ÇÖZÜL/E/MEYEN ÇEVRESEL RİSK: BAZ İSTASYONLARI!

Tüketici Hakları Derneği ile Çevre Mühendisleri Odası 2011 tarihinde 21.04.2011 tarih ve 27912 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Elektronik Haberleşme Cihazlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan Şiddetinin Uluslararası Standartlara Göre Maruziyet Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Kontrolü ve Denetimi Hakkında Yönetmelik" in iptaline ilişkin bir dava açmıştı.
Açılan davada, Danıştay 13.Dairesi tarafından 22.05.2015 tarihinde Yönetmeliğin 4. maddesinin 1. fıkrasının (n) bendi, 6. maddesinin 2. fıkrası, 16. maddesinin tamamı ve geçici 1. maddesi ile birlikte 8. maddesinin 6. fıkrası ve 9. maddesinin 2. fıkrası iptal edilmiştir.
Danıştay'ın iptal kararına göre, çevre hukukunun temel ilkelerinden olan ihtiyat ilkesi dikkate alındığında; yerleşim yerlerine, okul öncesi eğitim ve temel eğitim kuruluşları ile çocuk parklarının yakınına montajı yapılan baz istasyonları, televizyon ve radyo vericilerinin tamamı kaçak hale gelmiştir.
Danıştay 13. Dairesi tarafından verilen bu karara göre, insanların ikamet ettiği yaşam alanlarına, eğitim kurumları ve çocuk parklarının çevresine baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin montajı yapılamayacaktır. Ayrıca, Danıştay 13. Dairesinin vermiş olduğu bu kararda çok önemli bir çevresel kazanım ise, baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerine ait Türkiye'de uygulanan elektromanyetik alan şiddeti limit değerlerinin iptal edilmesidir. Diğer taraftan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından söz konusu baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerini kuran firmalara verilen güvenlik sertifikaları da Danıştay 13. Dairesince geçersiz kılınmıştır.
Bu karardan sonra, söz konusu baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin derhal mühürlenmesi ve kaldırılması gerekmektedir. Bu konudaki uygulamalar için ise, ilçe belediyeleri tam yetkilidir.
Bundan böyle, tüketiciler ilgili belediyelere başvuruda bulunarak, yukarıda belirtildiği şekilde kaçak hale gelen baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericiler için yasal yaptırım isteyebilirler. Zira, eğer bir hukuk devletinde yaşıyorsak eğer, bu karardan sonra;
" DANIŞTAY KARARINA GÖRE, YERLEŞİM YERLERİNE BAZ İSTASYONLARI, TELEVİZYON VE RADYO VERİCİLERİNİN MONTAJI YAPILAMAYACAKTIR!..
" BAZ İSTASYONLARI İLE TELEVİZYON VE RADYO VERİCİLERİ İÇİN UYGULANAN ELEKTROMANYETİK ALAN ŞİDDETİ LİMİT DEĞERLERİ İPTAL EDİLMİŞTİR!..
" YERLEŞİM YERLERİNE KURULAN TÜM BAZ İSTASYONLARI İLE TELEVİZYON VE RADYO VERİCİLERİ DANIŞTAY KARARINA VE İHTİYAT İLKESİNE AYKIRI DURUMDADIR!..
" YERLEŞİM YERLERİNE, EĞİTİM KURUMLARI VE ÇOCUK PARKLARININ YAKINLARINA KURULAN BAZ İSTASYONLARI İLE TELEVİZYON VE RADYO VERİCİLERİNİN TAMAMI KAÇAK HALE GELMİŞTİR!..
" DANIŞTAY KARARINA VE İHTİYAT İLKESİNE AYKIRI KURULAN TÜM BAZ İSTASYONLARI İLE TELEVİZYON VE RADYO VERİCİLERİNİN DERHAL MÜHÜRLENMESİ VE KALDIRILMASI GEREKMEKTEDİR!..
TEKSTİL VE GİYİM EŞYALARINDA KULLANILAN KİMYASALLAR
Tekstil ürünleri ve giysilerimizde renklendirici ve boyama maddesi, tutuşmayı geciktirici madde, çekmezlik ve buruşmazlık maddesi, baskı-bitirme ve temizleme işlemlerinde kullanılan madde, antibakteriyel - antibikrobiyal madde ve diğer çeşitli amaçlarla kullanılan bir çok kimyasal madde bulunmaktadır
Tekstil ürünleri gıda maddelerinden sonra insan bedeniyle en çok ilişkide olan ürün grubudur. Kıyafetlerimizin üzerindeki boya artıkları ve kimyasallar, ter ve solunum yoluyla vücudumuza nüfus ediyor ve sağlığımızı en az gıda maddelerindeki kimyasallar kadar etkiliyor. Yapılan bazı araştırmalara göre bu kimyasalların bir kısmı alerjilere neden oluyor ve kanser riski taşıyor.
Günümüzde kullanılan tekstil ürünlerinin büyük çoğunluğunun ana maddesi elyaf. Elyaf, doğal ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Doğal elyaflar hayvanlardan ve bitkilerden elde edilirken, sentetik elyaflar petrol ve türevleriyle bazı kimyasallardan yapay olarak üretiliyor. Ucuza mal edilmeleri, ütü ve yıkama kolaylığı nedeniyle sentetik kumaşlar tekstil sektöründe son derece gözde.
Pamuklu ürünler de düşünüldüğü kadar sağlıklı değil. Pamuk üretiminde çok yoğun tarım ve böcek ilacı kullanılıyor. Tarım arazilerinin yüzde 2.4'ünün pamuk tarımı için kullanılmasına karşın, toplam tarım ve böcek ilacıyla kimyasal gübrenin yüzde 25'i pamuk tarımında kullanılıyor. Pamuk tarladan sonra da nihai ürün olana kadar birçok kimyasal işlem görüyor. Özellikle, pamuğun ağartılması aşamasında kullanılan kimyasallar ve kükürt içeren boyar maddeler ürün üzerinde kalıntı bırakıyor. İşlenme aşamasında da pamuk liflerine alevlenmeyi geciktiriciler, ağartıcılar, kimyasal yumuşatıcılar, sentetik vaks ve son olarak da formaldehit sprey ekleniyor. Bu maddeler yıkamayla çıkmıyor ve doğrudan derimize ve soluduğumuz havaya nüfuz ediyor.
Tekstil Kimyasallarının işlevi ve sağlığa etkileri
Formaldehit
Formaldehit; uçucu, renksiz bir gaz olup küçük miktarlarda atmosferde, tütünde, tutkal ve hava kirliliğinde bulunur. Bu uçuculuk özelliğine uygun olarak, formaldehit bulaşıcıdır. Eğer formaldehit ihtiva etmeyen bir giysinin üstüne formaldehit içeren bir giysi konulursa, bu giysi bundan etkilenip formaldehitli olacaktır. Tekstilde Formaldehit ve formaldehit açığa çıkaran bileşikler çekmezlik apresi ve buruşmazlık bitim işlemi, boya ve baskının korunması ve fiksasjı için kullanırlar.
Sağlığa Etkileri: Formaldehit alerjiye, kaşıntıya, egzamaya, yüksek miktarları akciğer kanserinin nedenidir.
Azo Boyarmaddeler
Avrupa Birliği 2004/21/EC direktifi ile 24 amin grubu içeren azo boyarmaddenin kullanımı 30 ppm ile sınırlandırılmıştır. Bazı azo boyarmaddeleri, boyama sonucunda serbest amino gruplarının oluşmasına sebep olurlar. Oluşmuş bu serbest amino gruplarının 4 tanesi kesin kanserojen, diğer 20 tanesi ise muhtemelen kanserojen olarak adlandırılmaktadır. Bugün dünya üzerinde yaklaşık olarak 3500 kadar azo boyarmadde vardır. Azo boyarmaddeler, dünyadaki boyarmaddelerin %65'ini oluşturmaktadır.
Sağlığa Etkileri: Kanserojendir.
Alerjen/Dispers Boyarmaddeler
Bu boyarmaddeler sentetik tekstil ürünlerini (polyester, polyamid, asetat, nylon) boyamak için kullanılırlar.
Sağlığa Etkileri: Alerjiye ve ciltte tahrişe neden olurlar.
Kanserojen Boyarmaddeler
Avrupa Komisyonu Kararı 2002/371/EC'e göre yasaklanmıştır. Selüloz, asetat elyafı ve bir kısım yeni sentetik elyafı boyamak için özel olarak geliştirilmişlerdir. Haslıkları oldukça iyidir ucuz ve kolay ulaşılabilirlikleri vardır, tüm bunlar bu boyarmaddelerin tercih edilmelerine neden olmuştur. Ancak, bu boyarmaddelerin kanser yapıcı özellikleri tespit edilmiştir. Bu nedenle, ürünlerde kullanımı tamamen yasaklanmıştır.
Sağlığa Etkileri: Kanserojendir. Bu tip boyarmaddeler deri ile temas sonucu deri tarafından kolayca absorblanırlar.
Klorlu Organik Taşıyıcılar
Klorlu taşıyıcılar baskı, bitirme ve temizleme işlemlerinde kullanılan taşıyıcı maddelerdir. Ayrıca polyester boyalarda, temizlik ürünlerinde ve yağ ve yapıştırıcı gibi maddelerin çözülmesinde kullanılır.
Sağlığa Etkileri: Karaciğer, böbrekler ve sinir sistemi üzerinde etkilidir. Baş ağrısı, baş dönmesi ve ciltte tahrişe neden olur.
*YARARLANILAN KAYNAK
1-http://www.milliyet.com.tr/tekstilde_kanser_riskine_dikkat
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol