CHP’nin İl Genel Meclis Üyesi Üstün Uzunköprü’den Göçün Sebeplerini Sıraladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclis Üyesi ve CHP Uzunköprü 1. sıra İl Genel Meclis Üyesi adayı ve Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mustafa Üstün, geride bıraktığımız günlerde Uzunköprü’nün nüfusunun azalması ve bir o kadar da Uzunköprülünün dışarıda vatandaşın yaşaması üzerine açıklamalarda bulundu. İlçemiz Uzunköprü’de göçün nedenleri olarak yapılan yanlış tarım politikaları, Ergene Nehri kirliliği ve istihdam alanlarının sağlanmaması gibi nedenleri sıralayarak, biran önce bu yanlışlıklardan dönülmesi için yetkililere seslendi.


Göçün sebeplerini sıralayan CHP İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Üstün, yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Tarımı bitirilen her ilçe küçülüyor. Tarımsal ve hayvansal girdi fiyatları yükseltilirse, tarım arazilerinin tarım dışı kişilere satışına izin verilirse, tarımda kazanç düşerse, insanları tarıma dayalı ekonominin olduğu yerlerde doyuramazsan, gençleri tarıma yönlendiremezsen, Sadece tarım dışı ekonomisi olan ilçeler ayakta kalır. İşte bu yüzden, bir değil üç Uzunköprü dışarıda olur. Biraz rakamlar üzerinden gidelim. Uzunköprü Ziraat Odasının yaklaşık olarak 14.000’e yakın kayıtlı üyesi bulunmaktaydı. 2001 yılından itibaren yapılmaya başlanan çiftçi kayıt sistemi ile 10.000 bin Çiftçi ÇKS’ye kayıtlı iken bugün rakam 5500'e düşmüştür yapılan 21 yıllık yanlış tarım politikaları yüzünden aktif kişilerin %45'i ya tarımı terk etmiş yada göç etmiştir. İşte bu yüzden Bir Uzunköprü’de dışarı’da Hayvancılıkta sütün fiyatı ile Enflasyonun düşeceğine inanırsan, içeride üreticiyi desteklemek yerine ithalat yaparsan, paramız var ki alıyoruz dersen, elleri nasırlı üreticiyi ezersen, Her bir tanesi yürüyen fabrika olan (2008-2010 yılları arasında yaklaşık 1 milyon anaç sığır kesilmiştir) damızlık anaç sığırları kesime göndermek zorunda bırakırsan” dedi.
“80 TONLUK SÜT ÜRETİMİ 15 TONA GERİLEDİ”
Üstün, “Bir Uzunköprü' daha dışarıda olur. 2000’li yıllarda 80 ton günlük süt üretirken bugün rakamlar 15 tonlara gerilerse. Bir Uzunköprü daha dışarıda olur. Trakya'nın Can damarı Uzunköprü’nün Hayat kaynağı Ergene Nehri’ni zehirletirsen Bir Uzunköprü daha dışarıda olur.
Bedeli ölçülemeyecek kadar büyük olan eğitim sistemini değiştirip köy okullarını kapatırsan, eğitimi şehirlere taşırsan, özel okulları destekleyip eğitim sisteminin içini boşaltırsan, Hatta iddia edilenin aksine okullar köyde nüfus azaldığı için kapatılmadı okullar kapatıldığı için köy nüfusları azaldı. İşte bu yüzden bir Uzunköprü daha dışarıda. Gelelim Uzunköprü OSB’ye. İstihdam kaynaklı verdiği göçün önüne geçip ilçe ekonomisine mutlak katkı hedefiyle yola çıkılan 2017 yılında kurulmaya başlanan Uzunköprü organize sanayi bölgesi için yer tespitinde yapılan hata ve bu hatada ısrarcı olunması OSB’nin 8 yıl gibi uzun bir zamanın kaybedilmesine sebep olmuş. Maalesef ki Bakan yardımcısının Uzunköprü ye gelerek 3 bin kişilik istihdam sağlayacak olan Çikolata Fabrikası da yılan hikâyesine dönünce (Hem de binlerce başvuru varken) İşte bu yüzden bir Uzunköprü daha dışarıda olur” dedi. (Haber Merkezi)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol