CHP’li Vekillerden Çifte Soru Önergesi

CHP Kırklareli Milletvekilleri Turabi Kayan ve Vecdi Gündoğdu, TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle ayrı ayrı verdikleri soru önergeleri ile çayır tırtılını sordular. Turabi Kayan, önergesinde yapılan çalışmaları ve Trakya bölgesinin afet bölgesi ilan edilip edilmeyeceğini, Vecdi Gündoğdu ise zarara uğrayan çiftçinin mağduriyetinin ne zaman giderileceğini ayrıca uçak, drone ve ilaç desteğinin ne kadar yapıldığını sordu. 

CHP Kırklareli Milletvekilleri Turabi Kayan ve Vecdi Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM başkanlığına birer soru önergesi verdiler. 
Bu kapsamda Turabi Kayan, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesine ilişkin talebinin yer aldığı soru önergesine gerekçe olarak; “Çiftçilerimiz bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmayla birlikte artan maliyetlerin altında ezildiklerini söyleyen çiftçilerimiz, her geçen gün daha fazla çiftçinin tarımsal üretimden vazgeçtiğini söylemektedir. Çiftçilerimiz tüm bu olumsuzluklara rağmen üretmek için çabalarken; şimdide, Trakya'da milyonlarca dekar alanda ekili ayçiçeği tarlaları “çayır tırtılı” istilasına uğradı. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerimizde etkili olan “çayır tırtılı”, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek, büyük verim kaybına neden oluyor” açıklamasında bulundu. 
Kayan Bakan Kirişçi’ye bu anlamda iki soru yöneltti. Kayan’ın önergesinde yer alan sorular şöyle;
“1- Tarım ve Orman Bakanı olarak; Trakya Bölgemizi, yaşanan “çayır tırtılı istilası” sebebi ile “Doğal Afet Bölgesi” ilan etmeyi ve Devletimizin tüm imkânlarını seferber ederek çiftçilerimizin yanında olmayı düşünüyor musunuz?
2- Konunun uzmanları ve Ziraat Odaları, acil olarak “ilaçlama uçakları ve Drone’lar” ile müdahale edilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır. Bakanlık olarak; konunun uzmanlarının bu talepleri doğrultusunda yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?”
Kırklareli’nde çiftçiye 
verilen dron, ilaç uçak 
desteğini sordu
CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ise önergesine ilişkin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi;
“Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerimizde binlerce dekar alanda ekili ayçiçeği tarlalarımız ve çevresi ‘Çayır Tırtılı' istilasına uğramıştır.
Trakya illerimizde etkili olan “Çayır Tırtılı Zararlısı” bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek büyük verim kaybına neden olmakta ve hızla yayılmaktadır.
Kırklareli’nde ve tüm Trakya’da üreticimizi kaygılandıran çayır tırtılı zararlısına karşı çok hızlı ve etkili bir mücadele yapılması yaşamsal önem taşımaktadır.”
Bakan Kirişçi’ye 4 soru yönelten Gündoğdu şu soruları sordu;
“1.Kırklareli ilimizde ve Trakya bölgemizin büyük bir bölümünde Temmuz ayının ilk günlerinde görülmeye başlanan ve süratle yayılan “Çayır Tırtılı Zararlısı” ile Bakanlığınızın yaptığı mücadele kapsamında; Kırklareli çiftçisine ilaç, uçak ve drone desteği yapılmış mıdır, yapıldı ise ne zaman ne kadar yapılmıştır, yapılan destekler yeterli midir?
2.Bakanlığınızın yaptığı mücadeleye rağmen Kırklareli ve çevresinde ne kadar ürün kaybı beklenmektedir, üreticinin, Kırklareli çiftçisinin mağduriyetleri ne zaman ve nasıl giderilecektir?
3.Trakya bölgesini etkileyen “Çayır Tırtılı Zararlısı” Kırklareli, Edirne, Tekirdağ illerimizde ne kadar tarım alanımızı etkilemiştir, illere göre yapılan mücadele kapsamında her bir ilimize ne kadar ilaç, uçak ve drone desteği yapılmıştır?
4.Ülkemizde ayçiçeği üretiminin yüzde 40-45’i gerçekleştirilen Kırklareli ve Trakya bölgemizde ayçiçeği ekim alanlarına feromon tuzakları asılıp kontrolleri yapılmış mıdır, zamanında ilaçlama veya feromon kullanarak (biyolojik) mücadele yani entegre mücadele yöntemi uygulanmış mıdır, uygulanmadı ise neden uygulanmamıştır?” (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. erken tanı+önlem 22 Temmuz 2022 Cuma 18:09:58

    Her çeşit üretim düşmanı farklı mendebur türü gibi ayçiçeği düşmanı yandaş tırtıl da yağmur rüzgarla gelmiyor aniden yoktan da varolmuyor. Ekim öncesi toprak tohum tahlilinde tırtılül prima tespiti yapılabilir sonradan ağlanmayabilir eğer birileri lab larva tohumları serpmiyorsa kasdî orman yangınları gibi

  2. Aaa iki vekilimiz varmış. 08 Eylül 2022 Perşembe 21:17:38

    Vecdi beyi her zaman halk içinde görebiliyoruz ama ikinci bir Chp.li vekilimiz varmış ilk defa kürsüde gördük. Seçimler yaklaşırken kendini hatırlatma isteği diye yorumluyorum. Umarım Kırklarelililer için çalışacak vekiller olur. Böyle ortada görünmeyip seçim zamanları adını interneten bakarak hatırlayacağımız vekil değil.