CHP’den eğitim için 12 sorun 12 çözüm

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli İl Teşkilatı Çarşamba günü Halk Toplantısı’nda ülke ve Kırklareli gündemini değerlendirdi. Gündemin en önemli maddelerinden birisi CHP Genel Merkezi’nin eğitim hakkında sunduğu 12 sorun ve çözümü oldu. 12 maddelik bildiri İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık tarafından partililere okundu.

Geçtiğimiz gün parti binasında gerçekleştirilen Halk Toplantısında konuşan CHP İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı dağ gibi sorunlarla başladığını söyledi. Eğitimin 81 milyonun sorunu, gelecek planı, umudu olduğunu dile getiren Çobancık, “Laik, bilimsel, demokratik ve parasız eğitim hakkının herkese verilmesi için mücadelemiz devam ediyor, edecek...” dedi.
Eğitimde Fırsat-İmkan Eşitliği
Parti olarak eğitimde 12 temel sorun olduğunu ifade eden İl Başkanı Çobancık, bu sorunları ve çözümlerinin partisi tarafından yazıldığını söyledi ve 12 sorun ve çözümünü paylaştı. Devlet okullarında okuyan her çocuğa 500 lira katkı payı verilmesini gerektiğini belirten Çobancık, “Okullar açılmadan önce, devlet okullarında okuyan her çocuğa, eğitime katkı payı olarak 500 TL verilmelidir. Özel okuldaki çocuğumuza 5000-TL verildiğine göre bu da verilebilir. Taşımalı eğitime son verilmelidir. İkili eğitim sistemi kaldırılarak, tam gün eğitim sistemine geçilmelidir. Birleştirilmiş sınıf uygulaması sonlandırılmalıdır. Her okulda öğle yemeği ücretsiz verilmelidir. Velilerden kayıt parası ve okul masrafları alınmamalıdır” şeklinde konuştu.
“Ülkemizin Kıt Kaynaklarını Betona Değil
Beyne Kanalize Etmeliyiz”
Tasarruf tedbirleri kapsamında Milli Eğitime ayrılan bütçede kesinti yapılacağını dile getiren Tayfun Okan Çobancık eğitime daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini dile getirerek konuşmasında şunları kaydetti. “Tasarruf tedbirleri kapsamında Milli Eğitime ayrılan bütçeden kesinti yapıldı. Hiçbir medeni ülkede eğitim bütçesinden kısılarak tasarrufa gidilemez. Ülkenin can damarları kesilerek tasarruf yapılamaz... Aksine krizlerin pençesinden kurtulmak için eğitime daha fazla bütçe ayırmak gerekir. Çünkü eğitime ayrılan pay geleceğe yapılan yatırımdır. SEKA'yı özelleştirip kâğıt ihtiyacımızı dışarıdan karşılamaya başladık. Şimdi çocuklarımızın kitaplarını basacak kâğıt sıkıntısı yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Eğitimin Bilimsel Niteliğini
Korumalıyız
Laik, bilimsel ve demokratik olarak tüm vatandaşlara parasız eğitim verilmesi gerektiğini söyleyen Çobancık ;”Milli Eğitim Bakanlığı tarikat ve cemaatlerin eğitimle olan ilişkisini kesmeli, kimi vakıf ve derneklerle yaptığı protokolleri derhal iptal etmelidir” diye konuştu.
Eğitimde Paradigma Değişikliğine İhtiyaç Vardır
Sadece piyasacı, çıkarcı ve çağ dışı eğitime dayalı öğretim programı anlayışı ile öğrenci yetiştirilemeyeceğini söyleyen Kırklareli CHP İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık; “Eğitim felsefemiz çağdaş eğitim anlayışına dayanmalıdır. Çocuklarımızı geleceğe hazırlayan, geleceğin dünyası ile buluşturan, çağdaş, demokratik, laik ve bilimsel öğretim programları oluşturulmalıdır” dedi.
Eğitimde Dönüşüm Yaparken Partizanca
Davranmamalıyız
Eğitim sisteminin siyasallaşmasının önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren Çobancık, atamaların talimatla değil liyakat esasına göre yapılması gerektiğine vurgu yaparak mülakat sistemine son verilmesi, gerektiğini buna bağlı olarak da atamalarda hak edenlerin atamasının gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çobancık daha sonra KPSS'de yüksek puan alıp atamaya hak kazanan, ancak mülakatta çok düşük puan verilerek elenen öğretmenlerin haklarının iadesi yoluna gidilmesi gerektiğini söyledi. “Okul türleri Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir” diyen Çobancık talep edilmeyen ve çok az sayıda öğrencisi olan okul türleri, talep fazlası olan okul türlerine dönüştürerek sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.
Kadrolaşmayı hedefleyen atamalar sonlandırılmalıdır
AK Partili eski milletvekillerinin Rektör olarak atanmalarının kamu vicdanını yaraladığını ve Rektörlük için 3 yıl profesörlük şartının kaldırılarak, kişiye özel atama yapılmasının kabul edilemez olacağını söyleyen Çobancık ; "Üniversitelerin siyasallaşması yanlıştır. Üniversiteler özgür üretim ortamları olmalıdır. Rektör ve dekanlar atamayla değil, öğretim üyeleri tarafından seçimle belirlenmelidir" diye konuştu.
Sınav Odaklı Eğitim Derhal Terk edilmelidir
Sınav odaklı eğitimin terk edilmesi gerektiğine vurgulayan Çobancık çocukların yeteneklerini ve ilgi alanlarını ortaya çıkartacak eğitim modellerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ezberci ve sınav odaklı eğitimlerin çocuklara daha çok zarar verdiğini dile getiren İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir dedi. Çocukları istemedikleri okul türlerinde okumaya zorlayan LGS sistemi yerine çocukların ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre yönlendirilerek, istedikleri lise türünde okumaları sağlanması gerektiğini , başarının sırrının öğrencilerin ilgi alanlarının ve yeteneklerinin tespit edilerek o alana yönlendirilmesinde gizli olduğunu konuşmalarına ekledi.
"Darbeci Eğitim Zihniyetinden Vazgeçilmelidir"
Kırklareli İl Başkanı Tayfun Çobancık 12 Eylül zihniyetiyle eğitimde yola devam edilemeyeceğini ve bir an önce erişilebilir, bölgesel farklılıkları giderilmiş, küresel düzeyde iddialı ve bilimsel eğitime geçilmesi gerektiğini söyledi.
"Eğitimde 1+8+4 Sistemine Geçilmelidir
Eğitim sisteminin, 1 yıl okul öncesi eğitim olmak üzere, 13 yıla çıkarılması gerektiğini ve eğitim yapısının ürettiği temel sorunlardan birisi de açık liseler olduğunu dile getiren Çobancık; "Bugün bu liselerde 1.586.823 öğrenci bulunmaktadır. Bu gidişle önümüzdeki yıl bu sayı 2 milyonu aşacaktır" dedi.
Öğretmenlere Hak Ettikleri Değer Verilmelidir
Tafun Okan Çobancık; "Ekim Dünya Öğretmenler Günü ve 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde birer maaş ikramiye verilmelidir. Öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkartılmalıdır. Öğretmenlerimizi az da olsa rahatlatmak için 2018 Eylül ayında ödenecek 1.121.- TL'lik hazırlık ödeneği de bir maaş seviyesine çekilmelidir. Tüm öğretmenler kadroya alınarak, ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ayrımına son verilmelidir" diye konuştu.
Karma Eğitimden Vazgeçilemez
Karma eğitimden vazgeçilmemesi gerektiğini söyleyen Çobancık; “1739 Sayılı Kanun’da tanımlanmış olan karma eğitim cemaat, tarikat ve kimi oluşumların baskısıyla kurum açma kapatma yönetmeliğinden çıkartarak tartışmaya açılmıştır. Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanunu'ndaki "karma eğitim" zorunluluğunu görmezden gelenler, kafalarını kuma gömüyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı karma eğitimden vazgeçilemeyeceğini, Cumhurbaşkanlığı ise karma eğitiminde esneklik sinyalleri veriyor. Eğitimde çocuklarımızın üstün yararı söz konusudur. Pedegojik olarak doğru olan karma eğitim uygulamasıdır. Bunu da en iyi Milli Eğitim Bakanı bilir" diye konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol