mimarı Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'u saygıyla anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol